wtorek, 17 marca 2015

Faworki babci

A później znów z miłością będzie można przystąpić do dalszych czynności. Pamiętam, że jak babcia robiła faworki, to otwierał mi się w żołądku dodatkowy luk załadunkowy. Ja czasem też, ale zazwyczaj są to proste i szybkie przepisy.


Dziś mam przyjemność zaprosić Was na przepis babci J. Uwielbiam ich kruchość, delikatność i smak.

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Jej przepis jest najlepszy.


Niestety taty już z nami nie ma, podobnie jak i babci, więc nie mam kogo prosić o porównanie, ale jeśli babcine faworki smakowały choć odrobine podobnie do tych, które ja zrobiłam (a jestem pewna, ze były jeszcze lepsze) to były nieziemskie. Nie robiłam faworków z żadnego przepisu z tej strony ale robiłam je ostatnio u babci. Babcia ma stary niezawodny przepis, którego tak naprawdę nigdzie nie mogę znaleźć co powoduje że jest on mało popularny, a jakże wspaniały! Zawiera tylko składniki, a na cztery ręce (razem z babcią) zrobiłyśmy FURĘ faworków w zaledwie h.

I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy. Dodane przez bogumila0w: Tylko o kuchni. POMOCY - smażyłam dzisiaj faworki i olej strasznie się burzył (dodałam surowego pokrojonego ziemniaka, ale to nie pomogło) CO ROBIĆ W TAKIM PRZYPADKU ? Ekspresowe faworki Tagi: chrust, szybkie faworki, tłusty czwartek Szczerze mówiąc nie wiem dlaczego autor przepisu nazwał te faworki „Faworkami babci”, być może Jego babcia właśnie tak robiła chrust, moja robiła zupełnie inaczej, tym niemniej i tak bardzo Wam polecam wypróbowanie tego przepisu.


Kiedy ostatnio robiłam faworki puszyste cały czas miałam w głowie smak robionych przez Babcię Misię. Zazwyczaj robię faworki ze starej jak świat książki kucharskiej, którą mam po mojej Babci. PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI. Przepis na faworki jest bardzo prosty. Najlepszy, bo sprawdzony, jest ten od mamy czy babci.


Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować. Wczoraj zaproponowałam Wam pączki. Dzisiaj polecam pyszne faworki. Wyśmienite, nazywane również chrustami.


Zresztą nie ważne jak się nazywają, ważne że mają wielu amatorów. Jednym słowem szaleństwo pączkowo-faworkowe trwa.

Niektórzy mają swój niezawodny przepis na faworki, który zawsze się udaje. Spirytus działa trochę jak proszek do pieczenia – dzięki niemu faworki nabierają kruchych bąbli. Smalcu musi być aż tak dużo, żeby faworki mogły w całości pływać w tłuszczu.


Można wymienić smalec na olej, ale wtedy faworki są mniej kruche. W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty. Oto najlepsze przepisy na. Ja na raz nigdy nie potrafiłam zjeść zbyt wiele słodkiego, więc w tym roku postanowiłam słodkie wypieki z tej okazji rozłożyć trochę w czasie.


Zaproszenie dzieci na przedstawie­nie według utworu M. Babci- lepszych nie ma, przepis z kategorii Słodkie wypieki. Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde.


Ta pewnie poznała go z „Kuchni Polskiej” lub „Przyjaciółki”. I tu zgrabnie nawiążę do Święta, jakie już niedługo przed nami! Wyborne faworki (chruściki) mojej Babci.


Witajcie, Już niedługo „Tłusty Czwartek”, dlatego chciałabym się z Wami podzielić kolejnym przepisem na rarytasy. Idealne faworki muszą być kruche i delikatne. Pomijając odpowiednie ciasto, bardzo ważne jest jego przygotowanie przed smażeniem. Nie obejdzie się bez dobrego ubicia ciasta wałkiem, dzięki. FAWORKI, CHRUSTY – pyszne, chrupiące i złociste faworki.


Oprószone cukrem pudrem smakują doskonale. To tradycyjny przepis jeszcze z mojego rodzinnego domu. Smażę je najczęściej w okresie karnawału. To obowiązkowa przekąska w tym czasie, zaraz obok wyśmienitych pączków.


Nie wszyscy w tłusty czwartek zajadają się pączkami. Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według. Zrobiłam wczoraj faworki z Pani przepisu,wyszły kruche z pęcherzykami, jednak jak dla mnie twarde. W dniu dzisiejszym jeszcze twardsze, po zjedzeniu kilu mam podrażnione podniebienie.


Robię faworki od co najmniej lat i muszę przyznać, że z mojego babcinego przepisu są równie kruche, ale nie twarde, trudno je donieść do ust.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty