wtorek, 18 lipca 2017

Co do lasagne

Co pasuje do kolacji z daniem głównym w postaci Lasagne- ewentualnie Canneloni, oczywiście poza winkiem ;P ? Ja podgotowuję płaty do lasagne. Dodane przez Fretka0w: Tylko o kuchni. W prostokątnym żaroodpornym naczyniu układaj warstwami płaty makaronu, sos beszamelowy i mięso z pomidorami, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą musi być makaron polany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem.


Zapiekany makaron z sosem bolońskim, beszamelem i parmezanem jest genialny w swojej prostocie.

Można posypać go oregano i bazylią. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia! Przepis wydaje się trudny, ale naprawdę nie ma dużo roboty, a potrawa pyszna!


Rodzinka zajada się, aż im się uszy trzęsą! Na wierzchu układamy 2-płaty lasagne, zalewamy kilkoma łyżkami sosu pomidorowego. Pozostałe składniki układamy warstwami w takiej samej kolejności – jako ostatni sos pomidorowy. Posypujemy startym serem i parmezanem.


Smaż aż do uzyskania rumianego koloru, regularnie mieszając.

Następnie dodaj przygotowane wcześniej warzywa i zalej całość sosem pomidorowym. Ostatnia warstwa to porcja sosu posypanego serem mozzarella. Piekarnik nagrzać do 1stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Wysmarować ją masłem, wlać i rozprowadzić ok. Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho (gotowy, dostępny w sprzedaży) w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu.


Zobacz, co możesz dodać do beszamelu (przepis niżej), by otrzymać kilka jego wersji smakowych: 1. Sos beszamelowy do lasagne Lekko wystudzony sos wymieszaj z 1–żółtkami i ewentualnie pianą z białek. Posyp startym żółtym serem, zapiecz. Zaczekaj, aż masa wystygnie. Następnie przykryj ją drugim kawałkiem papieru, a na wierzchu połóż coś, co przytrzyma papier (na przykład małą drewnianą deskę do krojenia) i wstaw do lodówki na godziny (nie krócej). Rozgrzej piekarnik do 2stopni.


Natłuść masłem naczynie do zapiekania (inne niż użyte wcześniej). Naczynie do zapiekania smarujemy delikatnie oliwą lub masłem, wylewamy trochę sosu beszamelowego, układamy płaty makaronu lasagne, polewamy sosem mięsnym, następnie sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Ponownie układamy płaty makaronu lasagne, polewamy sosem mięsnym, sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Podczas tegorocznej Wielkanocy – w Wielki Poniedziałek, który we Włoszech nosi całkiem rozkoszną nazwę “Wielkanocka” (Pasquetta) – mieliśmy w planach “skromny” obiad w gronie znajomych.


Jako, że podobne imprezy zazwyczaj bywają składkowe i każdy przynosi coś do jedzenia, my postawiliśmy właśnie na lasagne.

Co mozna zrobić z czereśni na zimę? Przyznam się, że to moje drugie z kolei podejście do tej potrawy. Pierwsze nie satysfakcjonowało mnie do końca. Miałam za mało składników i wyszła za cienka i za mało pomidorowa.


Zawzięłam się i zrobiłam całkiem po swojemu. Lasagne to kolejna moja wariacja na temat makaronu. Włoskie danie w najpopularniejszej odsłonie. W sezonie letnim pomidory z puszki możesz oczywiście zastąpić świeżymi. Do sosu użyj mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego.


Potrawa najlepiej smakuje serwowana na gorąco, prosto z piekarnika. Uważam, że najlepszą mieszanką serów do lasagne jest mozzarella z goudą. Wykonanie lasagne bolognese nie jest trudne, trochę czasu potrzeba, ale naprawdę warto - danie jest bardzo pożywne. Ten przepis na lasagne podsyłam znajomym i są zachwyceni. Jest dostępny niemal w każdym większym sklepie.


Potrawa składa się z układanego warstwowo makaronu, sosu pomidorowego lub bolognese, startego sera mozzarella lub żółtego i beszamelu. Do lasagne dużo lepiej pasuje wołowina niż wieprzowina #128578; a żeby się nie rozwalała warto zrobić więcej warstw makaronu - przekładając dawać tyle sosu żeby pokrył makaron, i na to następną warstwę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty