poniedziałek, 23 marca 2015

Jagodzianki z kruszonką

Najbardziej puszyste i delikatne jagodzianki ever! Tym razem, dla odmiany od klasycznych jagodzianek, przygotowane z kruszonką, ale można je po prostu polukrować. Skorzystałam z przepisu na ciasto drożdżowe z Waszego ulubionego makowca zawijanego.


Dzięki temu, że jest bogate w żółtka, jest żółciutkie, puszyste, delikatne. Jagodzianki są moim ulubionym rodzajem drożdżówek.

Piekę je kilka razy do roku od dokładnie lat (wtedy zrobiłam swoje pierwsze). Zawsze z utęsknieniem czekam na sezon jagodowy, bo wtedy smakują najlepiej. Drożdżowe jagodzianki z kruszonką.


Kiedy rozczyn wyrośnie dodać jajka roztrzepane z solą i cukrem, dodać pozostałą mąkę i wyrobić ręcznie lub maszynowo ciasto. Przepis jest bardzo podobny do tego na bułeczki z porzeczkami. Forma dokładnie ta sama, czyli „do odrywania”, ale ciasto nieco zmodyfikowałam i znacznie dłużej.


Nasze pierwsze jagodzianki w tym roku ju Prosty przepis na pyszne jagodzianki z kruszonką - Blog Ale Meksyk!

Dziękuję za odpowiedzi na moje pytania. Nie mogłam się doczekać, więc zaczęłam zanim się pojawiły, ale jagodzianki cudne;). Dodałam tylko jedno żółtko i letnie mleko ryżowe (zamiast zwykłego) w ilości jak w przepisie oraz jagody leśne (nie borówki). Zrobiłam z całej porcji i wyszło łącznie 12sztuk plus dwie tartaletki.


Mięciutkie, puszyste, wypełnione po brzegi jagodami bułeczki z ciasta drożdżowego, posypane słodką kruszonką… Nie da się ich nie lubić! Dzisiaj mam dla Was przepis na moje ulubione jagodzianki z kruszonką. Z cukrem, masłem, mlekiem. Przepis, z którego zrobicie dużych, mięciutkich i pysznych jagodzianek. Rewelacyjne, rozpływające się w ustach domowe jagodzianki z kruszonką.


Jednym słowem przepyszne! Ciasto drożdżowe jest na samych żółtkach, dzięki temu jest bardzo mięciutkie, puszyste i ma. Często jagody zbieraliśmy w lesie, w drodze do babci zamieszkałej w Ostrowcu. Niestety, z tego co pamiętam, babcia nie piekła jagodzianek, za to kupowaliśmy na miejscu całkiem smaczne bułeczki z jagodami.


Z czym jeszcze kojarzą się jagodzianki? Z granatowymi zębami i brudnymi. Dzisiaj bez obaw możecie włączyć piekarnik i upiec drożdżowe bułeczki z jagodami.

Moim zdaniem nie ma lata bez jagodzianek. Te są przepyszne, mięciutkie, pełne jagodowego nadzienia, z maślaną kruszonką. Mąkę przesiać przez sitko,przygotować rozczyn z drożdży-do szkl.


Masło rozpuścić i zostawić aby przestygło. Do przesianej mąki dodać ubite jajka,drożdże,sól i chłodne masło. Ugnieść ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.


Bułeczki z jagodami (jagodzianki) z kruszonką Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki. Na koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.


Sezon na jagodzianki trwa od czerwca do sierpnia. W tym czasie warto sięgnąć po ten słodki przysmak. Sprawdź, ile kalorii mają jagodzianki, jakie mają wartości odżywcze i czym się różnią domowe jagodzianki od tych. Dziś właśnie na jagodzianki mam dla Was idealny przepis! Puszyste ciasto drożdżowe wypełnione obficie owocami i posypane chrupiącą kruszonką jest czymś, co skusi każdego!


To najlepszy przepis na jagodzianki! Wyrośnięte jagodzianki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół w 1stopniach przez minut lub do momentu, aż będą pięknie rumiane.


Upieczone jagodzianki ściągamy z blachy i studzimy na pergaminie lub kuchennej kratce. Cukier puder łączymy z sokiem z. Domowe jagodzianki z kruszonką to jest to, czego nie można sobie odmówić w pełni sezonu jagodowego. Moja domowa piekarnia ruszyła pełną parą i chyba jeszcze się taki twardziel nie urodził, który potrafiłby się oprzeć obłędnemu zapachowi i towarzyszącemu temu obrazowi perfekcyjnie wypieczonych, rumianych jagodzianek z kuszącą kruszonką. Dodać do mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. Jajko wymieszać z mlekiem oraz cukrem, dodać do wyrośniętego zaczynu i wyrabiać mikserem z hakami lub.


Miękkie, puszyste, delikatnie cytrynowe bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia. Niestety nigdzie nie dostałam prawdziwych, leśnych jagó dlatego musiałam zadowolić się borówką amerykańską.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty