Za to koniecznie musiałam dodać świeżo posiekany koperek, a do gotowania – gałązkę świeżego lubczyku prosto z ogródka. Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Do wrzącego bulionu dodać pokrojoną marchewkę, botwinę i gotować min. Przepis na chłodnik na botwince. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się bulion i gotować przez ok.
Lekkostrawna i orzeźwiająca botwinka to prawdziwy wiosenny przysmak, na dodatek bardzo wartościowy, bo prócz witamin i składników mineralnych zawiera cenne bioflawonoidy – silne przeciwutleniacze. Warto jadać ją nie tylko w postaci chłodnika w ciepłe dni, lecz także w. Szklanka ma u mnie pojemność 2ml. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Oprócz pysznego smaku, dostarcza wielu witamin i minerałów. Potem dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę i przyprawy: pieprz, ziele angielskie.
Ugotowanego kurczaka możemy wykorzystać do innej potrawy. Gotujemy co najmniej kwadrans. Teraz czas na pozostałe przyprawy. Pyszny chłodnik z botwinki to wymarzone danie na obiad w upalny, letni dzień. Mamy dla Was sprawdzony przepis na domowy chłodnik litewski, To nie może się nie udać!
Chłodnik z botwinki jest. Surówka z botwiny pierwszy raz pojawiła się u nas na stole kilka lat temu. Taka surówka z botwiny pasuje nam wyjątkowo jako lekka kolacja, do niej kilka kromek podsmażonego chleba lub bułki, szklanka wody z cytryną i można śmiało przeczekać upały.
Połowę liści botwiny umyj i pokrój w paski. Do wywaru z podgotowanymi warzywami dodaj buraczki i fasolę. Następnie wrzuć łodyżki botwiny. Kontynuuj gotowanie przez kolejne minut.
Najpierw przygotowujemy bulion. Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy korpus z kurczaka i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pół łyżeczki soli. Wiadomo, że pianę która tworzy się w początkowej fazie gotowania, trzeba zebrać. W czasie gdy przygotowuje się bulion, możemy zająć się warzywami. Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni.
Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi. Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni, albo nigdy jeszcze takiej zupy nie próbowaliście zrobić, to skorzystajcie z tego. Do przyrządzenia chłodnika potrzebne będą: pęczki botwiny, pęczek rzodkiewki, pęczek szczypioru, pęczek koperku, długie zielone ogórki, cytryna, 3ml bulionu jarzynowego, 4ml maślanki, 2ml kefiru, 2ml jogurtu greckiego, jajka ugotowane na twardo, przyprawy, takie jak sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Kultowy barszcz z botwinki, zdrowy i sycący. Jak ja to robię: pęczek botwinki włoszczyzna ok. Po raz pierwszy fermentowałam buraczki z liśćmi jesienią ubiegłego roku, drugie kiszenie botwiny nastąpiło mniej więcej dni przed naszym wyjazdem na zlot zielarski.
Botwina – przepis na chłodnik. Tego pierwszego, jesiennego fermentowania nie uważam za wielki sukces. To nie była młoda wiosenna botwinka, tylko jesienne buraczki, tyle, że z liśćmi. W grządkach cieszą moje oczy dorodne liście botwiny, więc postanowiłam przygotować z nich gołąbki. Pozostałam przy mięsie wieprzowym, ale zamiast ryżu dodałam kaszę jęczmienną.
Do tego świeża natka pietruszki i przyprawy. Podałam je z sosem kurkowym i koperkiem. Oczyszczamy warzywa i cebulę, czosnek kroimy w kostkę, wraz z buraczkami, wrzucamy wszystkie składniki warzywne do garnka z wrzącą wodą.
Po 5-minutach gotowania dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy oliwkę, przyprawy. Pod koniec wrzucamy posiekane liście botwiny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.