wtorek, 4 lipca 2017

Przepis na żurek slaski

Przepis na żurek w klasycznym, tradycyjnym wydaniu z białą kiełbasą i jajkiem. Aby wyszedł doskonały, wykorzystaj do jego ugotowania różne rodzaje mięsa. Dobrze skomponuje się on z wędzonym boczkiem o charakterystycznym, dymnym aromacie. Te składniki mięsne staną się bazą dla bulionu.


Kroki wykonania: Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie. Ziemniaki obrać opłukać i pokroić w kostkę,wrzucić do wywaru i gotować ziemniaki do miękkości. Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru. Wlać zakwas i ponownie zagotować. Czosnek drobno posiekać wrzucić do zupy.


Tradycyjny żurek śląski według Agiatis Do garnka wlewamy wodę, dodajemy listek i ziele angielskie,zaczynamy gotować na wolnym ogniu. W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy. Kliknij, aby zobaczyć przepis. Włożyć do garnka zalać wodą.


Przepis na żurek slaski

Wrzucić liście laurowe,ziele ang. Dobry żurek powinien być odpowiednio kwaśny, gęsty, pachnący majerankiem. Do jego przygotowania użyj białej kiełbasy. Sprawdzi się także wędzony boczek albo żeberka, ale biała kiełbasa nada mi wyjątkowego charakteru. Można pominąć przygotowanie zakwasu na żurek kupując gotowy w sklepie.


Należy jednak zwrócic uwagę aby zakwas nie był zbyt kwaśny ponieważ uzyska się zbyt ostry (kwaśny) smak żurku. Boczek oraz kość wstawić do garnka, zalać wodą i gotować ok godz. Mąkę wymieszać z 5ml ciepłej, przegotowanej wody. Odpowiednio kwaśny, doprawiony czosnkiem i majerankiem. W naszej rodzinie pojawia się bardzo często, zwykle jako sobotni obiad albo na Wielkanocnym śniadaniu, Najlepszy jest żurek na domowym zakwasie, dlatego często przygotowuję zakwas na zapas i trzymam go w lodówce.


Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu. A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry.


Poniżej przedstawiam prosty przepis na tradycyjny żurek śląski na wędzące. Doskonale sprawdza się na co dzień, możecie go również przyrządzić na Wielkanoc. Doskonała kompozycja składników sprawia, że nikt nie zdoła się oprzeć tej staropolskiej potrawie. Sam zapach żurku zaprasza do stołu, bez wątpienia posmakuje nawet. Gdy wywar ma w sobie wszystkie składniki dolewamy odrobinę wody w której gotowaliśmy wcześniej grzyby.


Przepis na żurek slaski

I wyciągamy opaloną cebulę. Teraz mamy już wywar gotowy do zakwaszenia go żurkiem. Pierwszy żurek jakim zakwasimy nasz wywar to żurek w proszku. Wyślij przepis Żurek śląski.


Bardzo dobry Żurek, przepis miałam od mamy ale dopracowałam go i teraz jest fantastyczny. Ważne: Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.


Korzystanie z witryny bez. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy.


DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Czy konieczny jest zakwas na żurek? Przepis Magdy Gessler oraz receptura Ewy Wachowicz należą do.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty