wtorek, 10 marca 2015

Chrusty bez spirytusu

Dodane przez anbe w: Tylko o kuchni. Czy ktoś zna przepisy na przetwory z ogórków,papryki,zielonych pomidorów lub inne - warunek BEZ PASTERYZACJI. Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał jakoby. Lista przepisów na chruściki bez spirytusu z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Ile domów, tyle przepisów na najlepsze tradycyjne chrusty.

Przepisy na faworki bez spirytusu w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej 2idealnych przepisów na faworki bez spirytusu. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Obok oponek, u mnie w domu, są obowiązkowym elementem karnawału. Choć to właśnie alkohol sprawia, że chrusty są (tak jak na chrust przystało) chrupkie i delikatne, a tłuszcz w nie nie wsiąka jak szalony, to jednak jest sposób na to, by wyeliminować spirytus z przepisu na faworki i zastąpić go… octem.


Faworki bez alkoholu, czy to w ogóle możliwe? Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.


Jeśli szukasz przepisu na lekkie chruściki koniecznie wypróbuj mój sposób: 7ml mąki tortowej, żółtek , 2ml śmietany , ml spirytusu lub octu, szczyptę soli, aromat.

Prezentuję prosty i ekonomiczny przepis z wykorzystaniem zaledwie dwóch żółtek, z pozostałych białek proponuję upiec bezy! Składniki: 1g mąki, żółka, ml kwaśnej śmietany, łyżeczki spirytusu, szypta soli. Pani Jolu ja mam na chrusty bardzo fajny przepis jeszcze mojej mamy.


Chrust cieniutko wywałkowane są. Najlepszy przepis na faworki domowe. Polecam te pyszne faworki z piwem. Zauważyłam, że odkąd zostałam mamą to zaczęłam pogłębiać swoją wiedzę, a także zdolności kulinarne.


To też może zależeć od mąki. Ogólnie powiem tak, że faworki takie są po prostu (po usmażeniu twarde, a raczej kruche), to jest taki rodzaj wypieku i już :) Zasada jest taka, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy wszystko ładnie i szybko się połączy. Podstawa to dobrze zbić wałkiem ciasto i b. Bez śmietany oczywiście można,należy ją zastąpić taką samą ilością żółtek. Przepis jest mi już znany niegdyś moja mamuśk robiła i przywoziła mi do wojska ,przez te chrusty miałem więcej kolegów bo na spirytusie ,ale to już odległa historia. Ale wracając do tematu ja dodaje całe jajka to znaczy z białkiem według przepisu mamuśki i chrusty wychodzą troszkę pulchniejsze.


Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Przepis na pyszne chrusty na tłusty czwartek. Z tego przepisu wychodzą bardzo chrupiące.

Po uderzaniu ciasto na chrusty (faworki) należy rozwałkować cieniutko na blacie lub stolnicy. Domowy przepis na pyszne faworki Karnawał od zawsze kojarzył nam się z szampańską zabawą i pączkami oraz chrustem. Jednakże aby faworki były pyszne i smaczne to warto upiec je ze sprawdzonego i pewnego przepisu. Tag: faworki bez spirytusu.


Dlatego dziś zapraszam na pyszne faworki. Robiłam je dziś z dziećmi i świetnie się przy tym bawiłam. Choć brzmi to dość abstrakcyjnie, dodanie łyżki spirytusu, wódki lub białego octu do masy, z której zrobisz ciasto, sprawi, że będzie ono lżejsze i bardziej puszyste.


Dodatkowo, alkohol częściowo zabezpieczy faworki przed nasiąkaniem tłuszczem i pomoże osiągnąć lekkie, chrupiące chrusty. Mając wybór pomiędzy pączkami, a faworkami, zawsze wygrają te drugie. Jednak ich przygotowanie wymaga trochę czasu i siły. Ciasto jest twarde i ciężko jest je rozwałkować.


Jednak uwierzcie mi efekt końcowy jest warty wszystkich wysiłków. U mnie w domu cały talerz zniknął w jeden wieczór. Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki. To łatwiejsze niż Ci się wydaje, zaskocz swoich bliskich :) Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach! Kategoria pączki i faworki.


Pączki, faworki i inne smażone łakocie. Znajdziesz tu sprawdzone przepisy na: tradycyjne pączki (z nadzieniem lub bez) i faworki (na spirytusie lub occie), a także na pączki i oponki serowe, faworki z piwem, mini pączusie, róże karnawałowe, racuchy: drożdżowe, z jabłkami oraz placuszki: z cukinii, z jabłkami i placki ziemniaczane. Drożdże wkruszamy do miski, zalewamy mlekiem podgrzanym, jednak nie za ciepłym bo zabijemy drożdże, do tego dodajemy łyżki cukru i troszkę mąki, mieszamy i odstawiamy aby rozczyn ruszył (na około minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty