Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wbić jaja i wlać rozczyn. Ciasto na kluski wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski.
W Niemczech i Austrii zwane pod nazwą Germknödel nadziewane są powidłami śliwkowymi, a z góry posypane zmielonym makiem z cukrem pudrem i polane roztopionym masłem. Taką właśnie wersję prezentuję Wam poniżej.
Pyszne kluski z ciasta drożdżowego, które gotowane są na parze. Pampuchy, pączki, bułki, kluski, pyzy czy parowańce - w zależności od regionu ich nazwy się zmieniają, ale zawsze chodzi o te same puszyste, mięciutkie i przepyszne bułeczki wykonane z ciasta drożdżowego gotowanego na parze. Najczęściej podawane są na ciepło z dodatkiem dżemu lub owoców. Ja osobiście spotkałam się z pampuchami na Śląsku.
Były podawane z sosem z czarnych jagód i kleksem kwaśnej śmietany. Na Lubelszczyźnie, czy w Wielkopolsce kluski na parze podaje się najczęściej na wytrawnie: z modrą kapustą, z kaczką, z kapustą i grzybami. U mnie w domu znane jako parzaki.
To nic innego jak bułeczki z ciasta drożdżowego gotowane na parze. Podaje się je na ciepło. Tym razem przygotowujemy je w wersji jagodowej – z jagodowym nadzieniem i jagodową polewą.
Sposób przygotowania przepisu: Babcine kluski na parze. Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek. Rozrobione drożdże wlać do dołka w mące. Kłaść na wysypanej powierzchni mąką. Wyrośnięte kluski gotować na parze min.
Kluski zostawić do wyrośnięcia 10min. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem, masło roztopić w rondelku. Każdą kluskę z wierzchu zamoczyć w tłuszczu, a kolejno w cukrze z cynamonem. Uwielbiam kluski na parze, ale nigdy ich sama nie robiłam.
Ponieważ sezon na truskawki się kończy, a mój ulubiony sposób jedzenia klusek to z koktajlem truskawkowym, postanowiłam zakasać rękawy i zrobić, póki nie jest za późno. drożdże wymieszać z mąką, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać jajka i mleko, dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.
Pod koniec wlać masło i ponownie wyrobić. Z wyrośniętego ciasta formować kule wielkości pączków i układać na stolnicy oprószonej mąką. Gdy zaczną rosnąć - gotować na parze.
Wyśmienite są z rosterem. Truskawki myjemy i obieramy. Część z nich odkładamy i miksujemy, a drugą część zostawiamy na nadzienie. Gdy woda w naczyniu się zagotuje, kładziemy to na przygotowanej gazie ( po kilka) wyrośnięte kluski, przykrywamy wysoką pokrywą i ,,parujemy przez 5-min (czas zależy od wielkości klusek). Pampuchy, to rodzaj popularnego w kuchni polskiej dodatku, uznawanego za rodzaj klusek.
Niektórzy nazywają je jednak pączkami, a jeszcze inni mówią o nich „pyzy”. Nazwy są zróżnicowane m. Te ciekawsze to: parzaki, kluchy z łacha, parowce lub parowańce oraz buchty. Nazywane są także po prostu bułkami i pyzami na parze lub kluskami parowymi.
Przepisy z kategorii kluski na parze przepis. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Jeśli nie mamy jednego ani drugiego kluski można gotować także na dużym kawałku gazy przyczepionym do garnka sznurkiem. Do garnka nalewamy kilka centymetrów wody – nie może dotykać sitka lub gazy.
Buchty czyli kluski na parze z sosem jagodowym, przepis z kategorii Inne dania główne. Posiadają kilka nazw: jedni mówią na nie pampuchy, drudzy parowańce, a jeszcze inni buchty. Dla mnie są to po prostu kluski na parze. Można je podawać na wiele sposobów. Najlepiej smakują z sosem truskawkowym lub z masełkiem, cukrem i cynamonem.
Pulchne, gotowane na parze drożdżówki z jagodami podałam z jogurtem kokosowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.