To na prawdę daje radę Na jednym kęsie nie mogłam poprzestać, a że o ciasto wręcz wytoczyła się walka, to wykonać musiałam podobne w domu. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z grysikiem. Opis przepisu: Autor: WINIARY Ten oryginalny makowiec z jabłkami różni się nieco od tradycyjnych makowców, ale nie ustępuje im smakiem.
Nie używa się do niego mąki, tylko delikatnej kaszy manny, startych jabłek, rodzynek i mielonego maku, które miesza się razem z białkami i Proszkiem do pieczenia WINIARY na puszystą masę. Makowiec z kaszą manną i jabłkami. Margarynę ucieramy z cukrem (w makutrze), dodajemy po żółtku i stopniowo resztę składników cały czas ucierając. Na koniec dodajemy bakalie i ubitą na sztywno pianę z białek. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa.
Polecam , warto:) puszka gotowej masy makowej z bakaliami 8g dag masła jajek dag jabłek - po obraniu łyżek grysiku łyżeczka proszku do pieczenia dag drobnego cukru sztuk herbatników polewa czekoladowa marcepan lub mielone migdały Z jajek oddzielam białka od żółtek, żółtka. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Wykonanie-żółtka,cukier puder utrzeć z margaryną.
Dodać masę makową ,jabłka,grysik i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym i połączyć delikatnie z masą. Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. I kolejna propozycja na pyszny makowiec. Tym razem przepis z zeszytu mamy, troszkę zmodyfikowany i wyszedł wspaniale.
Mak miękki i delikatny z dodatkiem jabłka wspaniale się komponuje. Delikatne kruch Zobacz więcej. Podawać z sokiem malinowym. Będzie krupnik na żeberkach oraz kasza. W tym odcinku potrawy rozgrzewające.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodać po jednym żółtku. Na szczęście udało mi się dostać od Babci Haliny przepis na Miodownika :). Idealnie kruchy z dodatkiem pysznego kremu i cieniutką warstwą powideł śliwkowych. Ciasto jest bardzo puszyste, miękkie i wygląda jak z cukierni.
Mak wypłukać na wyścielonym gazą sitku. Przesypać do garnka, zalać wrzątkiem, gotować ok pół godziny, odcedzić i zmielić. Wsypać kaszę mannę, proszek do pieczenia, mak, jabłka, orzechy i wymieszać mikserem. Na końcu dodać ubitą z białek i szczyptą soli pianę.
Niezwykle smaczny makowiec. Wilgotny, długo zachowujący świeżość, lepszy niż z cukierni! Nie zdarzyło się jeszcze, by się nie udał, to mój popisowy numer :-).
Jeden z niezawodnych przepisów od Mamy świetnie sprawdził się na Święta. Dodaj grysik, proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, a potem delikatnie wymieszaj łyżką z masą makową. Przełóż ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ostudzony makowiec udekoruj polewą lub cukrem i posypkami.
Piecz około godziny w 175°C. A jak Święta – to makowce! Dziś mam dla Was przepis na taką idealną drożdżową roladę z masą makową z przepisu mojej babci, który zachował się w Jej kulinarnym zeszycie! Przygotowanie dania makowiec bez mąki Żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę (rozpuszczoną - przestudzoną), mak (zmielony), grysik, proszek do pieczenia i starte na dużych oczkach jabłka.
Przepis na pyszny makowiec świąteczny. Dawno nie piekłam nic z makiem, więc jak jedna z czytelniczek Małej Cukierenki pani Edyta przysłała mi ciekawy przepis na makowiec z serem, postanowiłam go wypróbować. Jeżeli tak, makowiec japoński na pewno przypadnie Ci do gustu. Zaprzyjaźnią się z nim osoby, które lubią mak, bakalie oraz jabłka.
Zawsze szybko znika z patery. Mniam:) Co do masy makowej z puszki to jest ok, ale pół na pół ze zwykłym makiem, wtedy nie ma zmartwienia, że będzie za dużo dodatków lub zła konsystencja. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.