wtorek, 31 marca 2015

Faworki a chrusty

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków.


Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. A ponieważ chrust, czy jak kto woli faworek, jest smażony na głębokim tłuszczu, był też uważany za tłustą potrawę - w sam raz na tłusty czwartek. Jerzy Jagodziński, mistrz cukiernik: Faworek od chrustu nie różni się absolutnie niczym. Ciasto robi się na bazie dużej ilości żółtek, z dodatkiem spirytusu.


Smaży się je w okresie karnawału i na tłusty czwartek. Podajemy sprawdzone przepisy na faworki tradycyjne, na piwie, bezglutenowe i dietetyczne. Tylko w karnawale można sobie pozwolić na taką dozę kalorii i zarazem przyjemności. Mamy najlepszy przepis na faworki, taki prosto od mamy. Można je zrobić nawet przed tłustym czwartkiem, chociaż tego dnia, 28.


Faworki a chrusty

Taki wniosek z porównania z przepisem na podstawie którego mi wyszły, czyli z Encyklopedii sztuki kulinarnej Hanny Szymanderskiej. Usmażyłam pomimo braku widocznych bąbli i one się zrobiły w czasie smażenia. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.


Gdy podwoi ono swoją objętość wykładamy go na stolnicę i wałkujemy na grubość około -mm. Na środku każdego wykonujemy nacięcie przez które przeplatamy jeden koniec paska. Uwielbiam faworki, uwielbia je cała moja rodzina, a córka nazywa je ptaszkami #128521; Pierwsze faworki piekę już na stycznia – taka nasza rodzinna tradycja, a potem przez cały karnawał. A przepis jest babciny, która według niego robiła też róże karnawałowe z kandyzowaną wisienką w środku.


Bardzo dokładny przepis na kruche faworki domowe znane też jako chrust, chruściki lub jaworki. Te polskie tradycyjne i chrupkie ciastka można smażyć w głębokim oleju lub upiec w piekarniku. W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty. Oto najlepsze przepisy na.


Durszlak Domowe faworki. Wyniki wyszukiwania dostarcza duszlak. Dodatki Pyszna cukinia z patelni do obiadu lub do dań z grilla.


Ciasto kroimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy i tniemy na paski. Paski ciasta nacinamy i przekładamy ciasto (żeby uformować faworki). Pani Jolu ja mam na chrusty bardzo fajny przepis jeszcze mojej mamy. W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu). Chrust cieniutko wywałkowane są.


Ja w dzieciństwie nazywałam je morszczynem ze względu na pęcherzyki powietrza w usmażonym cieście. Takie właśnie powinny być domowe faworki - lekkie i chrupiące. Sprawdź przepis na faworki. Niektórzy smażą je dopiero w tłusty czwartek, bo wtedy smakują najlepiej: są kruche i delikatne. Jest karnawał - są faworki - śmieje się Hanna Kurasz z Jarosławia.


Faworki a chrusty

I chociaż sporo przy nich zabawy. Po wyrobieniu ciasta wybijcie je porządnie wałkiem, potem złóżcie je i jeszcze raz. Potem włóżcie do lodówki na parę minut wyjmijcie i znów je wybijcie. Zróbcie tak pare razy i dopiero zabierajcie się za robienie pyszności.


Idealne faworki, inaczej chrusty bądź chruściki, są kruche, lekkie, solidnie posypane cukrem. Tajemnicą ich wykonania jest długie wyrabianie ciasta. Włączając powietrze, ciasto stanie się idealnie kruche i rozwarstwione. Jeden z krótszych brzegów jest następnie przeciągany przez nacięcie, tworząc ten charakterystyczny.


Mniej więcej w połowie pieczenia dobrze jest wymienić olej na nowy. Usmażone faworki wyciągamy na papierowy (lub normalny) ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Słynne ciasteczka na bazie staropolskiego. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu.


Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Przepis na faworki - formowanie Wyciągnięte z lodówki ciasto należy cienko rozwałkować, radełkiem wyciąć paski na chrusty. Każdy pasek naciąć w środku na 2–cm. Najlepszy przepis na faworki domowe.


Polecam te pyszne faworki z piwem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty