piątek, 7 lipca 2017

Chrust ciasto

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Kruche, pełne pęcherzyków i nienasiąknięte tłuszczem.


Za drugim razem ciasto leżakowało w lodówce całą noc i faworki wyszły równie dobrze (wg rodziny nawet lepsze :) ). Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków.

Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Kiedy masa zacznie się lepić, wyjmij ją z naczynia, przełóż na stolnicę i wyrób w rękach – ciasto powinno stać się elastyczne. Pyszne faworki inaczej chrust lub chruściki doskonałe na Tłusty Czwartek.


Wypróbuj prosty przepis na faworki ze spirytusem dzięki czemu faworki nie kruszą się. Jeśli chcesz zobaczyć jeszcze inny przepis na faworki to zapraszamy na pyszne faworki z dodatkiem cukru pudru. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Cały ten proces ma na celu wprowadzenie od niego jak największej ilości powietrza, które to sprawia, że chrust po usmażeniu jest pełen pęcherzyków.

Cieniutko (mm) rozwałkować, pokroić w kilkucentymetrowe (8-10) paseczki o szerokości 1-centymetrów. Szybka i łatwa do przygotowania przekąska na Tłusty Czwartek. Ciasto dzięki temu jest kruche i chrupiące. Nie trzeba go wyrabiać, zbijać, a jedynie wymieszać i połączyć z pianą z białek.


Jeśli ciasto jest zbyt twarde, możesz dodać niewielką ilość letniego mleka. Wszystkie składniki ciasto dokładnie zagnieć na stolnicy, aby otrzymać jednolite i plastyczne ciasto. Z wyrobionego ciasta odkrój kawałek, jeśli w jego przekroju widoczne będą pęcherzyki powietrza, znaczy, że ciasto jest dobrze wyrobione.


Jak zrobić faworki (chrust) : Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Dodać żółtka, śmietanę i alkohol, mieszać łyżką aż składniki zaczną się łączyć. Wówczas przełożyć wszystko na blat i zagnieść ciasto.


Ugniatać je przez minut aż będzie całkiem gładkie. Ja robię na oko tak, aby chrusty ładnie wyglądały). Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, za pomocą wałka dobrze ubijamy ciasto w celu napowietrzenia. W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty.


Oto najlepsze przepisy na. Do wyrośnięte rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz.


Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę.

Wałkujemy i wykrawamy faworki. Najprościej zrobić to przez wrzucenie malutkiego kawałka ciasta do rondla. Jeżeli ciasto szybko wypłynie do góry i zrumieni się, to oznacza, że możemy spokojnie zaczynać smażenie naszych chruścików. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chrust.


Przysmak ten pojawia się w domach w okresie karnawału i nie ma chyba osoby, która by go nie znała. Hasło do krzyżówki „chrust” w słowniku krzyżówkowym. W naszym słowniku krzyżówkowym dla hasła „chrust” znajduje się 2opisów do krzyżówki. Jeżeli znasz inne znaczenia pasujące do hasła „chrust” możesz dodać je za pomocą formularza dostępnego w zakładce Dodaj nowy. Pamiętaj, aby opisy były krótkie i trafne.


Tajemnicą ich wykonania jest długie wyrabianie ciasta. Włączając powietrze, ciasto stanie się idealnie kruche i rozwarstwione. Jeden z krótszych brzegów jest następnie przeciągany przez nacięcie, tworząc ten charakterystyczny. Przepis jest banalnie prosty, a faworki chrupiące, delikatne, świeże i super pyszne!


Takie faworki zapewne nie raz uratują sytuację, gdy na szybko trzeba przygotować coś słodkiego. Potem tylko chwila na nagrzanie niewielkiej ilości oleju. Samo smażenie lanego chrustu z bananami zajmuje około piętnastu minut. Lany chrust bananowy jest przepyszny. Uwielbiam ten zapach i ten nieziemski smak bananów w cieście i wanilii.


Po usmażeniu chrust musicie odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem. Odstawione ciasto lepiej przykryć, aby nie wysychało. Robimy nacięcie w środku i przekładamy końce na typowy kształt zawijasa. Z mąki, cukru (tej połowy łyżeczki), żółtek, śmietany, octu i soli zagniatamy ciasto. Jeśli jajka, z których mamy żółtka były dość duże, można dodać jeszcze nieco mąki, tak by w sumie wszystko było dość zwarte.


Po wyrobieniu ciasto trzeba jeszcze przez kilka minut bić wałkiem, by nabrało jedwabistej konsystencji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty