Dodane przez jagienkaaa w: Tylko o kuchni. Ja sama skomponowalam kiedys dawno temu przepis,jeszcze wtedy nie mowiono o niej w Polsce,byla czyms nowym. Bylam we Wloszech w restauracji, w ktorej dostalam to podane i zaraz probowalam,musze powiedziec,ze ta potrawa trafilam do mojego meza,ktory struchlal jak przyjechal.
Tradycyjna lazania to płaty makaronowe, mięso mielone, sos pomidorowy, sos beszamelowy oraz ser żółty. Wszystkie produkty układa się warstwami w żaroodpornym naczyniu i zapieka w piekarniku. Jeżeli znudziła wam się tradycyjna lazania użyjcie kulinarnej wyobraźni, by mocno ją zmienić, a kto wie, może nawet ulepszyć.
Włoska kuchnia jest bardzo popularna w naszym kraju. Jest to często miła odskocznia od ciężkich i tłustych dań. W tym przypadku mamy do czynienia z wyśmienitym połączeniem mięsa mielonego, makaronu, warzyw i sosu. Całość ułożona warstwami, zapiekana jest w piekarniku, co idealnie stapia ser i zapieka makaron. Możemy użyć tu różnych sosów.
Cebula ma warstwy, ogry mają warstwy i. Zastanawiacie się pewnie co łączy lazanię i cebulki kwiatowe? Może to zabrzmieć nieco zaskakująco, ale przepis na tą włoską potrawę ma bardzo wiele wspólnego z kwiatami.
LASAGNE ( LAZANIA ) – taką lasagne robię w moim domu. Teraz można układać warstwy z tych wszystkich dobroci. Na dno naczynia wylewamy cienką warstwę sosu pomidorowego i na nią układamy płaty makaronu (nieugotowanego oczywiście).
W wolne miejsca należy dołożyć połamany makaron, jeśli cały się nie mieści. Robię ją bardzo podobnie, ale nigdy nie obgotowuję płatów lazanii. Robię odpowiednio więcej sosu i kończę układanie polewając górną warstwę makaronu też sosem beszamelowym.
W piekarniku z termoobiegiem grzanie jest zarówno od spodu jak i od góry, więc wszystko pięknie się upiecze i jest suuuper. Gratuluję fajnego zdjęcia. Lazania tylko z pozoru wydaje się być trudnym daniem. Wystarczy jednak po kolei wykonać każdą czynność i na koniec już tylko wykładać warstwy makaronu, mięsa i sera. Zapach pieczonej lazanii jest boski.
Moja lazania przepis z mięsem mielonym to danie, które jemy bez żadnych dodatków. Tak samo układamy kolejne dwie warstwy. Ostatnią powinny stanowić płaty polane beszamelem, posypane parmezanem i wiórkami masła. Zapiekamy minut w 200°C. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami - płaty makaronowe, sos pomidorowy, ser, sos beszamelowy.
Mnie podana powyżej ilość sosów i sera wystarcza na warstwy.
Wstawić do piekarnika na 2st i piec ok minut. Aha, lazania podana bezpośrednio po upieczeniu lubi się rozjeżdżać podczas krojenia. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się.
Na spód blachy wyłożonej papierem do pieczemy układamy płat lazani, następnie warstwe marchewki i warstwę tarkowanego żółtego sera, smarujemy sosem beszamelowym ( przepis w mojej księdze), zakrywamy płatem lazani - układamy tak warstwy, ostatnią warstwę. Tworzymy warstwę surowego, twardego makaronu - w wolne przestrzenie należy dołożyć połamany makaron, jeśli cały płat się nie mieści. Jak zrobić sałatkę z makaronu ryżowego orzo? Ważne aby sosu było dużo , aby lazania nie była sucha a makaron twardy ! Jak złożyć lazanie Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy na przemian makaron , sos z mięsem , ser , itd.
Ostatnia warstwa musi się składać z mięsa w sosie posypanym serem. Posypywać pokrojona w kostkę mozarella. Układać warstwami lasagne (surowe), sos. Pod koniec zapiekania posypac startym parmezanem M. Polewamy beszamelem, posypujemy mozzarellą i parmezanem. W ten sposób układamy kolejne warstwy, kończąc warstwą beszamelu posypanego serami i wiórkami masła.
Wywodzi się z regionu Emilia-Romania, którego stolicą jest Bolonia. Nazwa dania nawiązuje do łacińskiego słowa lasana, lasanum, oznaczającego wazę lub garnek, a to dlatego, że aby zrobić lazanię, trzeba mieć do dyspozycji duże naczynie, w którym układa się ją warstwa po warstwie. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy a na nim układamy warstwę makaronu.
Na makaronie kładziemy warstwę mięsa. Smarujemy sosem beszamelowym. Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone. Prosta lazania: przepis.
Potrzebne będzie naczynie do zapiekania, które pomieści warstwy makaronu cannelloni. Kroimy cebulę w kostkę, ząbek czosnku siekamy drobno. Po 3-minutach dodajemy pomidory, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz do minimum. Na dnie rozkładamy cienką warstwą sosu bolońskiego, przykrywamy pojedynczą warstwą ciasta, układając płaty jeden obok drugiego.
Formę posmarować oliwą, na spód wyłożyć warstwę makarony. Makaron posmarować sosem beszamelowym, na sos wyłożyć farsz mięsny i posypać serem oraz oregano. Przepis znany w mojej rodzinie od lat nie podlega żadnym modyfikacjom , bo danie zrobione wg.
Lasagne jest daniem , które niesamowicie syci na długie godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.