piątek, 6 marca 2015

Zalewa do papryki konserwowej

Gorącą zalewamy paprykę,pasteryzujemy ok. Odwracamy do góry dnem i czekamy aż przestygnie SMACZNEGO. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki.


Przygotowanie papryki konserwowej jest jeszcze prostsze niż sama zalewa. Podstawą są oczywiście słoiki, w których będziemy przechowywać nasze przetwory przez zimę.

Pamiętajcie, że słoiki muszą mieć odpowiednie dobrane wieczka. Jest przepyszna, a przepis mam od mamy. Wg niektórych lepsza jest papryka konserwowa z miodem, ale my wolimy pozostać tradycyjnie przy cukrze. To moja ulubiona wersja papryki konserwowej. Dodatkowo do słoików dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty oraz gorczycę.


Do zalewy do papryki konserwowej dodajemy również cukier, bo taka zalewa słodko-kwaśna najbardziej nam odpowiada.

Książki o przetworach - zrób z nimi konfitury, dżemy i powidła! Słoiki na przetwory - praktyczne propozycje do każdej kuchni. Najlepsze książki o warzywach - nie tylko dla wegetarian. Niezbędniki do przetworów - z nimi zapełnisz spiżarnię bez trudu!


Gruszki w occie i inne przetwory z owoców gruszy. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić na większe kawałki. Od ponad lat przygotowuję paprykę z tego przepisu.


Arcydzieło mojej przyszywanej Babci Ninki:) Podaję jej przepis i na zdjęciu jest jej papryka:) Moja będzie się dopiero robić:) min średnie przystępne. Przechowywana w piwnicy może stać bardzo długo-aż do kolejnego sezonu. Sprawdzony przepis mojej mamy, na idealną, kruchą paprykę w zalewie octowej.


Ważnym etapem w przygotowaniu papryki, jest czas gotowania słoików, nie może być zbyt długi gdyż papryka będzie bardzo miękka, i nie będzie się nadawała do sałatek, czy koreczków. Dodatkowym smaczkiem są w niej plasterki cebuli, które ja osobiście zawsze bardzo lubię wybierać ze słoika ;-) Możemy użyć kolorowej papryki lub tylko czerwonej. Oczywiście zależy to od tego jak poukładamy paprykę w słoikach, jak ją pokroimy, im mniejsze cząstki papryki i im bardziej ją pouciskamy w słoikach, to tym więcej będziemy jej potrzebować.


Zalewa ta powinna wystarczyć na ok.

Lista przepisów na zalewa do ostrej papryki konserwowej z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zalewa do papryki konserwowej. Możecie też spróbować papryki marynowanej z ogórkami i cebulą. Słoiki dokładnie zamykamy i pasteryzujemy minut.


Po degustacji papryki mogę Was zapewnić, że warto skorzystać z tego przepisu. Pamiętajmy, że czerwona papryka konserwowa powinna trochę odleżeć, a wtedy jej smak jest lepszy. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z papryki na zimę. Podziel się z nami przepisem na swoje popisowe danie z papryką i weź udział w naszym konkursie!


Artykuły na temat: papryka konserwowa- zalewa- przepis. Ja miałam ciut więcej niż kg i musiałam dorabiać. Papryka - bohaterka sezonu. Na próbę do dwóch słoików dodałem trochę kolendry. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Warto więc dowiedzieć się, w jaki sposób przygotowuje się zalewę do papryki konserwowej i jakich składników do tego potrzebujemy. Przepisy z kategorii zalewa do papryki konserwowej. W garnku zagotowuję wodę z cukrem, solą oraz octem. A to ciekawe ,gdzie słyszeliście słowo komiszon albo korniszone. Do papryki konserwowej nie daje żadnych przypraw bo lubię czuć ten słodki posmak papryki ale można do każdego słoiczka dodać listek laurowy, ziarenka ziela i pieprz, ząbek czosnku czy plastry cebuli.


Opis: Wszystkie składniki podgrzać, ale nie gotować. Stopień trudności Łatwy Składniki: 5l wody. Do słoika wrzucać liść laurowy, ziele angielskie i pół łyzeczki gorczycy, i oczywiście paprykę. Wrzesień to idealna pora na zrobienie domowej papryki konserwowej.


Polecam wszystkim miłośnikom papryki, żeby koniecznie wypróbowali ten przepis, na pewno się nie zawiodą. Włożyć do czystych słoików, do każdego słoika dodać plaster cebuli, listek laurowy, ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka kolendry,gorczycę, olej. Do garnuszka wlać wodę, ocet , dodać cukier i zagotować, wlać gorącą zalewę do słoiczków.


Zalewy musi być tyle żeby papryki były przykryte. Do każdego słoika na spód włożyć po ziarna ziela angielskiego i 4-ziaren pieprzu. Zimą słoiczek przygotowanej w ten sposób papryki posłuży jako dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek. Ryba w zalewie octowej z dodatkiem konserwowej papryki i ogórka.


Na wierzch wlać łyżkę oleju i. Danie to jest wyraziste i bardzo smaczne. Doskonale pasuje na wigilię czy jako sylwestrowa przekąska. W tym roku robiłam ją po raz pierwszy i jestem zadowolona z efektu. Z kg papryki wyszło mi słoiczków.


Zalewę robiłam z podwójnej porcji. Przepis na nią dostałam od mamy, ona zaś od którejś z koleżanek. Marynowana papryka jest pozycja obowiązkową na tegorocznej liście przetworów.


Rybę należy usmażyć w gęstym naleśnikowym cieście, która stanie się idealnym nośnikiem smaku aromatycznej zalewy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty