czwartek, 12 marca 2015

Jak przygotować sos beszamelowy

Sos beszamelowy - sposób przygotowania: Do rondelka włóż masło i powoli rozpuszczaj na małym ogniu. Rozsyp mąkę na płynne masło i mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Nie przyrumieniaj i nie smaż.


Od razu, gdy utworzy się jednolita masa, wlej część mleka. Beszamel to biały kremowy sos, wymyślony ponoć w czasach Ludwika XVII. Francuzi do dziś go uwielbiają i bardzo często stosują w kuchni.

Teraz może urozmaicić także Twoje dania! Do przygotowania sosu beszamelowego będzie Ci potrzebne: 2ml mleka g twa. Składniki na sos beszamelowy to zaledwie kilka produktów w niewielkiej ilości: szklanki mleka, łyżki mąki, łyżki masła, szczypta soli, gałka muszkatołowa oraz odrobina białego pieprzu. Przygotowanie sosu należy zacząć od rozpuszczenia masła w rondelku, koniecznie na małym ogniu. Jak przygotować sos beszamelowy ? W dzisiejszych czasach beszamel jest jednym z najpopularniejszych sosów, dlatego też warto dowiedzieć się jak go przygotować.


Gęsty i aksamitny sos beszamelowy można dodawać nie tylko do zapiekanek z warzywami, ale również do mięs, makaronów a nawet ryb. Jak zrobić sos beszamelowy? Przepis na sos beszamelowy został stworzony prze francuskiego fanatyka smaków kulinarnych Louisa de Béchamel, od którego nazwiska pochodzi nazwa ,,beszamel”.

Składniki sosu beszamelowego oraz sposób wykonania przypominają tradycyjną zasmażkę stosowaną do zagęszczania potraw. Częsty składnik różnego rodzaju potraw. Pod beszamelem możemy zapiec kalafiora, naleśniki oraz piersi kurczaka.


Równie dobrze sos beszamelowy nadaje się do warzyw, potraw mącznych, jak i mięsa. Ta prostota może być jednak bardzo myląca, bo przygotowanie sosu o idealnej konsystencji jest prawdziwym wyzwaniem. Nawet doświadczony kucharz przyzna, że początki przyrządzania sosu nie były łatwe. Moja lazania będzie idealna z sosem beszamelowym.


Tak samo jak sos beszamelowy do dań z makaronem w roli głównej. Nawet sam makaron z białym sosem smakuje nieziemsko. Ten sos pysznie smakuje też do zapiekanki czy do sałatki.


Ja uwielbiam polewać sosem beszamelowym smażone lub pieczone ryby. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Uważa się, że powstał we Francji, w okresie panowania Ludwika XIV. Uchodzi za skomplikowany sos i potrafi sprawić wiele trudności w przygotowaniu, zwłaszcza zaczynającym przygodę z gotowaniem. Dzięki nam przekonasz się, że jego przyrządzenie nie wymaga wiele wysiłku, zajmie ci.


Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma sos beszamel, ile ma kalorii i jakie znalazł zastosowanie w kuchni. Dzięki swojemu lekko śmietanowemu posmakowi świetnie komponuje się z mięsem oraz rybami. W przepisie podałam nieco zmniejszoną ilość cukinii, bobu i sosu beszamelowego niż widać na zdjęciach.


Lasagne będzie się lepiej kroiła a proporcje będą lepiej wyważone.

Lasagne to danie idealne do poczęstowania większej liczby osób. Sos i warzywa można przygotować sobie wcześniej. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe.


Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. Cykoria w plastrach szynki, pieczona pod beszamelem cykorii 2g wędzonej szynki w plastrach sól g startego żółtego sera łyżka masła łyżki posiekanej natki pietruszki sos beszamelowy 1. Cykorie umyj, dokładnie osusz, usuń z nich rdzeń. Jak należy przygotować idealny sos beszamelowy? Jego przygotowanie na szczęście nie wymaga szczególnych zdolności, wystarczy trzymać się przepisu, żeby stworzyć pyszny sos do zapiekanek, ryb, mięs, warzyw czy makaronów. Jedną z jego niewątpliwych zalet jest też brak konieczności używania wyszukanych składników.


Część kucharzy urozmaica sos beszamelowy, dodając do niego również inne składniki. Czy wiesz, jak zrobić sos beszamelowy, aby nie miał grudek? Wypróbuj nasz przepis na sos beszamelowy! Tradycja głosi, że wymyślono go na dworze Ludwika XIV i chociaż w gruncie rzeczy jest nieskomplikowany i dość łatwy do przygotowania, sos beszamelowy stał się jednym z najważniejszych sosów nie tylko w kuchni francuskiej, ale i europejskiej. Urozmaicony różnymi dodatkami może stanowić podstawę wielu innych dipów i być znakomitym dodatkiem do wielu potraw.


Są sosy trudne, które nie każdy potrafi przygotować, bo wymaga to większych umiejętności kulinarnych. Są też takie, z którymi nie ma największego problemu, by je przyrządzić. Mowa tu głównie o sosach maślanych, czy sosie beszamelowym - je przygotować potrafi właściwie każda osoba.


Podstawa przyrządzenia jest zasmażka biała, do której wlewa się mleko, niekiedy śmietankę. Niekiedy do podstawowego sosu beszamelowego dodaje się dodatki takie jak żółtka, jogurt, śmietanka lub parmezan.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty