poniedziałek, 30 marca 2015

Naleśniki z maślanki

Serdecznie polecam to ciasto! Dziś zamiast mleka do zrobienia naleśników wykorzystałam maślankę naturalną. Konsystencja ciasta była znacznie lepsza i łatwiej smażyło się placki. W smaku w sumie nie czuć róż Zobacz więcej. Wlewamy odrobinę masy, rozprowadzamy ją na patelni i smażymy naleśniki.


Smażymy naleśniki po obu stronach.

Od czasu do czasu przecieramy pędzelkiem z tłuszczem patelnie. Jeśli jesteście fanami naleśników, spróbujcie tej wersji z dodatkiem maślanki. Będą smakowały z pewnością wszystkim, nie tylko dzieciom ;-) Nadzienie - tradycyjne, z twarogu. Naleśniki na maślance – prosty przepis.


Przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę. Przepis jest prosty i szybki. Można je podać na słodko lub w wersji wytrawnej. Możemy podać je w wersji wytrawnej lub słodkiej.

Stają się o wiele bardziej puszyste. Polecam nieco inną recepturę na naleśniki. Na maślance wychodzą nieco grubsze, bardziej puszyste i bardzo fajnie smakują. Składniki: szklanka maślanki szklanki mąki łyżeczki cukru jajko szklanki wody szczypta soli łyżki oleju Sposób wykonania: 1. Są bardziej delikatne i elastyczne od zwykłych naleśników.


Bardzo dobrze się smażą. Będą nadawały się świetnie do zwijania (np. do krokietów). Gotując rosół w te zimne dni wiosenne postanowiłam, że wykonam krokiety.


Natomiast nie chciałam kolejny raz używać tego samego przepisu na naleśniki, który powoli mi się nudzi. Miałam w lodówce maślankę, którą postanowiłam dodać do ciasta. Do garnka wsypujemy składniki sypkie. Następnie wlewamy maślankę, olej lub masło.


Całość mieszamy mikserem na gładką masę. Podajemy na różne sposoby. Dzięki maślance naleśniki są delikatne i sprężyste, a dodatek sody nadaje im lekkości.


Dziś przepis na pyszne naleśniki na maślance. Takie naleśniki można podawać zarówno ze słonymi, jak i słodkimi dodatkami.

Szybkie dania zawsze cieszą się dużym powodzeniem, a dodatek owoców jest kolejnym atutem. Dla dzieci będą frajdą… i nie tylko – naleśniki na maślance, z jabłkami. Pyszne i puszyste, mięciutkie w smaku, po prostu rozpływające się w ustach.


Zamiast mleka można użyć do nich mleka zsiadłego lub kefirem wymieszanym z maślanką. To właśnie te składniki sprawiają, że ciasto smakuje wyjątkowo. Moja babcia zawsze nastawiała takie świeże mleko na zsiadłe i robiła z niego placki lub naleśniki. Więc ja zrobiłam podobne z dodatkiem kefiru i maślanki.


Sami spróbujcie jakie są pyszne. Składniki: - jajka - łyżeczki cukru - 2ml maślanki - 2ml kefiru. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na naleśniki z maślanki. Racuszki swym smakiem i aromatem przenoszą nas w najcudowniejsze smaki dzieciństwa. Pamiętam, że zawsze znikały błyskawicznie i dodawały mnóstwo energii do zabawy.


Dzisiaj zapraszam na delikatne i puszyste racuszki na maślance z jabłkami, oprószone cukrem pudrem. Ja bardzo często dodatkowo lekko podgrzewam maślankę umieszczając miskę z maślanką w garnku z gorącą wodą lub w delikatnie nagrzanym piekarniku (do stopni). Co kilka minut mieszam maślankę w misce. Byłam ciekawa czy z tak prostych składników wyjdą mi.


Do miski wlać wodę i maślankę, ja maślankę miałam własna po robieniu masełka. Dodać jajko, cukier, olej oraz mąkę i wszystko dokładnie zmiksować. Z podanych składników wyszło mi naleśników.


Gotowe ciasto odstawić na ok minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty