piątek, 21 lipca 2017

Przepis na udany makowiec

Pani Doroto makowce przepyszne! Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię.


Z przepisu wychodzą aż makowce.

Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole. Prosze ładnie o przepis na makowiec - samo ciasto bo mak mam gotowy.


Jeśli lubisz ciasta z makiem, koniecznie wypróbuj ten przepis na makowiec, który zawsze się udaje. Masę makową możesz przyrządzić samodzielne lub kupić gotową w puszce. Zastanawiasz się, jak ją zrobić?

Mak zalej mlekiem i zagotuj (trzymaj na ogniu, aż do momentu wrzenia). Kilka rad na temat pieczenia makowca. Biszkopt, który zawsze się udaje. Orginalnie w przepisie jest podany sposob przygotowania masy makowej ;ja poszlam na latwizne i uzywam gotowej masy z puszki (po dodaniu bialek troche dosladzam).


Nawet takiemu laikowi w kuchni jak ja się udał. Próbowałam wielu naprawdę przepisów ale zawsze niestety moja porażka. Ten przepis wyróżnia to, że resztę składników dodaje się do ubitych białek. Inne moje przepisy zawierały dodanie białek do żółtek na koniec.


Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy dużą garść ciasta drożdżowego 2. Ciasto rozwałkowujemy cienko na szerokość blaszki, w której będziemy piekli naszego makowca ( ja zawsze wcześniej przygotwuję blaszki) 3. Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Sernik z kruchym ciastem w sam raz dla sernikowych łasuchów. O serniku tym powiem krótko- robi się go łatwo, szybko i przyjemnie, a do tego wychodzi wielka blacha sernika. Jeżeli tak, makowiec japoński na pewno przypadnie Ci do gustu.


Zaprzyjaźnią się z nim osoby, które lubią mak, bakalie oraz jabłka. Zawsze szybko znika z patery. A żółtko to przecież białko.

Prawdziwa dieta nielaczenia wyklucza w ogole wypieki. Makowiec japoński jest ciastem bez spodu. Przygotowanie: Drożdże wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać jajka,pół szklanki cukru,drożdże ze śmietaną i stopioną,ale ostudzoną margarynę. Wyrobić ciasto drożdżowe,owinąć w folię i na noc włożyć do lodówki.


Mak opłukać,ugotować i zemleć razy. Dodać do niego cukier i mióżółtka oraz stopione masło. Do masy dosypać mąkę ziemniaczaną,bakalie. Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na makowiec o trochę innym wyglądzie bo w kształcie kwiatu. Gdy potrzebuję czekoladowy biszkopt, odbieram dwie łyżki mąki pszennej i zastępuję je kakao.


Piekarnik nagrzać do 1stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas dokładnie ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści i otrzymamy gęstą oraz lśniącą pianę. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Najlepszy przepis na udany makowiec a przy okazji szybki w wykonaniu, ponieważ wykorzystujemy do niego puszkę gotowej masy makowej.


Udane ciasto do makowca, tak aby nie odchodzilo od maku, bylo smaczne, dziekuje z gory;). Witam bardzo pilnie potrzebuje przepis na makowiec z marcepanem ale nigdzie nie moge znależć prosze pomóżcie potrzebuje na święta. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na udany eksperyment. Polecam , warto:) puszka gotowej masy makowej z bakaliami 8g dag masła jajek dag jabłek - po obraniu łyżek grysiku łyżeczka proszku do pieczenia dag drobnego cukru sztuk herbatników polewa czekoladowa marcepan lub mielone migdały Z jajek oddzielam białka od żółtek, żółtka. Best makowiec recipe I have ever foun thanks for the recipe!


Dziękuję wam obu :) Próbowałem dokonywania inny przepis dzisiaj i to było dobre, ale nie tak dobre.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty