środa, 18 marca 2015

Ciasto z gotowym makiem

Szybko i pysznie:) min średnie przystępne. Dodane przez angelw: Tylko o kuchni. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze,biszkopt z lekkim kremem i truskawkami zalanymi galaretką lubi chyba każdy. Proponuję dziś przepyszne ciasto dla entuzjastów maku, ale właśnie z domową masą makową, przygotowanie której wcale nie jest takie.


W przygotowaniu jest szybkie i uważam, że proste. Idealne na każdą porę roku.

Kiedyś na festynie u Maksa w przedszkolu jadłam takie pyszne ciasto z makiem. Ale nie że jest warstwa maku, nie taki makowiec. Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Lista przepisów na ciasto z gotowym makiem z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Ciasta Z Gotowym Makiem - informacje, zdjęcia, materiały video. Makowiec z jabłkami znany jest również pod nazwą makowiec japoński.

To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Takie rozwiązanie może przypaść do gustu tym, dla których ilość masy w tradycyjnej strucli makowej wydaje się przytłaczająca. Sposób przygotowania takiego ciasta nie wymaga finezji, gdyż.


Mak u mnie od razu wchłonął całe mleko i masa była dosyć gęsta. Cały czas podgrzewając mak i pamiętając o mieszaniu dodajemy: posiekane drobno orzechy, podprażone i migdały. Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, ostudz i odsącz. Zmiel mak dwukrotnie razem z cukrem.


Przełóż go do garnka, dodaj rozpuszczone masło. Masę wyłóż na spód z kruchego ciasta. Bułeczki drożdżowe z makiem są doskonałe do pieczenia o każdej porze roku. Drożdże rozmieszać ze śmietaną, połączyć z mąką i resztą składników,zagnieść ciasto. Podzielić zagniecione ciasto na lub części.


Rozwałkować, nałożyć nadzienie z maku, zwinąć i luźno obwinąć pergaminem natłuszczonym olejem lub roztopioną margaryną. Dzisiejszy przepis wyróżnia się prostotą wykonania. Do sernika z makiem użyłam gotowej masy makowej.

Nie jest to spowodowane moim lenistwem, lecz ograniczonym dostępem do sprzętu kuchennego – maszynki do mielenia. Sernik z makiem robi się bardzo szybko, a jego smak przywołuje świąteczne wspomnienia. Ciasta z makiem są tradycyjnie przygotowywane na święta Bożego Narodzenia.


Obok niezastąpionych strucli z makiem, można pokusić się jeszcze o zrobienie makowca japońskiego, który jest idealnie wilgotny dzięki dodatkowi jabłek. Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż ). Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak dostaję od Was informacje, że nie wszędzie można go dostać. Robiłam to ciasto wiele razy i nigdy nie zdarzyło mi się, żeby było luźne, mokre czy rozlatujące się. Co więcej- to najlepsze ciasto z makiem jakie jadłam i jeszcze nie było takiej sytuacji, żeby się nie udało i komukolwiek nie smakowało.


No ale cóż, kwestia gustu. Dlatego, wybierając dobrej jakości masę makową z puszki, można upiec równie dobre ciasto. Wystarczy wówczas podpiec blat ciasta kruchego, wyrobić ciasto drożdżowe lub upiec niski biszkopt, aby po wyłożeniu gotowej masy powstało szybkie ciasto z makiem z puszki. Ciasto z makiem z puszki daje duże możliwości. Wszystko miksujemy razem i pieczemy!


Szczególnie ważny jest dodatek czekolady, dzięki niej zwykły makowiec przybiera postać dość wykwintnego torciku makowo - czekoladowego. Ciasto, które każdy może zrobić i to w błyskawicznym czasie. Z każdej masy makowej, domowej lub gotowej.


Klasyczna strucla z makiem to jeden z podstawowych, zaraz obok piernika i makowca, wypieków bożonarodzeniowy. Gotowe masy są dość wodniste i przesłodzone, może być więc zbyt wilgotne i słodkie. Polecam mak sypki, już zmielony (jest w większości dużych sklepów), a jeśli ma być gotowa masa, to należy zadbać aby była dobrej jakości.


Placek Z Gotowym Makiem Na Proszku - informacje, zdjęcia, materiały video. Lubię, gdy w makowcu jest dużo masy, a mało ciasta. W tym roku zaszaleję i zrobię dwa makowce – jeden taki jak w tym przepisie - z masą z niebieskiego maku, a drugi z masą z białego maku (taką jaką przygotowałam do rogali marcińskich). Makowiec może po bokach popękać - czasami się tak po prostu dzieje. Strucla Drożdżowa Makowa Z Gotowym Makiem - informacje, zdjęcia, materiały video.


Otóż wziełam się za pieczenie spodu (z podwojonej ilosci skladnikow) w trakcie pieczenia masło oddzielilo sie od ciasta i zaczelo się gotowac, w ciescie porobily sie dziury i wgl wszystko na marne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty