poniedziałek, 10 lipca 2017

Leczo z cukini z pieczarkami

Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w pół plastry. Warzywa umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić. Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, pokroić w kostkę.


Kiełbasę pokroić w kostkę. Na tłuszczu przesmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki.

Następnie podsmażyć kiełbasę, a na samym końcu warzywa. Pyszne leczo z cukini z pieczarkami wspaniale smakuje w tak upalne dni. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody.


Podawaj z kromką dobrego chleba. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Wczorajszego wieczora podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne leczo paprykowe z dodatkiem cukinii do zamknięcia w słoiki, dziś druga bardzo podobna propozycja.


Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek.

Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna.


Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini.


Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą.


Przedstawiamy kilka przepisów na leczo. Przepis na leczo z pieczarkami. Oczyszczone, umyte pieczarki kroimy w plasterki.


Paprykę kroimy w kostkę i razem z pieczarkami przesypujemy ją do garnka z cebulą. Dodajemy przyprawy i koncentrat. Razem gotujemy całość jeszcze przez około minut.


Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz.

Lecza z cukinii nigdy nie jadłem! Za co najbardziej lubię leczo? To mój smak dzieciństwa! Mama w okresie letnim robiła je bardzo często, zawsze zjadaliśmy je z ogromnym apetytem po całym dniu biegania po dworze.


Leczo warzywne z cukinią i pieczarkami. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Uwielbiam lipiec za pyszne owoce, którymi nas obdarowuje, a sierpień za moc warzyw. Dobre wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek, z dodatkiem ostrej papryczki, aromatycznego czosnku i ziół, bez problemu dorówna temu przygotowanemu z dodatkiem kiełbasy.


Długo duszone na wolnym ogniu warzywa oddają potrawie cały swój smak i aromat, a jednocześnie pozostają przyjemnie chrupiące. Umyte pieczarki oraz parówkę kroimy w grubsze plasterki. Cukinię obrać i pokroić w kostkę, z papryki wyjać gniazda nasienne i pokroić w plasterki. To samo zrobić z pieczarkami.


Coś ciepłego, sytego, domowego. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki.


Polecam podawać leczo z bagietką. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Stopień pikantności należy dostosować do swoich upodobań. Zobacz, jak zrobić leczo.


Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty