poniedziałek, 24 lipca 2017

Jak ugotowac żurek biały

Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą ląduje tradycyjnie na moim świątecznym stole.


Bez tej niezwykle aromatycznej zupy z dużą ilością majeranku nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Dziś proponuję przepis na barszcz na zakwasie z chrzanem i kiełbasą. Szczegóły poznasz w przepisie na barszcz biały z aromatycznymi kotlecikami z jajek. Jak ugotować barszcz biały?


Sekretem smacznej zupy są składniki najwyższej jakości i właściwie dobrane dodatki. Zioła, chrzan czy ziemniaki – z czym serwujesz barszcz biały? Podziel się swoim sposobem w komentarzu. Moja mama gotuje wspaniały barszcz biały. Na aromatycznej białej kiełbasie, zakwasie, z dużą ilością śmietany, czosnku i majeranku.


To wspaniała zupa, rozgrzewa, syci, a za sprawą wkładki kiełbasianej taka zupa to dwa dania w jednym. Opis przepisu: Autor: WINIARY Żurek jest jedną z popularniejszych zup, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych. Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim.


Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego. Przygotowując barszcz biały nie warto chodzić na skróty - tylko barszcz na zakwasie będzie miał charakterystyczny kwaśny smak, taki, który przypomina Wielkanoc. Tradycyjnie barszcz biały zabiela się śmietaną oraz świeżo utartym chrzanem, a serwuje z jajkami i białą kiełbasą. Podstawą dobrego barszczu białego jest zakwas. Jak zrobić żurek i barszcz biały?


Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Dorota, ale sama w sensie po raz pierwszy łącznie z robieniem zakwasu, czy sama nawet biorąc pod uwagę robienie z butelki? Ja powiem szczerze nigdy zakwasu nie robię – po jednym razie mi się znudziło i kupuję butelkę :)) Żurek nauczyłem się robić w Szwajcarii – na wygnaniu doceniłem smak polskiej kuchni.


W mojej rodzinie nie gotowało się Barszczu białego, więc nie znałam go wcześniej. Na w ielkanocnym śniadaniu królował Żurek z kiełbasą i jajkiem. A bab cia gotuje do tej pory Zalewajkę - to też rodzaj barszczu z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów (kiedyś poda m Wam przepis).


Podawana z jajami na twardo, ziemniakami lub chlebem pomaga postawić na nogi w czasie przemęczenia czy też osłabienia organizmu. Polecana jest zwłaszcza na chłodne, jesienne dni, choć w niektórych regionach kojarzy się z okresem Wielkanocy. Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu.


Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Pyszne ;) min średnie przystępne. Najczęściej przygotowujemy na święta ,ale smakuje o każdej porze roku.


Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się. Zakwas na barszcz biały.


Na barszcz potrzebny jest zakwas. Na żur lub żurek zakwas przygotowuje się na bazie mąki żytniej razowej, na biały barszcz na bazie mąki pszennej razowej. Jest on inny niż na żurek.


Do zakwasu dodaję oprócz klasycznych składników jak mąka pszenna, woda, czosnek, ziele i listek sporo majeranku. Kwaśne przysmaki na polskim stole. Barszcze, barszczyki na co dzień i świątecznie. Dania z buraków - nie tylko barszcz. Nie ma to jak barszczyk.


Popularny barszcz biały na wieprzowych żeberkach w naszym kraju kojarzy się bardzo pozytywnie. Gorący talerz takiej zupy kusi cudownym aromatem. Do wrzącego bulionu warzywnego lub wody wrzucić białą kiełbasę w całości, a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach.


Kiełbasę po podgotowaniu ponakłuwać widelcem, żeby puściła sok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty