środa, 5 lipca 2017

Masa makowa jak zrobić

Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady. Domowa masa makowa przepis. Masa z mielonego maku z bakaliami, orzechami, rodzynkami, skorką pomarańczową. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni.


Jak zrobić dobry mak do makowca?

Najważniejszy jest dobrej jakości, jak najświeższy suchy, niebieski mak. Bywa też zbyt mocno zmielona i papkowata. Kiedyś znalazłam przepis na makowiec na biszkopcie, w którym biszkopt nie był pięknie wyrośnięty i ni siadał pod ciężarem maku. Możemy zrobić ją samemu z mielonego maku lub kupić gotową.


Drugi krok to mielenie maku – jeśli maszynka jest wyposażona w specjalne sito do maku, wystarczy zrobić to dwukrotnie, jeżeli nie – trzykrotnie. Przed zmieleniem mak musi być dokładnie osączony, by masa makowa nie była za rzadka (jeśli jest, zagęszcza się ją kaszą manną lub bułką tartą). W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu.

Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową. Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze. Wszystkie bakalie pokroić w drobną kostkę – można to zrobić w malakserze.


Mak odcedzić i zmielić – lub rozdrobnić w blenderze. Zmielony mak przełożyć do miski, dodać wszystkie bakalie, mió sok i skórkę z pomarańczy oraz ekstrat z wanilii. Dobrze wymieszać i schłodzić.


Radzę zrobić ją w domu, to bardzo proste, a taka masa jest smaczna i bez sztucznych dodatków. Przy okazji możecie zrobić masę makową pełną bakalii. Ja właśnie taką masę, w której jest dużo suszonych owoców i orzechów, lubię najbardziej. Masa makowa może stać w lodówce do dni.


Wtedy makowiec czy kluski z makiem zyskują na smaku. A że u mnie w domu zawsze na stole. Do masy makowej używam bowiem maku mielonego. Witam serdecznie, żeby przygotować pyszne wypieki z masą makową, wcześniej należy odpowiednio przygotować mak.


Mak można kupić gotowy mielony i go tylko spar.

Można ją zamrozić - przed dodaniem jajek - a zatem zrobić przed świętami Bożego Narodzenia, by rozłożyć pracę na kilka etapów. NAJLEPSZA SZYBKA DOMOWA MASA MAKOWA (BEZ MIELENIA) – szybki i prosty sposób na przepyszną, domową masę makową bez konieczności mielenia. Tylko uważaj też aby taka masa nie wyszła Ci za słodka. W końcu co za dużo to niezdrowo. Dziś na kanale najlepsza masa makowa do makowca - mój sprawdzony przepis, który mogę wszystkim polecić.


Pokazuję jak ją zrobić krok po kroku, jest p. Zobacz jak zrobić ją samodzielnie. Jej przygotowanie wydaje się być dość pracochłonne, ale warto poświęcić odrobinę czasu. Jeżeli są foremki, to coś w rodzaju kruchych babeczek z makiem.


Ale można i bez foremek: rozwałkować kruche ciasto, powycinać szklanką okrągłe placki, z reszty zrobić wałeczek i uformować z niego obwarzanki o zewnętrznej średnicy takiej, jak wycięte kółka. Poukładać na nich i lekko docisnąć, robiąc w ten sposób wyższe. Zrobić swój zakwas, ugotować swój barszcz, upiec domowy chleb, własnoręcznie ulepić sto uszek, a kolejne sto godzin gotować bigos. Moja masa makowa to szablon do stworzenia tej własnej, ulubionej. Najbardziej na jej smak wpływają dodatki czyli bakalie i dodatki smakowe jak np.


Każdy z nas może sam zadecydować i wybrać te które najbardziej lubi. Dlatego nie podaję dokładnie jakich bakalii należy używać, tylko je wymieniam. Masa Makowa Jak Zrobić - informacje, zdjęcia, materiały video. Masa jest gęsta, pełna ulubionych bakalii, pozbawiona wody, która powoduje w cieście zakalca. Przepisy z kategorii masa makowa.


Jeśli nie macie możliwości zmielić samodzielnie maku, to mak mielony w torebce ułatwi Wam życie zdecydowanie. Bardzo interesująca masa makowa ze świeżą żurawiną, przez to kwaskowa, nadająca się do nadziewania słodkiego pieczywa drożdżowego - drożdżówek, strucli makowych, ale także ciasta francuskiego i filo. Co ważne - nie wymaga maszynki do mielenia - wystarczy malakser (robot kuchenny). Nie będę Was oszukiwać, że odkąd pamiętam korzystałam tylko z masy domowej.


Powiem więcej, kiedy gotowe masy makowe pojawiły się w sklepach moja mama zaczęła je wykorzystywać do sernika z makiem. Umożliwia przygotowanie bożonarodzeniowej kutii. Najlepsza będzie wzbogacona miodem, rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową.


Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez wypieków z makiem. Tarta makowa - prosty i pyszny przepis, idealny na święta. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Zaskocz swoich bliskich!


Przygotuj tartę makową nawet kilka dni przed świętami - będzie tak samo smaczna jak w dniu pieczenia :) Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty