Do przyrządzenia po grecku doskonała jest też ryba gotowana przez około minut na parze. Smak warzyw stanie się intensywniejszy, jeśli doda się do nich łyżeczkę musztardy sarepskiej i odrobinę cynamonu. Musztardę i cynamon trzeba dodać pod sam koniec duszenia i dokładnie wymieszać. Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla).
Bardzo lubię ryby, a na każde święta jest obowiązkowo ryba po grecku.
Potrawę najlepiej przygotować dzień albo dwa dni przed podaniem i przechowywać w lodówce, zapewni to jeszcze lepszy smak całości, a ryba przejdzie smakiem duszonych warzyw z przyprawami. Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach. Ryba po grecku i ryba po grecku fit. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna.
Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek.
Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad.
Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. W czasie gdy warzywa się gotują można usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym oleju.
Odc 3- Remigiusz Rączka odwiedza Istebną, gdzie przygotowuje placek po zbóju i rybę po grecku. Składniki poniżej: Placek po zbóju placek ziemniaczany: ziemniaki – kg cebula – 5. Dowiedz się, jak wykonać tę potrawę samodzielnie. Poniższy przepis przewiduje porcje dla czterech osób.
Przygotowanie dania zajmuje nieco ponad godzinę, jednak efekt końcowy jest warty czasu spędzonego w kuchni. Podstawowe składniki to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy. Sprawdź, jak przyrządza ją miłośniczka kuchni Kasia Bukowska! W tym roku postanowiłam przygotować dla Was nieco świątecznych przepisów.
W pierwszej kolejności przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych, wigilijnych dań - rybę po grecku. Usmażone filety ryby w panierce, przykryte aromatycznymi i soczystymi warzywami to jest coś co uwielbiam. Znana jedynie w Polsce, nie ma nic wspólnego z Grecją. Jest pyszna i zawsze ląduje na moim stole w Święta, tak jest i tym razem.
A w Thermomixie na wierzch kładziemy koszyczek.
Następnie rybę przekładamy do półmiska i mieszamy z warzywami. Koniecznie na górze posypcie rozmarynem. Ważna uwaga: ryba może się gotować na parze dłużej lub krócej.
Proszę sprawdzajcie podczas gotowania, by była odpowiednio mięsista. Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju, na którym smażyłam rybę (gdyby mąka z ryby opadła i się przepaliła olej należy wymienić na świeży). Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler.
Rybę usmażyłam na oleju. Ryż do risotto bądź potraw azjatyckich. Sałatka śledziowa przepisu Beatarii Beataria. Dar bogów z Olimpu - feta i pita. Feta to najbardziej znany grecki ser.
Plaster białego kruchego sera, posypany oregano i polany zielono złocistą oliwą to najprostsza przekąska (mezze), którą można dostać w każdej greckiej ouzerii i tawernie. U mnie są one jednak pokrojone w słupki, gdyż domownicy bardziej taką formę lubią. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb.
Wybierz swoją ulubioną rybę (warty zarekomendowania jest mintaj), dokładnie ją oczyść i odpowiednio zamarynuj. Bo ryba musi mieć smak, być świeża i jak najlepszej jakości, by oddać cały smak na półmisku. Nie ufam żadnym przepisom na rybę po grecku, w której ryba jest pieczona lub gotowana na parze, a nie smażona. To tłuszcz (w tym wypadku olej) jest nośnikiem smaku.
Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.