Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Po przywitaniu gości i przyjęciu kwiatów śmigam z powrotem do kuchni. Pomysły dla: dekoracja ryby po grecku.
Niezliczone pomysły na aranżacje wnętrz i design w świetnym stylu - w każdym produkcie i każdym detalu.
Portal dla osób ceniących sobie niebanalny wystrój wnętrz w domu oraz w miejscu pracy. Przejrzyj najlepsze projekty wnętrz, zobacz jak można się urządzić. Poziom trudności średni.
Czas przygotowania 15min. Kolejną potrawą, której nie może zabraknąć na moim wigilijnym stole to ryba po grecku. A u Was goszczą ryby pod jaką postacią w ten.
Włożyć do garnka z gorącym olejem, smażyć, a po kilku minutach wlać wody, dodać liście laurowe i ziele, przykryć i dusić warzywa do miękkości. Dodać koncentrat, doprawić sola pieprzem, cukrem i octem.
Jeżeli sos jest zbyt rzadki, odparować i ostudzić. Usmażoną rybę ułożyć na półmisku i zalać zimnym sosem. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych.
Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli.
Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć. Dorsza rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Rybę panierować w mące, jajku i bułce tartej a następnie smażyć na rumiano na oleju.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Czym jest ryba po grecku- jej pochodzenie, składniki i przeznaczenie(1) votes Niektóre potrawy posiadają nazwy, które nie przywodzą na myśl żadnych prawidłowych skojarzeń. Do takich potraw zalicza się zwykle pierogi ruskie, rybę po grecku czy kawę po turecku.
W moim rodzinnym domu na stole nie stawiano ryby po grecku. Teraz, gdy kolacja wigilijna jest przygotowywana wspólnie ryba po grecku jest jednym z ulubionych dań Pierworodnej i męża.
W wykonaniu mojej Mamy to mistrzostwo świata dlatego na moim stole gości znacznie częściej. Przepis na tę rybę po grecku jest w naszej rodzinie od pokoleń. Jest stosunkowo łatwy dlatego może wykonać go nawet kulinarny laik #128521; Zanim jednak przejdę do przepisu ciekawostka.
Tak prawdę mówiąc na wigilijnym stole zazwyczaj jest na stole tyle pyszności, że ryba po grecku nie jest na mojej liście priorytetów do zjedzenia ;) Ale czasami zaczynam tęsknić za tym smakiem, tak jak to było ostatnio. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić.
Gdy ryba jest usmażona, odlewamy około pół szklanki wywaru z garnka z warzywami i rozcieńczamy w nim koncentrat pomidorowy. Następnie kroimy cebulę i pora w półplasterki i na patelni dajemy im się zeszklić na oleju, a potem dodajemy do nich ugotowane warzywa wraz z wywarem oraz koncentratem, wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy. W czasie wigilijnej wieczerzy tradycyjnie spożywamy dania jarskie, ryba po grecku będzie zatem znakomitym wyborem. Jest smaczna, pełna warzyw i lekkostrawna.
Jest to ważny argument biorąc pod uwagę ilość jedzenia, która kusi nas w trakcie świątecznego ucztowania. Nigdy nie przepadałam za rybą, do dziś kapryszę na jej widok, tak naprawdę jem tylko łososia, i sporadycznie dorsza lub łupacza. Co tu dużo mówić, nie przepadam za „zapachem” ryby ;). Ale jest jeden wyjątek, który robię co roku, a jest nim właśnie ryba po grecku, którą uwielbiam i mogłabym ją jeść bez końca.
Krok Marchew, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy łyżki oliwy, podsmażamy starte warzywa, lekko solimy, a po kilku minutach przykrywamy patelnię i dusimy warzywa na małym ogniu. Dla rozróżnienia mówiliśmy, że na stole mamy rybę po grecku i rybę po diabelsku. Ja podaję przepis na moją rybę, taką jak robiła moja mama i moja babcia. Wprawdzie one panierowały rybę w jajku i mące, a ja zdecydowałam się na samą mąkę, ale poza tym w przygotowaniu swojej wersji starałam się być wierna rodzinnemu przepisowi.
Można ją też przygotować wcześniej i podać nawet dwa dni od zrobienia. Lubisz ryby i szukasz ciekawych inspiracji na obiad? Polecam sięgnąć po więcej moich przepisów na dania z ryby.
Dacie wiarę, że jadłam ją pierwszy raz w życiu? Nie przypominam sobie, żeby którakolwiek część mojej rodziny robiła tę potrawę na święta. Zresztą to samo dotyczy osób spoza rodziny, nikt nigdy mnie nie uraczył rybą po grecku. Postanowiłam w końcu ją zrobić.
Nie ważne jak się te potrawy nazywają, ważne jest że nam smakują. Rybę po grecku robię troszkę inaczej niż tradycyjnie. Zalewę do niej robię podobną jak do „Ryby w zalewie pomidorowo-ketchupowej tylko zmieniam proporcje i dodaję warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.