Faworki (chruściki, chrust) pochodzą z Litwy oraz Niemiec. Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Oto wybrane przepisy na chruściki w kilku wersjach. Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem. Chruściki to bardzo prosty i szybki sposób na nie spodziewanych gości.
Z podanych składników przygotować dość gęste ciasto naleśnikowe. W garnku rozgrzać olej lub smalec ( dość dużo ). Ponownie włożyć do rozgrzanego tłuszczu i trzymać w nim, aż ciasto odklei się od foremki (czasem trzeba mu pomóc widelcem). A wiadomo ze nalepsze do kawki w niedzielne popołudnie jest domowe ciasto.
Prosze o jakieś proste i dosyc szybkie i nie wymagające zbyt dużego doświadczenia przepisy. Dziekuje odrazu wszysttkim i pozdrawiam. Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Składniki połączyłam w malakserze, końcówka ostrza, tak jak przy robieniu ciasta kruchego. Po minutowym leżakowaniu ciasto podzieliłam na pół i rozwałkowałam (bardzo cieniutko, tak, że aż widać było przez nie stolnicę), a potem.
Dodać żółtka, śmietanę, cukier puder, sól i spirytus. Zagnieść ciasto i wyrabiać aż będzie elastyczne a następnie okładać wałkiem, żeby się napowietrzyło. Chruściki idealnie smakują zwłaszcza w Tłusty Czwartek, a ich przyrządzanie to nie lada przyjemność, bo pojedyncze ciastka składamy w kokardkę. Chruściki smaż na głębokim oleju, i koniecznie posyp je cukrem pudrem tuż przed podaniem. W ten sposób uelastyczniamy ciasto i wtłaczamy w nie powietrze.
Przykryć folią i odstawić do lodówki na 1-godziny do wypoczęcia. Rozwałkować ciasto bardzo cienko, pokroić w paski z nacięciem pośrodku. Ciasto zagniatać przez ok. Składniki: kostka drożdży łyżeczki cukru zwykłego łyżki mleka żółtek śmietana mąka na oko 5kg szczypta soli Wszystko razem ugnieść i pozostawić do wyrośnięcia. Później rozwałkować na kilka części,wycinać małe prostokąty i smażyć na oleju.
Na koniec można chruściki posypać cukrem pudrem. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi ono swoją objętość wykładamy go na stolnicę i wałkujemy na grubość około -mm. Na środku każdego wykonujemy nacięcie przez które przeplatamy jeden koniec paska. Wałkować je partiami dość cienko starając się jak najmniej podsypywać mąką.
Pokroić na paski o szer. Przepisy z kategorii chruściki. Każdy pasek przekrajać w środku na dł. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Po prostu chciałam zobaczyć jak się zachowa inne ciasto. Mała różnica polegała na tym, że moje ciasto łatwiej się mieliło, ciasto Izy troszkę się kleiło do maszynki , po prostu było ciut rzadsze. Z mąki, żółtek i śmietany zagniatamy ciasto – tak twarde jak na pierogi. Do ciasta dostaje się w ten sposób powietrze.
Gotowe chruściki są nie tylko cieniutkie, chrupiące i kruche, ale samo wykonanie to dosłownie chwila! Z łatwością można je cieniutko rozwałkować, smażą się w ciągu kilku sekun a znikają jeszcze szybciej. Przepisy na ciasto chruściki drożdżowe w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na ciasto chruściki drożdżowe. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Jednak teraz odkryłam chruściki drożdżowe, które dużo bardziej mi smakują. Przepis nie jest dużo bardziej skomplikowany niż tradycyjny, ale faworki są bardziej puszyste. Ledwo je zrobiłam i już mam zamiar to powtórzyć.
Oczywiście najlepiej smakują pierwszego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.