czwartek, 5 marca 2015

Ciasto drożdżowe z jagodami

Puchate, mięciutkie - to wszystko zasługa ciasta drożdżowego z dodatkiem maślanki, które znacie już może z pomarańczowych słodkich bułeczek. Ciasto jest elastyczne, dobrze się z nim współpracuje, piękne też wyrasta na niedużej zawartości drożdży w stosunku do mąki. Odstawiamy ciasto w ciepłe, zaciszne miejsce do wyrośnięcia. Czekamy do chwili aż ciasto podwoi swoją objętość.


Przygotowujemy kruszonką: masło z mąką i cukrem rozcieramy w rękach tworząc grudki. Przekładamy ciasto do formy.

Na wierzchu układamy jagody i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto. Domowe ciasto drożdżowe z jagodami można przechowywać bez obaw nawet kilkanaście dni - nie straci nic na smaku, wręcz przeciwnie - nabierze wilgoci i będzie tak samo pyszne. Smak tego wypieku pamiętam. Przepyszne ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką.


W smaku bardzo delikatne, miękkie i wilgotne, może troszkę za mało słodkie (samo ciasto drożdżowe), ale w połączeniu z jagodami i kruszonką przygotowaną z brązowego cukru tworzy niezapomniany smak lata, leśnych jagód i domowego, doskonałego ciasta drożdżowego. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj łyżki mleka, odstaw w ciepłe miejsce na około minut. Mój hit to sernik z jagodami, ale pyszne są też najzwyklejsze jagodzianki, babeczki, muffinki z kremem jagdodowym czy pierogi na obiad.

Brakowało tylko jednej pozycji: ciasto z jagodami! Tegoroczny sezon zaczynam zatem od najprostszego i najsmaczniejszego wypieku: drożdżowego ciacha z jagodami i kruszonką. Placek drożdżowy z jagodami i kruszonką Zapytasz mnie – jak pachnie dzieciństwo? Odpowiem Ci, że plackiem drożdżowym z jagodami! W sam raz na lato, drożdżowe ciasto z jagodami, posypane kruszonką.


Lekkie, pyszne, pachnące! Lubię zapach drożdżowego ciasta, uwielbiam kolor jagód i sok, który lekko puszczają w trakcie pieczenia, ach, i lubię kruszonkę, bo całość wygląda jak przykryte delikatną kołderką. Ciasto drożdżowe z jagodami to doskonała propozycja na uniwersalny wypiek, który przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom owoców leśnych.


Co ważne, jego podstawową wersję możesz urozmaicać, sięgając po różne owoce, np. Aby wyszło doskonałe, konieczne jest wcześniejsze. Nie trzeba robić bułeczek, wałkować, wycinać itp. Robimy lekkie ciasto drożdżowe, wrzucamy na niego jagody, na to kruszonka i siup do pieczenia.


Polecane przepisy: ciasto drożdżowe z jagodami mrożonymi Zobacz więcej. Desery Sernik z mrożonymi truskawkami na zimno. Bardzo lubię serniki, a te przygotowywane na zimno smakują jeszcze lepiej, zwłaszcza z. Może być lekko ciepłe gdy będziemy posypywać je cukrem pudrem i koić na kawałki, ale nie może być gorące! Jeśli zostanie na kolejny dzień, warto zawinąć je w folię i przechowywać w lodówce.


Będzie wtedy smaczne nawet po dniach od upieczenia.

Z podanych składników wyrobić ciasto drożdżowe mikserem, przykryć i odstawić na min. Po tym czasie ciasto jeszcze krótko wyrobić i rozwałkować. Wyłożyć na dużą blachę wyłożoną wcześniej pergaminem. Lepsze jagodzianki niż ze sklepu. Przepis na jagodzianki - drożdżowe bułki z jagodami.


Nigdy nie piekłam typowo drożdżowego ciasta (oprócz jagodzianek, pizzy itp), postanowiłam zrobić blachę drożdżowca z mrożonymi jagodami które leżały od zeszłego roku :) Ciasto fajnie wyrosło, nie za małe, nie za wielkie. Jeszcze ciepłe zaczęło wędrowac na talerze. Najlepsze, domowe ciasta z pysznymi jagodami. Znajdziesz tu przepisy na wyjątkowe serniki i tarty, a także na proste ciasta ucierane i kruche, puszyste biszkopty i mięciutkie drożdżowe wypieki oraz na tradycyjne, znane i uwielbiane przez wszystkich jagodzianki. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką.


Jego przygotowanie jest niezwykle szybkie w przeciwieństwie do drożdżówek z jagodami. Słodka kruszonka w połączeniu z lekko kwaśnymi jagodami tworzy pyszny i świeży duet. Drożdże Babuni do słodkich wypieków rozetrzyj z łyżką cukru i dwiema łyżkami mąki. Przygotowanie dania jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami (prawie bez wyrabiania!) Przygotuj składniki - wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Po tym, jaki entuzjazm wzbudził ostatnio nocny chleb z garnka, postanowiłam zrobić ciasto na podobnej zasadzie.


Na drożdżach, bez wyrabiania, leżakujące przez noc w lodówce i rano tylko do zapieczenia. I oto mam dla Was banalnie proste ciasto drożdżowe BEZ wyrabiania! Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Miękkie i puszyste drożdżówki z jagodami i kruszonką. Są naprawdę w Waszym zasięgu :-) Jeśli nie robiliście jeszcze nigdy ciasta drożdżowego przeczytajcie moje uwagi przy tym wpisie. Zastosowanie się do tych rad pomoże w bezproblemowym przygotowaniu jagodzianek.


Cieszmy się latem i pieczmy jagodzianki!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty