Z powodzeniem można go przyrządzić na wiele sposobów: upiec, ugotować, usmażyć lub chociażby poddusić. Wychodzą z niego doskonałe pasztety i pieczenie. Zdecydowanie bezkonkurencyjne są polędwiczki z królika oraz królik w winie.
Królika umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek pokroić i nadziać nim królika.
Oprószyć pieprzem i wegetą. Na patelni rozgrzać tłuszcz i opiec królika z obu stron wraz z cebulką. Po około minutach podlać wodą.
Mięsko dusić jakieś godziny, tak, aby było miękkie. Jeśli przygotujesz go według tego przepisu, zachowa swoją naturalną delikatność. Cała tajemnica tkwi w aromatycznym sosie z cytryny i oliwy z dodatkiem świeżych ziół i przypraw. Trzeba wymieszać go tak, by powstała.
Pomysłów na pewno nie zabraknie, bo dania z królika można przyrządzić zarówno na ostro (np. z papryką, musztardą lub innymi ostrymi przyprawami), jak i łagodnie (duszonego z warzywami, w śmietanowym sosie, z grzybami, z cebulą, z żurawiną, z orzechami).
Jak przyrządzić królika ? Po kolejnych warsztatach organizowanych przez frisco. Tym razem “na tapecie” był królik,. Następnie każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem.
Panierować mięso w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażone mięso przełożyć do garnka, dodać do mięsa czosnek, ziele angielskie i listki laurowe , podlać niewielką ilością wody, dusić na wolnym ogniu. Cebule obrać, umyć i pokroić na dowolne kawałki. Dodać wszystkie przyprawy, przemieszać królika z przyprawami i zostawić na około 2-godziny. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i przełożyć do niego zamarynowane mięso królika razem z cebulą.
Składniki: królik,cebulka,czosnek,olej,trochę śmietany i mąkisól, pieprz. Każdą porcję natrzeć roztartym czosnkiem, solą, pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Cebulkę pokroić, zeszklić również na oleju, dodać ziele angielskie, liść laurowy, podlać wodą i do tego. Królik pieczony to danie z kuchni staropolskiej, które powoli powraca obecnie do łask – nie tylko w rodzinach myśliwskich.
Mięso królika jest bardzo chude – niemal nie zwiera cholesterolu, dlatego polecane jest osobom na diecie. Mięso królicze jest bardzo cenne pod względem odżywczym, dlatego zaleca się, aby spożywały je przede wszystkim rozwijające się osoby – dzieci, młodzież, jak i osoby osłabione chorobą czy starsze. Mięso to jest nie tylko smaczne, ale i lekkostrawne, a przy tym chude i zawierające aż białka.
Natrzeć nią części królika i wstawić w brytfance przykrytej. Specjalnie dla użytkownków serwisu Smaker. Marcin Moczydłowski (utalentowany Barista, trener w Akademii Espresso) opowiedział i pokazał jak przyrządzić znakomite Espresso. Potrawy z królika to ciekawy sposób na elegancki obiad.
To niegdyś popularne mięso, znów coraz częściej pojawia się na stołach, przyrządzane zarówno w klasyczny, jak i nowoczesny sposób. Jest kruche i bardzo delikatne, sprawdzi się podane np. Dodane przez zoniaw: Tylko o kuchni. Robię często taką szynkę jak podała kobra2z niewielkimi różnicami np.
Mięso doprawiamy solą, pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem. Delikatnie posypujemy mąką. Przed duszeniem można królika obsmażyć na maśle. Cebulę i pieczarki smażymy 5-minut.
Przekładamy do brytfanny, na wierzch kładziemy kawałki królika. Podpowiadamy - smaczne potrawy z królikaMięso królicze, dzięki niezaprzeczalnym walorom dietetycznym i smakowym, zyskało ostatnio dużą popularność. Jest smaczne, soczyste i lekkostrawne, dlatego dietetycy polecają je małym dzieciom. Królik jest niedoceniany we współczesnej polskiej kuchni, a szkoda, bo to pyszne mięso, które ma dużą wartość odżywczą.
Jest chude (4- tłuszczu) i co bardzo ważne lekkostrawne. Zawiera białka, czyli więcej od wołowiny i wieprzowiny. Tuszę królika pokroić na kawałków (np. jak widać na tym filmie).
Opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do garnka, dodać łyżkę soli i zalać zimną wodą (z kranu). Wymieszać aby sól się rozpuściła i odstawić na minut. Sprawdź, jak zrobić królika w śmietanie - na rodzinny bądź odświętny obiad.
Królik ma wyśmienite mięso, które jest chude, nie uczula i zawiera sporo właściwości odżywczych. W supermarketach kupimy bez problemu królicze tuszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.