wtorek, 31 marca 2015

Lasagne ze szpinakiem i beszamelem

Poniższy przepis prezentuje lasagne ze szpinakiem i sosem beszamelowym. Dobrze doprawiony, lekko pikantny szpinak idealnie współgra z delikatnym, kremowym sosem beszamelowym, a serek pleśniowy zwieńcza dzieło tworząc charakterystyczny, wyjątkowy smak dania. Szpinak w towarzystwie aromatycznego, pikantnego kurczaka oraz przyjemnie serowy beszamel, a to wszystko zamknięte w płatach makaronu.


Te elementy tworzą przepyszną lasagne ze szpinakiem – danie nieco pracochłonne, lecz nadające się nawet na wykwitną kolację. Najpierw przygotowuję sos beszamelowy: na patelni rozpuszczam masło, patelnię zdejmuję z ognia i dodaję mąkę - dokładnie mieszam, tak by nie było żadnych grudek. Patelnię znowu stawiam na ogniu i doprowadzam.

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na lasagne ze szpinakiem i beszamelem. Makaron lasagne ze szpinakiem i cukinią pod. Zapowiedziała się przyjaciółka na niezapowiedziany obiad. Lodówkę wypełniało w dużej mierze światło, sałata, pomidory i ilości sera feta nie do przejedzenia. Przygotujesz ją z zaledwie kilku składników.


Z całą pewnością, danie zachwyci domowników w każdym wieku. Zobacz, jak wykonać to popisowe danie, by z każdym kęsem rozpływało Ci się w ustach! Dno formy do ciasta wysmaruj oliwą, następnie połóż makaron lasagne, rozprowadź sos beszamelowy, trochę szpinaku, na nim plastry mozarelli i pokruszony ser pleśniowy.

W podobny sposób ułóż kolejne warstwy. Na samej górze ułóż płaty lasagne i polej beszamelem. Całość posyp startym żółtym serem, przypraw oregano.


Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lasagne. Wierzch polej beszamelem i obłóż plasterkami mozzarelli. Piecz około minut w piekarniku nagrzanym do 1st.


Przepisy na lasagne ze szpinakiem i beszamelem w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na lasagne ze szpinakiem i beszamelem. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Klasyk włoskiej kuchni, do którego dodaliśmy liście szpinaku, a smak sosu beszamelowego podbiliśmy czosnkiem. Lazania ze szpinakiem i beszamelem Powiem szczerze, że długo zbierałam się do lazanii.


Bałam się, że makaron mi nie zmięknie i wszystko poleci do kosza, albo, że przywrze do dna naczynia i będę musiała jeść to prosto z gorącej foremki, no nie wiem. Obawiałam się tego dania i tyle. Ta lasagne jest absolutnie genialna! Wyniki wyszukiwania dla lasagne z ricottą i szpinakiem bez beszamelu pokaż przepisy tylko ze zdjęciami.


Dzisiaj wstawiam przepis na lasagne ze szpinakiem, beszamelem i serem. Tą ze szpinakiem omijałam jednak szerokim łukiem. Przepis prosty, danie smaczne, łatwe w przygotowaniU i tanie.

Przez myśl mi nie przeszło, że to może być dobre! Raz podskubałam trochę z talerza koleżanki i przepadałam. Tak mi zasmakowała, że od tamtej pory robiłam najróżniejsze jej wersje- z sosem pomidorowym, z beszamelem, z pastą warzywną.


A można ją przygotować z różnymi dodatkami tak, że będzie to jednocześnie danie bogate w smaku. Podpowiadamy proste przepisy na lasagne ze szpinakiem. Dodane przez kathleen w: Tylko o kuchni. Czy do lasagne szpinakowej pasuje dodanie także sosu pomidorowego oprócz beszamelu? Szpinak wraz z przeciśniętym czosnkiem odparowujemy w rondelku.


Na patelnię wrzucamy masło i mąkę, podgrzewamy aż mąka się zarumieni i wlewamy mleko. Sos doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką i gotujemy aż uzyska gęstość śmietany, potem łączymy ze szpinakiem i powstaje ładna zielona masa. LASAGNE ZE SZPINAKIEM, FETĄ I DYNIOWYM BESZAMELEM.


Jeżeli zupełnym przypadkiem macie w domu zapas puree z dyni i chcecie przygotować coś, co można odgrzać następnego dnia bez straty dla smaku polecam – lasagne. Ze szpinakiem, jarmużem, fetą, ricottą, suszonymi pomidorami. Wersja na pewno wszystkim. Tak brzmi zadanie konkursowe, które postanowiłam potraktować bardzo dosłownie;) Poza tradycyjną lazanią, z mięsem mielonym i beszamelem, ta ze szpinakiem jest bowiem moją ULUBIONĄ. Zawsze gdy jem szpinak przypomina mi się Popeye.


Pamiętacie tego bohatera kreskówek, który dzięki szpinakowi zyskiwał super siłę? Niestety po lasagne ze szpinakiem i sosem beszamelowym nie zauważałam jakiś spektakularnych efektów związanych z poprawą kondycji fizycznej. Mam nadzieje ze bedzie smakowalo poniewaz po siekaniu wszystkich skladnikow odechcialo mi sie juz jesc.


Mozna chyba uproscic ten przepis kupujac juz pokrojone pomidory w puszce lub mrozony szpinak. Zastanawia mnie czemu tak dlugo trzeba ja piec skoro platy lasagne sa juz podgotowane? Lasagne jest wlasnie w piekarniku.


Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową).


Po wyjęciu z piekarnika odczekać minut przed porcjowaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty