czwartek, 19 marca 2015

Ryba po grecku na parze

Następnie rybę przekładamy do półmiska i mieszamy z warzywami. Koniecznie na górze posypcie rozmarynem. Ważna uwaga: ryba może się gotować na parze dłużej lub krócej.


Proszę sprawdzajcie podczas gotowania, by była odpowiednio mięsista. Ryba po grecku powinna być doprawiona wedle uznania.

Smakuje również na zimno. Ryba na parze w repertuarze wigilijnych potraw? Była już po grecku, po żydowsku, smażona i pieczona. Teraz swoje pięć minut ma ryba na parze!


Rybkę pokroić w kawałki o wym. Posolić, posypać pieprzem. W misce rozbełtać jajko z mlekiem, umieścić w niej rybę, tak by była przykryta.


Odstawić na parę godzin (najlepiej na noc), by się napiła.

Osączyć, gotować na parze. Marcheweczkę i seler zetrzeć na tarce, por. Rybę dokładnie umyj, posól, popieprz i skrop sokiem z cytryny. Zawiń w folię i zacznij gotować na parze – około minut.


Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce oprócz cebuli. Cebulę drobno posiekaj, by nie stracić za dużo soku. Do przyrządzenia po grecku doskonała jest też ryba gotowana przez około minut na parze. Musztardę i cynamon trzeba dodać pod sam koniec duszenia i dokładnie wymieszać.


Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Podczas gotowania w wodzie lub smażenia produkt traci cenne wartości odżywcze – aż witaminy C, a także witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. Przyrządzając danie w parowarze zaoszczędzisz czas i pieniądze, a zyskasz zdrowie.


Ryby gotowane na parze są lekkostrawne i mniej tłuste od smażonych czy pieczonych. Coraz większą popularność zdobywa gotowania na parze. To jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania jedzenia, który pozwala zachować maksimum witamin i wartości odżywczych.


Do gotowania na parze nadają się wszystkie gatunki ryb.

Poziom trudności średni. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku.


Warzywa gotujemy na parze z goździkami, listkiem laurowym i zielem angielskim aż będą miękkie, ale nierozgotowane. U mnie wystarczyło niecałe minut. Posypujemy szczyptą cynamonu i imbiru. Z pomidora ściągamy skórkę, miksujemy i zagotowujemy na łagodnym ogniu. Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach.


Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. W ten sposób można ugotować niemalże wszystko, w tym rybę. Na początek trzeba ją odpowiednio przyprawić, by po ugotowaniu nie była mdła.


Lubię gotować w parowarze. Odkrywam inny smak znanych wcześniej potraw. Zapach i intensywność smaków są niesamowite.


Pisałam już jakiś czas temu, ze ulubioną formą jedzenia mojej córki i moją są ostatnio warzywa gotowane na parze , czasem z dodatkiem chudego mięsa lub ryby. Potrzebujesz: garnka, sita do parowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty