poniedziałek, 3 lipca 2017

Biszkopt na prostokątną blachę

Czyli po 30- minutach - bo tak jest w przepisie na biszkopt Pani Doroty z Moich Wypieków, sprawdzałam patyczkiem czy biszkopt jest suchy w środku. Mój biszkopt piekł się min w 1stopniach z termoobiegiem. Długo szukałam przepisu na biszkopt. Szukałam takiego przepisu, jaki naprawdę się sprawdza i nie opada.


Czy z powyzszego przepisu (jaj itd.) biszkopt na blache 24xbedzie na tyle wysoki,ze bede go mogla przekroic wzdluz na blaty? Witam, czy prostokątna blaszkę moge zastąpić okrągłą?

Biszkopt-bardzo szybki na prostokątną blaszkę. Aby ciasto się udało wszystkie składniki muszą mieć temperatur ę po kojową (należy wcześniej wyjąć jajka z lodówki na kilka godzin przed p ieczeniem placka). Na normalną prostokątną blachę: 5jaj szkl. Białka ubić mikserem na sztywno, dodać cukier.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na biszkopt na prostokątną blachę. Jestem w trakcie robienia torcika z musu mango i ten przepis jest tam na biszkopt, nie wiem czy to jest kwestia ze robie torrcik pierwszy raz czy co ale pierwszy raz wyszedł mi biszkopt taki jak na zdjęciach piękny, delikatny -rewelacja-dzięki za ten przepis! Po upieczeniu wyjmuję blachę.


A po 5-minutach wyjmuję biszkopt z blachy i zdejmuję papier.

Zobacz filSałatka z jajkiem. Ewa Czasem dostaje się przepis na ciasto jakieś, jakiekolwiek i zjawia się mały, a jak dla mnie nawet większy, problem w postaci słów: “upiecz biszkopt”. Podstawę kakaowego biszkoptu na dużą blachę stanowi kakao – ono sprawia, że biszkopt jest sypki, zaś Proszek do pieczenia WINIARY pozwala biszkoptowi pięknie urosnąć.


Kakaowy biszkopt na dużą blachę stanowi podstawę dla wielu wypieków, np. Prosty i sprawdzony przepis na biszkopt do tortów. To tradycyjny przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia, który zawsze się udaje. Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł #128578;.


Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć. Wiele gospodyń ma niezawodny przepis na biszkopt. Ja prezentuję biszkopt, który można nazwać idealnym. Jest puszysty, wysoki i prosty – co jest niewątpliwym atutem przy krojeniu go na tort.


Rośnie bez proszku do pieczenia. Cała tajemnica tego cuda tkwi w… rzuceniu nim o podłogę. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada. Dzisiaj przed Wami kolejny przepis biszkoptowy – tym razem prostokątny biszkopt na blachę o wymiarach 26cm x 36cm. Prostokątny biszkopt może być podstawą wielu przepysznych ciast.


Niejednokrotnie będę się odwoływać do tego przepisu pokazując Wam kolejne ciasta.

Zamiast dużej, prostokątnej blachy można go upiec w tortownicy o średnicy cm. Dziękuję Ci za przepis Jest rewelacyjny. Ciasto marchewkowe, na dużą blachę. Najlepszy z najlepszych – biszkopt błyskawiczny.


Jest idealny do rolad (łatwy w rolowaniu), ale też niezastąpiony w tortach (tych jednostopniowych lub po prostu trzeba upiec trzy spody oddzielnie). Jeśli szukacie typowego biszkoptu do tortu, to polecam przepis na biszkoptowe spody. Szczególnie wtedy, gdy muszę upiec szybko kilka spodów. Do tego jest potrzebny idealny przepis i ten poniżej właśnie taki jest!


Wypróbowałam już wiele przepisów na biszkopt, ale ten jest najlepszy, zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo smaczny. Zaczynam od przepisu na biszkopt idealny, a w innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu. Gdy ciasto się upiecze wyłącz piec i zostaw biszkopt na kilkanaście minut.


Wam jeszcze jeden, sprawdzony przepis na perfekcyjny biszkopt, na dużą blaszkę. W składzie ma dodatkowo odrobinę proszku do pieczenia i ocet, ale dzięki temu nie musimy piec. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca).


Twój sposób na biszkopt jest tradycyjny i nie zawsze wychodzi. Jest niezawodny sposób na biszkopt: całe jajko, łyżka cukru, łyżka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, zapach waniliowy. Wielkość biszkoptu zależy tylko od tego ile weźmiesz jajek. Piec w 180stopniach, max.


W prodiżu, tortownicy ok28cm, czy blaszcze 25x40cm mały biszkopt wychodzi taki, że można nałożyć tylko coś na wierzch. Przy tak dużej ilosci jaj na tortownicę na pewno biszkopt musi być wysoki. Niestety ja od jakiegoś czasu też mam problem nawet z tym sprawdzonym przepisem, biszkopty przestały rosnac, dawniej mąka byla lepsza, jajka również. Składniki: jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej szklanki mąki ziemniaczanej łyżka proszku do pieczenia łyżka.


Piekłam już raz taki biszkopt,nie wiem dokładnie czy z tego przepisu,ale mi nie wyszedł ,jednak jestem zawzięta i uważam ,że do razy sztuka. Blachy i formy do pieczenia - Najwięcej ofert w jednym miejscu. Radość zakupów i 1 bezpieczeństwa dla każdej transakcji.


Zawsze korzystałam z przepisu na biszkopt przepis II z Moich Wypieków (nie mogę wkleić linka) i zawsze w tortownicy piekłam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty