piątek, 21 lipca 2017

Przepis na kruche ciasto pod makowiec

Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Temperatura pod taką pierzynką utrzymuje się jeszcze około półtorej godziny. Para jest wchłaniana w ręcznik - (można w trakcie zmienić ręcznik na suchy). Jeżeli pieczemy kruche ciasto jako blaty pod sernik czy inne ciasto z masą to podpiekamy je wcześniej ok.


Czas pieczenia i temperaturę mamy w przepisach na tarty, do których używamy kruchego ciasta!

Domowe ciasta są nie do zastąpienia - nie da ci ich żadna cukiernia, choćby najlepsza! Wypieki, którymi pachnie w całym domu, nie zawsze są idealne, ale za to wyjątkowe. Aksamitne czekoladowe brownie, puszyste ciasto drożdżowe, krucha szarlotka, świąteczny piernik, makowiec, baba i mazurek – wszystkie te słodkie ciasta znajdziecie właśnie tutaj. W mojej rodzinie nie ma świąt bez makowca.


Pojawia się on obowiązkowo obok sernika, piernika i miodownika. Makowiec na kruchym cieście (spodzie) to doskonała propozycja ciasta na Święta Bożego Narodzenia. Jest gotowa do użycia bez względu na to, czy przygotowywane jest drożdżowe ciasto z makiem i jabłkami, czy kruche ciasto z makiem.

Skraca ona czas przyrządzania deseru, przez co zdecydowanie częściej sięgamy po przepis na ciasto z makiem. To bardzo dobra wiadomość, jeśli weźmiemy pod uwagę wartość odżywczą maku. Drobne ciasta wykrawa się specjalnymi foremkami. Wykrojone ciastka przenosi się łopatką na blachę.


Blach i foremek pod kruche ciasto nie smaruje się tłuszczem, wystarczy wyłożyć je pergaminem. Ciasto kruche na tartę z kremem powinno być wstępnie podpieczone. Ciasto na makowiec tradycyjnie powinno być drożdżowe lub krucho-drożdżowe. To drugie jest łatwiejsze w przygotowaniu. W obu wypadkach należy zaś pamiętać, by przed nałożeniem masy makowej posmarować ciasto białkiem.


Dzięki temu prostemu zabiegowi nadzienie będzie przylegać do ciasta, a makowiec będzie idealny! Poznaj tajemnice maku na makowiec! Białka, które zostały nam z przygotowań ciasta, ubić na sztywną masę i dodać do masy makowej. TU znajdziecie drugi przepis na makowiec krucho - drożdżowy :) Oba są pyszne :) A TUTAJ jest przepis na masę makową, robioną z gotowego maku mielonego.


Szybka i bardzo smaczna! Wykonanie go jest troszkę czasochłonne, ale dla takiego efektu końcowego warto! Składniki na ciasto kruche: 500g mąki tortowej 125g cukru pudru 300g zimnego masła 4.

Julia Child ZDROWA ŚRODA. KRUCHE CIASTO – PRZEPIS – pytacie mnie jak przygotować idealne ciasto kruche, dlatego przygotowałam wpis wraz z przepisem w formie filmu (żeby każdy mógł zobaczyć krok po kroku jak przygotowuje się takie ciasto). Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą. Przygotowanie kruchego ciasta jest bardzo łatwe. Pyszne, delikatne, kruche ciasto z dowolnymi owocami.


Można przygotować je z dowolnymi owocami zarówno świeżymi, jak i mrożonymi. Ciasto jest miękkie, nic nie chrupie, wszystko rozpływa się w ustach. Poza tym jest to makowiec last minute, więc jeśli nie macie czasu zagniatać ciasta drożdżowego na struclę makową, to dzisiejsze ciasto jest idealnym rozwiązaniem. Lista przepisów na ciasto kruche pod makowiec z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Wyśmienity seromakowiec na Boże Narodzenie. Przepyszne połączenie kruchego ciasta, masy serowej i masy makowej z orzechami i rodzynkami. Wierzch udekorowany gorzką czekoladą.


W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na kruchy placek z makiem. Mak zalej gorącą wodą lub mlekiem i odstaw na całą noc. Wybór należy do ciebie, a obie wersje będą równie dobre.


Ten makowiec to perełka wśród ciasta i moja propozycja na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia. Uwaga: u mnie ciasto wyszło dosyć wysokie, ale użyłam blaszki 24×cm. Można podzielić na części i do jednej można dodać kakao. Ale nie pisze jak długo trzeba je piec ciekawe jak wyjdom musimy spróbować.


Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego dłużej zachowuje świeżość niż tradycyjny drożdżowy. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego.


Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty