Grzyby te są bardzo smaczne i poza doskonałym smakiem mają także witaminę C, witaminy z grupy B, a także kwas foliowy. Znane są też ze swych właściwości obniżających poziom cholesterolu we krwi. Gdy zaczynają skwierczeć na patelni stawiam garnek o takiej średnicy aby docisnął boczniaki do patelni.
Tak smażę około 3-minut. Następnie garnek zdejmuję i smażę dalej z obu stron. Dlatego warto raz na jakiś czas przyrządzić je na obiad czy kolację.
Smażone boczniaki to potrawa nie tylko tania, ale i szybka. Podajemy łatwy przepis na boczniaki z patelni. BOCZNIAKI Z PATELNI KROK PO KROKI. Ponieważ w takiej wersji smażone boczniki wyszły mi wyjątkow Zobacz więcej.
Zeszłoroczny przepis na bakłażany po kaszubsku to jedna z moich ulubionych świątecznych receptur. Zresztą nie tylko moja, bo był to jeden z najczęściej odwiedzanych przez Was przepisów w minionym roku oraz ulubiony przepis całej ekipy pracującej przy Zielonej Rewolucji, gdzie pokazałam krok po kroku jak zrobić to danie. Położyć średnio rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej patelni) i podgrzewać na umiarkowanym ogniu przez około minuty z każdej strony, aż grzyby zmiękną i pokryją się ciemnymi paskami. W międzyczasie doprawić solą.
Przepis na Sos z boczniaków.
Miałam boczniaki o bardzo grubych nóżkach. Dodaję je do cebuli i przesmażam. Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki. Po kilku minutach dopełniam taką ilością wody, żeby przykryła grzyby na palec.
Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy. Zupa grzybowa z rybą na parze. Kurczak zapiekany z boczniakami. Osuszone grzyby oprószyć mąką następnie zanurzyć w jajku z przyprawami i bułce tartej.
Kłaść na rozgrzany olej z dodatkiem masła. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Większe grzyby podzielić na mniejsze kawałki. Panierkę do grzybów robię z jajka, mąki, odrobiny soli i pieprzu oraz papryki słodkiej – smażę na oleju na złocisty kolor. Chyba najpyszniejsza propozycja na boczniaki , przygotowane w klasycznej panierce, smazone na maselku. I jesli ktos da rade i wytrzyma chociazby do wieczora lub jeszcze lepiej nastepnego dnia (mi sie to srednio udaje, musze przyznac :-) to spozywamy na zimno, prosto z lodowki. Do przygotowania zupy niezbędne będą grzyby zwane boczniakami, bez niech zupa się nie uda.
Wiecie, że boczniaki dostarczają łatwo przyswajalnego białka tak ważnego dla wegetarian i kwas foliowy szczególnie potrzebny kobietom w ciąży. Pochodzące z Chin boczniaki nie są grzybami tak powszechnie stosowanymi w polskiej kuchni jak na przykład pieczarki, ale dzięki swoim wyjątkowym walorom smakowym cieszą się coraz większą popularnością.
Należy jednak pamiętać, aby obchodzić się z nimi bardzo ostrożnie – ich kapelusze są bowiem wyjątkowo kruche i delikatne. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła i smażyć boczniaki przez parę minut, aż się lekko przyrumienią.
Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Jeśli zdecydujesz się zbierać te okazy pamiętaj, aby kilka razy się upewnić, czy na pewno jest to boczniak. Spożycie grzybów trujących może się skończyć nawet śmiercią. To danie jest bardzo pyszne.
Proponujemy bardzo łatwy przepis na boczniaki duszone. Takie danie zachwyci zwłaszcza wegetarian, ale nie tylko. Warto też pamiętać, że boczniaki to jedne z najzdrowszych grzybów.
Dobrze smakują boczniaki marynowane, suszone. Po spróbowaniu totalne zaskoczenie, w pierwszej chwili mało kto wpadnie na to, że właśnie je grzyby, a nie mięso. Spróbujcie niesamowitych szarpanych boczniaków. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Przyznam się, że ja zazwyczaj za grzybami nie przepadam.
Przygotowałam teraz przepis na smażone boczniaki. Dla mnie teksturą przypominają tłuste mięso, ale nie zrażaj się tym. Ułóż je blasze wysmarowanej olejem (lub, jeśli chcesz mieć łatwiejsze zmywanie - na blasze wyłożonej papierem do pieczenia).
Spryskaj olejem z dwóch stron. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.