czwartek, 6 lipca 2017

Ciasto z makiem suchym

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto z suchym makiem. Moje pierwsze skojarzenie to makowiec na święta. Jak wiadomo wymaga on trochę pracy, bo jest trochę zabawy z makiem, do tego ciasto drożdżowe itd. Nieco wbrew logice nagle zachciało nam się maku.


I tak walczymy z sennością, nudą i nicsięniechceniem, a tu na tapecie opiaty :D No prawie. Lenia mam, jak wspomniałam, więc tym razem nie uraczę Was rozwlekłym tekstem.

Tak naprawdę jest to szybkie ciasto z makiem. Ponieważ w przepisie jest sporo jajek i bakalii można je też śmiało nazwać keksem z makiem. Gorąco i serdecznie polecam również inne moje przepisy na ciasta i torty. Gorąco polecam też makowiec oraz biszkopt z makiem i bardzo prosty do zrobienia makowiec ucierany.


Biszkopt z makiem suchym. To bardzo uniwersalny przepis na biszkopt, do którego dodałam mleko oraz mak. Na zdjęciach pokazałam jak można przygotować ten biszkopt z makiem i bitą śmietaną.


Mak zalej gorącą wodą lub mlekiem i odstaw na całą noc.

Możesz użyć innego kremu np. Następnie odcedź go i przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia. Do przygotowania ciasta możesz również wykorzystać gotową masę makową. Pamiętaj jednak, by do maku dodać żółtka oraz kaszę mannę i delikatnie wymieszać z pianą z białek.


Proponuję dziś przepis na bardzo proste i smaczne ciasto z suchym makiem. Znane i lubiane kluski z makiem, jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Makowce i ciasta z makiem.


W moim domu nie było tradycji kluskowej, poznałam je w rodzinie męża, gdzie podawano je w postaci łazanek z makiem. Wystarczy szklanka maku, jajka, mleko, masło, cukier i mąka, aby wyczarować pyszne ciasto. Jeżeli będziecie trzymać się przepisu, z pewnością się uda.


Klasyczny sposób na makowiec zawijany. Prawie klasyczny, bo tym razem struclę z makiem przyrządzamy prościej - z ciasta francuskiego. Robiłam to ciasto wiele razy i nigdy nie zdarzyło mi się, żeby było luźne, mokre czy rozlatujące się.


Co więcej- to najlepsze ciasto z makiem jakie jadłam i jeszcze nie było takiej sytuacji, żeby się nie udało i komukolwiek nie smakowało. No ale cóż, kwestia gustu. Wyłożyć na blachę, posmarować powidłem, na powidło ułożyć 5-szt.


Ubić pianę z trzech białek, dodać dag cukru kryształu i kisiel w kolorze czerwonym.

A jeśli szukacie biszkoptu makowego w wersji do rolowania, to polecam roladę piegowatą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. Pozostawić do ostygnięcia. Jeśli zastanawiasz się, jaki wypiek podać podczas rodzinnego spotkania, koniecznie wypróbuj przepis na kruche ciasto z makiem i budyniową pianką. Do jego przygotowania możesz wykorzystać gotową masę makową, dodając do niej jedynie tartą bułkę.


Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Uwielbiam ciasta i babki z makiem. Dziękuję bardzo za odpowiedz.


Babka fantastyczna napewno zrobię jeszcze kiedyś z całym makiem bo lubię robić dokładnie według przepisu a to była siła wyższa z tym mielonym. CIASTO MAKOWE: Mąkę mieszamy z proszkiem oraz makiem. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy stopniowo do nich cukier. Do białek dodajemy na przemian wymieszane sypkie składniki oraz tłuszcz.


Pieczemy razem około min w 180°C. W zasadzie prawie wszystkiego daje się po szklance, poza masłem, które można troszkę modyfikować. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia.


Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Ciasto wylewamy na bakalie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty