A ja daje wedzony boczek, kielbase, cebule wszystko podsmazone. Nie robie gestego, podaje z grzankami czosnkowymi. Zurek slaski tylko na wedzonce! Jak zrobić pyszny domowy Żurek- przepis mojej MAMY Kocham Gotować. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy listek i ziele angielskie,zaczynamy gotować na wolnym ogniu.
W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Kliknij, aby zobaczyć przepis.
Włożyć do garnka zalać wodą. Wrzucić liście laurowe,ziele ang. Większy kawałek boczku wkładamy do garnaka zalewany 2-litra wody i gotujemy na średnim ogniu min. Po tym czasie do boczku dodajemy ziemniaki gdy będą pół miękkie dodajemy kiełbasę.
W czasie gotowania się ziemniaków i kiełbasy mniejszy kawałek boczku kroimy w kostkę i rumienimy na patelni razem z cebulą. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy boczek z cebulką. To świąteczne śniadanie!
Cała rodzina się na nie zbiera, jak na Kolację Wigilijną! Zakwas żurku: Na kilka dni przed planowanym gotowaniem żuru należy przygotować zakwas-podstawowy składnik żurku. Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.
Przepisy z kategorii śląski żurek. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe.
Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki.
Kroki wykonania: Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie. Ziemniaki obrać opłukać i pokroić w kostkę,wrzucić do wywaru i gotować ziemniaki do miękkości. Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru. Wlać zakwas i ponownie zagotować.
Czosnek drobno posiekać wrzucić do zupy. Lekko gęsty, przyjemnie kwaskowy, o bogatym smaku wędzonki i majeranku. Opis przepisu: Autor: WINIARY Żurek jest jedną z popularniejszych zup, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych.
Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim. Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego. Z gotowego zakwasu ugotowac zurek slaski. Drugie zdjecie dotyczy zakwasu chlebowego, po wyrosnieciu wstawilam do lodowki tym samym jest uspiony aby go wzbudzic nalezy dodac troche wody cieplej i wsypac lyzke maki zytniej, ustawic w cieple miejsce, zostanie pobudzony i zakwas bedzie rosl, uzyc do wypiekow.
Do wody w garnku po ugotowanym boczku dodajesz pokrojana w kostke kielbaske i ziemniaki. Przyprawiasz pieprzem, sola, maga i kucharkiem. Nastepnie krooisz ostudzony boczek równiez w kostke i wrzucasz.
Tradycyjny żurek śląski - sposób przygotowania: Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy w garnczku. Pokrojoną cebulę dodajemy do mięsa. Dodajemy trochę majeranku, soli, pieprzu i gdy będziemy mieli już wszystko usmażone dodajemy drobno posiekany czosnek (dosłownie rozdrobniony).
Jest wiele przepisów na żurek. Od jakiegoś czasu zastanawiam się, czy różni się żurek od białego barszczu. W moim domu rodzinnym rozróżnienie było proste: żurek był kwaśny za sprawą zakwasu z mąki żytniej.
Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników – zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw. Mam zaległości z zakwasem na żurek. Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur.
Zakwas jest w moim domu nowością, może nie sam w sobie ale jego przygotowywanie. Uwielbiam domowy żurek, szczególnie ten przygotowany na zakwasie na żurek. Taka zupa jest najlepsza i najsmaczniejsza.
Mój żurek jest bardzo aromatyczny, a najlepiej smakuje podany z jajkiem. Całość możecie zabielić śmietaną lub lżej – mlekiem. Odpowiednio kwaśny, doprawiony czosnkiem i majerankiem. W naszej rodzinie pojawia się bardzo często, zwykle jako sobotni obiad albo na Wielkanocnym śniadaniu, Najlepszy jest żurek na domowym zakwasie, dlatego często przygotowuję zakwas na zapas i trzymam go w lodówce. Najprawdopodobniej kupiles cos w stylu zakwasu na zurek w butelce.
No wiec podam Ci taki latwy przepis. No i oczywiscie postaw na palnik i wlacz kuchenke zeby zaczelo sie gotowac. Pokrol cebule na paski i tez dodaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.