poniedziałek, 23 marca 2015

Ekspresowe pierniczki

Ekspresowe pierniczki - sposób przygotowania: Do miski wsyp cukier i sodę, wlej śmietanę i wbij jajko. Składniki połącz za pomocą miksera. Następnie wsyp przyprawę do pierników, mąkę, sól oraz skórkę z pomarańczy. Przede wszystkim to nie są szybkie pierniczki, a ekspresowe. Wszystko się robi w jednej misce, miesza, wyrabia, wałkuje, wykrawa i piecze i voila!


Całość w zależności od ilości ciasta, a więc i ciasteczek to max godzina.

Można je wykonać tuż przed Świętami :) Uwielbiam je, bo są mocno korzenne i niezwykle mięciutkie. Znikają błyskawicznie ;) Idealnie nadają się do skąpania w polewie czekoladowej. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Polecane przepisy: pierniczki ekspresowe bez miodu Zobacz więcej. Desery Staropolskie pierniczki.


Długo szukałam starego przepisu na pierniki, w których składzie byłoby masło. Te pierniczki są wyjątkowe bo ekspresowe. Nie wymagają leżakowania bo są od razu gotowe do zajadania.

Spokojnie można je przygotować na dzień przed świętami. Wystarczy je tylko udekorować i potem przełożyć do puszki, słoika lub innego pojemnika. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pierniczki ekspresowe.


Tak uczciwie- przydadzą się większości. Ja co prawda ciasto na piernik dojrzewający wstawiłam , bo kocham go bardzo bardzo, ale typowo ciasta pierniczkowego i pierniczków wcześniej nie upiekłam, by w zacisznym pudełku miękły sobie. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kuchnia Carrie. Z proponowanych przez nas przepisów można upiec pierniczki, które od razu po wystudzeniu nadają się do jedzenia, ponieważ nie są twarde.


Z pierwszego przepisu wychodzi około sztuk, z drugiego około sztuk. Piernik z powidłami i nutą herbacianą. Przepisy kulinarne do sprawdzenia na dziś! Pieczecie już pierniczki świąteczne?


Jeśli nie macie czasu na wypieki z dużym wyprzedzeniem to podaję wam mój sekretny przepis na pierniczki, które wcale nie muszą się odleżeć aby były kruche ponieważ są kruche tuż po upieczeniu! Tym razem ekspresowe pierniczki , szybkie w przygotowaniu i do szybkiej konsumpcji, więc można je zrobić tuż przed Wigilią. Ja udekorowałam je lukrem i cukrową posypką, ale są.


Gdyby stwardniały, wystarczy pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej, a gdy wchłoną wilgoć z powietrza to zmiękną. Do pierniczków można dodać posiekane orzechy włoskie, dla wzbogacenia smaku lub zrobić gładkie pierniczki bez ich dodatku. Są dość słodkie, więc nie potrzebują lukru oraz żadnej polewy.


Piekę je bardzo często - nie tylko w okresie świątecznym.

Kiedy karp już czeka w galarecie, a barszcz powoli gotuje się na kuchence i nagle spostrzegasz, że nie upiekłaś w tym roku pierników! A przecież do Gwiazdki został już tylko jeden dzień…. Miękkie ekspresowe pierniczki.


Boże Narodzenie lebkuchen miękkie pierniki miód pierniczki pierniki norymberdzkie święta wilgotne pierniki. Wspaniałe, bardzo smaczne pierniczki, których wykonanie łącznie z pieczeniem zajmuje pół godziny. Ekspresowe świąteczne pierniczki Jeśli jeszcze nie upiekliście pierników lub przygotowanie wydawało Wam się zawsze zbyt czasochłonne i trudne, to ten przepis jest właśnie dla Was. Bez wielkich trudności możecie teraz przygotować ciasto i upiec pyszne, pół-kruche pierniczki, które mogą przystroić Wasz Wigilijny stół.


Po wystygnięciu pierniczki możemy udekorować lukrem, którzy przyrządzamy ze szklanki cukru pudru zmieszanego z sokiem cytrynowym. Jeśli chcemy powiesić pierniczki na choince przed włożeniem do piekarnika robimy w nich dziurkę za pomocą np. Muszę przyznać, że trochę się ich obawiałam, bo to moje pierwsze pierniczki od kiedy jestem na diecie bezglutenowej i bezmlecznej. Mój wcześniejszy przepis oparty był na pełnoziarnistej mące pszennej, z dodatkiem miodu (o zgrozo!) i jajek. Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie.


To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. Może się troszkę kleić z uwagi na dodatek miodu więc warto mieć trochę więcej mąki do podsypywania. Tego ciasta nie chłodzimy jak kruchego tylko od razu dzielimy na porcje i wałkujemy a potem wycinamy foremkami. Zapraszam do wypróbowania super prostego przepisu na pyszne pierniczki! Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.


Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną. Nagrzej piekarnik do 1st. C i piecz pierniki przez ok. Przygotuj lukier: w makutrze utrzyj białko z cukrem pudrem.


Masło, mió cukier, przyprawę i kakao umieścić w garnuszku, podgrzewać do czasu, aż składniki się dokładnie połączą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty