środa, 4 marca 2015

Bułki drożdżowe z jagodami

W ogóle z jagodami w Krakowie, to ciekawa historia, bo chyba to jedyny rejon w Polsce, gdzie zwą się one borówkami. I tak, idąc na lody, nie kupicie lodów jagodowych a borówkowe. Za to w cukierniach, nie spotkałam się z bułeczkami o nazwie borówianki a są bułki z jagodami lub jagodzianki. Najlepsze jagodniki, bardzo, bardzo puszyste i lekkie jak piórko.


Absolutne, drożdżowe mistrzostwo świata nie do kupienia w żadnej cukierni.

Bardzo, bardzo dobry przepis i najlepsze bułki z jagodami jakie udaje mi się upiec. Udało się aczkolwiek nie do końca. Gdy ustawiałam rekwizyty, mała zwinęła dwie bułki i poszła pałaszować w najlepsze.


Na zdjęciach nie widać poturbowanych bułeczek. Przez moje żarłoki, jedna jest ponadgryzana zębolami Papryki a drugą uratowałam z paszczy starszego. BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z JAGODAMI BABCI LIDZI.


Zaczyn drożdżowy: szkl.

Dodać drożdże, łyżkę cukru, łyżkę soli, łyżki mąki. Wymieszać dokładnie aż rozpuszczą się drożdże. Jajka i żółtka wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym.


Najsłynniejsze polskie drożdżówki, nierozerwalnie kojarzą się z latem i właśnie latem smakują najlepiej :-) A można je zrobić w zasadzie od ręki, z tego niezawodnego przepisu! Do jagodzianek używamy mąki pszennej typ 5Extra (ja zamawiam ją prosto z dobrego młyna, więc mam pewność, że jest najlepszej jakości). W zasadzie nie są to klasyczne jagodzianki, a raczej bułeczki z jagodami, ale taka wersja od czasu do czasu mile widziana. Przepis jest bardzo podobny do tego na bułeczki z porzeczkami. Forma dokładnie ta sama, czyli „do odrywania”, ale ciasto nieco zmodyfikowałam i znacznie dłużej zachowuje świeżość, bo nawet po dniach bułeczki są pulchne.


Bułki drożdżowe z jagodami i kruszonką Mleko podgrzewamy w garnku, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę z dwóch szklanek mąki wysypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz jajka: jedno całe oraz żółtek (białka zostawiamy na później).


Pyszne bułki drożdżowe z borówkami. Jeśli sezon jagodowy już się zakończył, to zapraszam na bułki drożdżowe z borówkami. Smakują jak tradycyjne jagodzianki (lub jak kto woli bułki z jagodami, czy jagodniki).


Przepis na ciasto drożdżowe jest sprawdzony i wypróbowany.

Jak formować jagodzianki? Przepyszne bułki drożdżowe z jagodami , czyli jagodzianki (zwane też jagodnikami). Można je polukrować, ale nie jest to konieczne (jak dla mnie to lepsze są bez lukru, bo za bardzo za nim nie przepadam).


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na bułeczki drożdżowe z jagodami i kruszonką. Wyrośnięte ciasto wybrać z misy, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i chwilę powyrabiać pozbywając się pęcherzy powietrza. Podzielić na równych części. Z każdej formować owalny placuszek o grubości ok.


This feature is not available right now. W weekend zawsze gości u mnie na stole coś słodkiego. Bułeczki drożdżowe z kruszonką. Czasem jakieś ciasto, czasem ciasteczka, czasem bułeczki.


W zależności od humoru, smaków i życzeń domowników :) Jednym z przepisów do których regularnie wracam są bułeczki drożdżowe z kruszonką. Myślę, że wiekszość z Was upiekła już tego lata jagodzianki. Ja również nie przechodzę obojętnie obok wypieku, który mocno pobudza moje kubki smakowe. Uwielbiam pachnące, puszyste ciasto drożdżowe , a w połączeniu z jagodami wrost ubóstwiam.


Placek z sliwkami mrożonymi. Dodane przez baskaw: Tylko o kuchni. Odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować. Masło rozpuść w rondelku. Zdejmij z ognia do przestygnięcia.


Jajka ubij z cukrem i solą na puszystą masę. Dolej drożdże i wsyp przesianą mąkę. Tylko one budzą zachwyty, z lubością są zjadane, a ja dostaję pochwały i cieszę się z pałaszującej ze smakiem rodzinki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty