czwartek, 26 marca 2015

Zupa buraczkiwa

Zupa buraczkowa w takiej wersji zaskoczy smakiem, a raz przygotowana wpisze się na listę ulubionych zup. Czas przygotowania: min. Fantastycznie smakuje, eleganckie danie zaskoczy wszystkich.


ZUPA BURACZKOWA Z CHRZANEM. Co to właściwie jest zupa buraczkowa?

Jest to całkowicie moja definicja tej sezonowej zupki i możecie się ze mną nie zgadzać, jednak według mnie zupa buraczkowa to właśnie taka typowo letnia zupa, którą robimy zaraz po sezonie na botwinkę. Doprawiamy zupę solą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie. Gotujemy zupę do miękkości warzyw.


Wyciągamy z zupy zioła, ząbki czosnku, ziele angielskie i listek laurowy. Tak też jest z zupą buraczkową. Robiłam ją niezwykle rzadko i jedynie na prośbę mojego „niemęża”.


Tymczasem od kilku dni wzbierała we mnie chęć zjedzenia buraka.

Wręcz obsesyjnie myślałam o TYM smaku. A gdy już zrobiłam tę zupę – za jednym posiedzeniem zjadłam dwa talerze! Zapraszam na zwykłą-niezwykłą zupę. Nowy wymiar zupy buraczkowej!


Zamiast gotowanych - pieczone buraczki, zamiast kawałków buraczków - zmiksowana zupa krem. Dodatek świeżego tymianku i aromat pomarańczy - to dodatki smakowe, które czynią zupę jeszcze bardziej ciekawą. Do garnka wlać wodę i wrzucić kostkę rosołową. Buraki,marchew,seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w cienkie paski.


Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Bardzo popularna w okresie PRL, jest do dziś chętnie i sentymentalnie gotowana przez wiele gospodyń i gospodarzy. Charakteryzuje się mocnym, bordowym kolorem i wyrazistym buraczanym smakiem. Przyprawiamy do smaku przyprawami i podgrzewamy zupę na małym ogniu(ważne aby nie gotować za długo, bo wtedy zupa straci kolor). Jak tylko zupa zacznie się lekko gotować , to wlać zaprawę z mleka i mąki,szybko wymieszać ,poczekać aż się zagotuje i zestawić z ognia.


Pani przepisu i wyszla swietna! Buraczki to warzywo które uwielbiam w każdej postaci więc dziś : min łatwe tanie.

Buraczki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, wkładamy do gotującego się rosołu i dodajemy listek laurowy. W międzyczasie na patelnie wlewamy olej i smażymy warzywa - według instrukcji na opakowaniu. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Ugotowaną zupę doprawiamy sokiem z. Wegańska, szybka i zdrowa zupa buraczkowa na ciepłe dni. Za każdym razem nasz repertuar zupowy zależy od aktualnego zaopatrzenia. Nie kupuję nigdy warzyw z zamysłem popełnienia konkretnej zupy, a bardziej robię zupę z tego, co udało mi się zgromadzić w lodówce.


Buraki (typu organic, ktore rosly na naturalnym nawozie) wymaja 5-godzinnego gotowania na malym. Jak tylko je zobaczyłam to zachciało mi się zupy buraczkowej, takiej, jaką robi moja Babcia. Wychodząc z pracy zajrzałam więc do sklepu po buraki. Miałam jeszcze parę rzeczy do załatwienia, ale burakom nawet taki upał w samochodzie nie zaszkodzi :).


Pamiętam, że jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę przepysznej, różowej zupy. Najlepszą botwinkę gotowała babcia Zosia. W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były jeszcze młode ziemniaki i marchewka, a całość zabielana zatrzepką ze śmietany i pszennej mąki. Babcia nie dodawała soku z cytryny, ale gdzieś. Opłukane mięso podzielić na ok.


Włożyć do garnka, zalać litrami zimnej wody, zagotować, zszumować, posolić, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez około minut. Lista przepisów na zupa buraczkowa wg magdy gessler z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty