Pierwszym etapem przygotowania masy makowej jest gotowanie maku w mleku – mak wsypuje się do wrzącego mleka i gotuje na najmniejszym ogniu pół godziny. Drugi krok to mielenie maku – jeśli maszynka jest wyposażona w specjalne sito do maku, wystarczy zrobić to dwukrotnie, jeżeli nie – trzykrotnie. Przed zmieleniem mak musi być dokładnie osączony, by masa makowa nie była za. Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego.
Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np.
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to gwarancja domowego wypieku, którego wykonanie jest jak najbardziej uproszczone. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie.
Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy? Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Ja do masy makowej daję bardzo dużo, drobno posiekanych bakalii. Taką masę można wykorzystać do , klusek z makiem albo.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga imbirowo. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy).
Polecam przygotować większą porcję masy i część zamrozić. Taka masa może być przechowywana w zamrażalce nawet rok. Do 6gramów masy makowej dodaj ubite na półsztywny trzy białka jajka. Pianę z białek lekko wmieszaj w masę.
Dzięki temu masa makowa nie będzie się kruszyć przy krojeniu ciasta. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego.
Bakalie do masy makowej. Warto dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy i rodzynki, które można też zastąpić lub uzupełnić pyszną, suszoną żurawiną. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Nie wszyscy jednak mają.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do masy razem z kaszą manną. Czy ktoś mi powie jak to zrobić? Kiszenie ogórków jest z pozoru banalnie proste: ogórki układamy w słoju, przekładamy czosnkiem, chrzanem, koprem i zalewamy wodą z solą. Roztopić masło z miodem i delikatnie podgrzać.
Przełożyć do naczynia z makiem, dodać aromaty: sok z cytryny lub limonki, skórkę startą z pomarańczy, ekstrakt migdałowy, likier pomarańczowy, brandy i rum. Dodać budyń, aromaty i na końcu ostrożnie wmieszać uprzednio ubitą pianę z białek. Masę serową równomiernie przełożyć na część z makiem. Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i schłodzić w lodówce.
Z podanej ilości składników otrzymasz około 9gramów słodkiej masy makowej. Jeśli posiadasz mak mielony wystarczy, że zalejesz go wrzątkiem i odstawisz do przestudzenia. Do odciśnięcia nadmiaru wody użyj gazy, nowej pieluchy tetrowej, lub zwykłej bawełnianej ściereczki kuchennej. Do mąki dodać pokrojone w kosteczkę masło, smalec, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy.
Siekać składniki lub rozdrabniać dłońmi lub mieszadłem miksera na drobną kruszonkę. Dodać żółtka (białka zachować do masy makowej) i połączyć składniki w jednolite ciasto, włożyć do lodówki. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez minut, lub trochę dłużej, do tzw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.