Pokaźny zbiór przepisów. Boczek, kiełbasę, przyprawy (oprócz majeranku) i zmiażdżony czosnek zalaćzimną wodą i ugotować. Mąkę rozprowadzić wodą i powoli dodawać do żurku ciągle mieszając. Wsypać majeranek i zagotować.
Podawać z pokrojoną kiełbasą lub jajkiem na twardo.
Co przygotować, by dobrze nakarmić głodnych gości? Pomidorowa - tylko sól i śmietana, już na talerzu. Ogórkowa, szczawiowa - jw. Barszcz na słodko czerwony - sól, odrobina cukru jak buraki niezbyt słodkie, ewentualanie sok z cytryny. Dodane przez pumcia w: Tylko o kuchni.
Jeżeli żurek wydaje nam się za ostry, można dodać szczyptę cukru. Możemy do niego dodać także ziemniaki pokrojone w kostkę lub gałkę puree.
Smak podkręci również łyżka chrzanu i odrobina kwaśnej śmietany. Jeśli macie ochotę w te święta cieszyć się żurkiem przygotowanym od początku do końca przez Was samych, to biegnijcie szybko po mąkę i do roboty! Składniki: minimum na litra wielkanocnego żurku. Przyprawy (opcjonalnie): ząbek czosnku 2. Istnieje mnóstwo przypraw i dodatków, którymi możemy doprawić żurek, aby jego smak był pyszny, a aromat niepowtarzalny.
W trakcie kiszenia, co jakiś czas zaglądamy do naczynia, czy nie pojawia się pleśń i mieszamy miksturę. Gotowy zakwas przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce do tygodni. Warto odłożyć 2-łyżki, które później w miejsce chleba użyjemy do przygotowania kolejnej porcji.
Super to wygląda i fajnie smakuje, bo żurek i chleb to dobre połączenie. Chleb do serwowania żurku można często kupić lub zamówić w lokalnych, niedużych piekarniach. Nie może jej również zabraknąć na wielkanocnym stole, a gdzieniegdzie także podczas wieczerzy wigilijnej. Wbrew pozorom przygotowanie żurku od podstaw, na domowym zakwasie, to wcale nie taka trudna sztuka.
Dobry dobór odpowiednich przypraw do dań jest bardzo ważny. Charakterystyczny smak i zapach czosnku pasują do żurku jak ulał. Jeśli samodzielnie zamierzasz przygotować zakwas na żur, dorzuć do niego kilka ząbków.
Taki ukwaszony czosnek jest bardzo smaczny, traci swój ostry smak i później możesz wykorzystać go do sałatki. Często dodawany jest także do rosołu, a bywa, że i do jarzynowej. Jeśli chodzi o moment dołączania czosnku zasada jest prosta: im.
Wystarczy dodać pyszną, wędzoną kiełbasę oraz jajko i cieszyć się tradycyjnym, lekko kwaskowatym smakiem swojej ulubionej zupy. Zakwas można kupić lub sporządzić w domu. Waga: 40g Produkt suszony. Jakie zioła do jakiej zupy? Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
W związku z używaniem na terenie zakładu selera, gorczycy, mleka i soji, produkt może zawierać śladowe ich ilości. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu!
Zobacz nasze przepisy na Polki. Najprostszy, najwdzięczniejszy element przygotowań do Wielkanocy, który trzeba nastawić najdalej dni przed Świętami. To już czas, najwyższy czas na domowy zakwas na żurek. A żurek wielkanocny ugotowany na tym zakwasie to bajka, po prostu poezja!
Z różnych powodów zrobiłam żurek na rosole. Z powodów różnych muszę to zeżreć sama. Jeszcze nie dodałam śmietany. O ile przepisów i receptur na taka zupę jest wiele, o tyle zakwas być musi.
A z jakiej mąki powstanie to już inna sprawa. Zapraszam na przegląd zakwasów na żurek. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat.
Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.