poniedziałek, 10 lipca 2017

Gotowana ryba po grecku

Do przyrządzenia po grecku doskonała jest też ryba gotowana przez około minut na parze. Smak warzyw stanie się intensywniejszy, jeśli doda się do nich łyżeczkę musztardy sarepskiej i odrobinę cynamonu. Musztardę i cynamon trzeba dodać pod sam koniec duszenia i dokładnie wymieszać. Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla).


Bardzo lubię ryby, a na każde święta jest obowiązkowo ryba po grecku.

Potrawę najlepiej przygotować dzień albo dwa dni przed podaniem i przechowywać w lodówce, zapewni to jeszcze lepszy smak całości, a ryba przejdzie smakiem duszonych warzyw z przyprawami. Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach. Ryba po grecku i ryba po grecku fit. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna.


Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek.


Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad.

Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. W czasie gdy warzywa się gotują można usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym oleju.


Odc 3- Remigiusz Rączka odwiedza Istebną, gdzie przygotowuje placek po zbóju i rybę po grecku. Składniki poniżej: Placek po zbóju placek ziemniaczany: ziemniaki – kg cebula – 5. Dowiedz się, jak wykonać tę potrawę samodzielnie. Poniższy przepis przewiduje porcje dla czterech osób.


Przygotowanie dania zajmuje nieco ponad godzinę, jednak efekt końcowy jest warty czasu spędzonego w kuchni. Podstawowe składniki to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy. Sprawdź, jak przyrządza ją miłośniczka kuchni Kasia Bukowska! W tym roku postanowiłam przygotować dla Was nieco świątecznych przepisów.


W pierwszej kolejności przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych, wigilijnych dań - rybę po grecku. Usmażone filety ryby w panierce, przykryte aromatycznymi i soczystymi warzywami to jest coś co uwielbiam. Znana jedynie w Polsce, nie ma nic wspólnego z Grecją. Jest pyszna i zawsze ląduje na moim stole w Święta, tak jest i tym razem.


A w Thermomixie na wierzch kładziemy koszyczek.

Następnie rybę przekładamy do półmiska i mieszamy z warzywami. Koniecznie na górze posypcie rozmarynem. Ważna uwaga: ryba może się gotować na parze dłużej lub krócej.


Proszę sprawdzajcie podczas gotowania, by była odpowiednio mięsista. Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju, na którym smażyłam rybę (gdyby mąka z ryby opadła i się przepaliła olej należy wymienić na świeży). Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler.


Rybę usmażyłam na oleju. Ryż do risotto bądź potraw azjatyckich. Sałatka śledziowa przepisu Beatarii Beataria. Dar bogów z Olimpu - feta i pita. Feta to najbardziej znany grecki ser.


Plaster białego kruchego sera, posypany oregano i polany zielono złocistą oliwą to najprostsza przekąska (mezze), którą można dostać w każdej greckiej ouzerii i tawernie. U mnie są one jednak pokrojone w słupki, gdyż domownicy bardziej taką formę lubią. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb.


Wybierz swoją ulubioną rybę (warty zarekomendowania jest mintaj), dokładnie ją oczyść i odpowiednio zamarynuj. Bo ryba musi mieć smak, być świeża i jak najlepszej jakości, by oddać cały smak na półmisku. Nie ufam żadnym przepisom na rybę po grecku, w której ryba jest pieczona lub gotowana na parze, a nie smażona. To tłuszcz (w tym wypadku olej) jest nośnikiem smaku.


Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty