Stare książki kucharskie i rodzinne tradycje przynoszą mnóstwo przepisów na kiszenie ogórków. Wiele lat temu kupiłam sobie na miejscowym ryneczku dwie plastikowe beczki, przeznaczone do kiszenia ogórków i kapusty. Gdy wprowadzałam się do mojego domu, w znajdującym się na terenie gospodarstwa pomieszczeniu zostały po poprzednich właścicielach okazałe beczki drewniane, w których kisiło się kiedyś kapustę i ogórki. Dodane przez Konto usunięte w: Na każdy temat.
Przyprawy gotowe do kiszenia ogórków są wstrętne,czy to się komuś podoba ,czy nie.
I takie są ogórki z ich dodatkiem po ukiszeniu-WSTRĘTNE ! Kiszenie ogórków – jak kisić ogórki na zimę? Mimo sprawdzonych, przez nasze mamy i babcie, a wreszcie przez nas samych, receptur na domowe kiszonki, proces kiszenia nie zawsze przebiega prawidłowo i zdarza się, że pomimo ścisłego stosowania się do zaleceń w przepisie, uzyskanie dobrej jakości. Nie nastawiamy ogórków na kiszenie w burzowy dzień.
Zmiany potencjałów elektrycznych, czyli wyładowania, jakie występują podczas burzy, powoduję stres bakteryjny. Bakterie bardzo szybko rozmnażają się i kolonizują słój z kiszonymi ogórkami. Dlatego burza w pierwszym okresie kiszenia może doprowadzić do klęski.
Ogórki kiszone na zimę, w beczce czy od razu w słoikach, stanowią domową klasykę, z którą nic nie może się równać!
Każdy z nas pamięta zapewne niepowtarzalny smak i aromat z dzieciństwa, kiedy przyrządzały je babcie czy mamy. Samodzielne przygotowanie. Lista przepisów na kiszenie ogórków w beczce z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Maja Popielarska dowiedziała się od Małgorzaty Kubiszewskiej, dlaczego warto kisić ogórki w beczce. Mają lepszy smak, aromat i zapach - powiedziała Kubiszewska. Poza tym przy licznej rodzinie, zakiszenie w beczce trwa szybciej i ogórków starcza na dłużej - dodała.
Nie bez znaczenia jest to, w czym kisimy ogórki. Najczęściej do kiszenia ogórków używa się słoików. Na małosolne – kamionkowego garnka.
Tradycja mówi o ogórkach z drewnianych beczek, które były zanurzane w stawach – naturalnej chłodni. Słyszałam, że w sklepach trzeba zwracać uwagę na etykiety bo kapusta naturalnie kiszona będzie nosiła nazwę kapusta kiszona, natomiast ta z użyciem chemii kapusta kwaszona. Wyszło to chyba z ust Magdy Gessler w jakiś Kuchennych rewolucjach, ale pewna nie jestem.
Jednak coraz częściej widzę w sklepach właśnie kapustę kwaszoną. Dla mnie to barbarzyństwo, ale prawda jest taka, że przemysłowo tak właśnie się je kisi – w folii. Zobacz jak sprzedaje się kiszoną kapustę i kiszone ogórki w marketach – masz ładną beczkę, a w środku “wpuszczony” ordynarny worek foliowy, a w nim kapusta lub ogórki.
Jakiej soli należy użyć do kiszenia ogórków? Ogłoszenia o tematyce: kiszenie ogórków w beczce na Sprzedajemy. Kupuj i sprzedawaj rzeczy używane i nowe w Twojej okolicy. Szybka, łatwa i lokalna sprzedaż rzeczy z drugiej ręki.
Pprzygotowaną beczkę natrzeć czosnkiem roztartym z solą. Na nich ustawiać ogórki pionowo jeden obok drugiego, co ułatwia dobór ogórków wg długości. Beczka do kiszenia na Allegro. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz!
Wszędzie Wszystkie kategorie. Zakrecam sloj i po tygodniu mam malosolne a pozniej pyszne kwasne ogorasy. Bardzo fajny sposób na kiszenie Parę lat temu tak kisiłam ogórki dla męża który wyjeżdżał za granicę do pracy -bezpieczniej w transporcie. Ja zalewałam butelki dobrze ciepłą wodą, ale niewrzącą do wysokokości zwężenia butelki, by pózniej nie kipiały przy fermentacji.
Naczynia te przed kiszeniem muszą być dobrze umyte i wyparzone. Ogórki starannie wymyć, osączyć (nie obcinać końców, nie nakłuwać). Układać w naczyniach, kładąc na dno, w połowie i na.
Dawniej to robiliśmy całe beczki kiszonych ogórków, kapusty, teraz nikt tego nie chce tyle jeść”. Fascynuje mnie proces przeobrażania rzeczy “zwykłych” w “niezwykłe” za pomocą czasu i bakterii. Praktycznie każdy z nas kupuje napoje w butelkach typu PET, są to głównie woda, mleko, soki. Dlatego też nie ponosząc dodatkowego kosztu w postaci zakupu słoików, chętnie wykorzystujemy butelki, które mamy pod ręką.
Rosną ogórki znacznie łatwiej w beczce niż w ogrodzie. Rośliny praktycznie nie podlegają niekorzystnym warunkom i atakom szkodników, nie musisz martwić się o mrozy, a zbiory okazują się obfite. Ponadto, jeśli to konieczne, można budować schronienia dla ogórków w ciągu kilku minut. Ja kiszę kapustę w dużej kamiennej beczce.
Do kapusty dodaję sól i suchy koper taki jak do kiszenia ogórków. Co jakiś czas obmywam przegotowaną wodą brzeg beczki, talerz i kamień. Kapusta jest udeptywana tak jak dawniej. Ewentualnie dolewam trochę przegotowanej z solą zimnej wody. Dużo pisaniny, w tym i bez sensu.
Ogórków nie należy moczyć w wodzie, bo niepotrzebnie rozcieńcza się stężenie zalewy, która konserwuje, dbać należy, by woda nie była twarda, wapienna, gdy taką mamy to należy zagotować i kamień usunąć, a bardzo istotnym elementem jest jak najściślejsze ułożenie ogórków, w tym celu najpierw układamy warstwę ogórków, a chrzan, koper. Z racji, że sezon przetwórczy jest w pełni, warto zastanowić się nad formami konserwowania żywności. Dziś przepisy na ciekawe kiszenie.
Polska pomimo, iż chce za wszelką cenę nadgonić zachód w każdym możliwej kwestii nie zdaje sobie sprawy, że jest liderem w Europie jeśli chodzi o domowe przetwórstwo sezonowych warzyw i owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.