piątek, 13 marca 2015

Aby pierniki były miękkie

Ciekawe porady nie tylko naszych użytkowników. Strona głównatag: co zrobić żeby pierniki były miękkie. Warto więc pomyśleć o odpowiedniej pielęgnacji ręczników, aby służyły nam przez długi czas. Nie zdążą dobrze wyjść z piekarnika a już znikają!


A tak na serio, świetne są. Zastanawiało mnie nie wyrastanie zaczynu drożdżowego ani ciasta, ale moje obawy były niesłuszne bo wyszły tak pyszne, że musiałam chować przed moimi maludami bo wszystkie by wpałaszowały, a nawet polukrowane jeszcze nie były! Jaką grubość powinny mieć pierniczki. Co zrobić, aby były miękkie. Czy można polać lukrem zaraz po pieczeniu, czy dopiero po tym jak zmiękną.


I co najważniejsze, jakie są sposoby na to, aby pierniczki szybko zmiękły i były gotowe do jedzenia. Przepis na te miękkie pierniczki znalazłam tutaj i cytuję za autorką. U mnie bez polewy , ale i tak były smaczne. Umieść kromkę chleba w pojemniku próżniowym (musi być szczelny). Następnie połóż na niej pierniki, a na nich ponownie kromkę chleba.


Pozostaw ciastka na noc zamknięte z chlebem. Jakież będzie Twoje zdziwienie następnego dnia, gdy okaże się, że pierniki są miękkie, a chleb twardy. Nic, pierniki zawsze z początku są twarde. Włóż je do pojemnika, odłóż na koło tygodnia,nawet dwóch w chłodne miejsce-z pewnością będą miękkie po tym czasie. Także najlepiej jest robić pierniki kilka tygodni przed wigilią,aby do tego czasu odpowiednio zmiękły.


Jak zrobić miękkie pierniki bożonarodzeniowe? Jak upiec miękkie pierniczki świąteczne, które nie twardnieją? Dodatek korzennych przypraw i miodu w tradycyjnych przepisach sprawia, że pierniki są dość twarde po upieczeniu i potrzebują nieco czasu (a czasami domowych sposobów), by zmiękły. Jeśli tak jak ja w tym roku nie mieliście czasu się wcześniej zdecydować, a myślicie, że już za późno, ten przepis jest dla Was!


Aby pierniki były miękkie

Pierniczki można upiec nawet w Wigilię, a obiecuję, że nikt na Święta sobie zębów nie połamie ;-). Są miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu. Niestety, z czasem piernik twardnieje i nie nadaje się do jedzenia. Wtedy trzeba sięgnąć po sprawdzone sposoby na zmiękczenie ich. Główną przyczyną przez którą pierniki są twarde zaraz po upieczeniu jest miód lub melasa.


Aby zmiękły potrzebują przez pewien czas wchłonąć pewną dawkę wilgoci z powietrza lub owoców. No wreszcie prawdziwe katarzynki ktoś pokaże! A nie jakieś serca czy kwiatki wmawiając ludziom głupoty, że katarzynki upiekli. Dzisiaj upiekłam pierniczki i okazało sie że są one twarde tzn. W czym przechowywać pierniczki?


Dodane przez tota w: Tylko o kuchni. Jak przechowywać pierniczki, żeby były miękkie? Wykorzystaj dekoracyjne puszki. Pierwszą, niemal automatycznie nasuwającą się na myśl i co istotne słuszną odpowiedzią na pytanie o to, jak przechowywać pierniczki, żeby były miękkie to dekoracyjne puszki. Ten sposób nie dziwi chyba nikogo.


Pszczoły miały podpowiedzieć dziewczynie aby wzbogaciła przepis o dodatek miodu, dzięki czemu pierniki powstały jeszcze lepsze, a zachwycony król rozsławił je na całym świecie. Aby pierniczki były miękkie przygotowane ciasto powinno leżeć w chłodnym miejscu przez kilka tygodni, aby sfermentowało. Białko połączyć z cukrem pudrem w misce, tak aby nie było grudek. Lukrować dopiero przed podaniem.


Jeśli chcesz, aby twoje pierniczki były jeszcze smaczniejsze, koniecznie wypróbuj nasz przepis na pierniczki świąteczne z miodem. Bardzo prosty i szybki przepis na miękkie i błyszczące pierniczki. Do tego równo się pieką, mają ładny kształt, jajko sprawia, że pięknie błyszczą i nie trzeba ich już lukrować - dzięki temu są dietetyczne, bo nie mają na sobie olbrzymiej skorupki słodkiego lukru. Tradycyjne pierniki, te, które nadają się do powieszenia na choince, są po upieczeniu twarde. Jest to spowodowane faktem wykorzystania miodu do ich przygotowania.


Można je zmiękczyć na sposoby: I sposób:. Pierniki wkładamy do pojemnika razem z kawałkiem jabłka. Do garnka z grubym dnem wsyp 1g cukru kryształowego oraz wlej ml wody. Włącz palnik na średnią moc i wykonując okrężne, powolne ruchy zrób brązowy karmel – ważne aby nie mieszać łyżką (im cukier bardziej się skarmelizuje, tym pierniczki będą ciemniejsze).


Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty i piec około minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, aż się zarumienią. Ten przepis znalazłam niedawno w internecie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty