czwartek, 23 lipca 2015

Lazania bez gotowania makaronu

Przepis na pyszną lazanie bez sosu beszamelowego. Jest to wersja dania, którą lubię najbardziej. Lazania jest smaczna i sycąca. Przygotowujemy porcję makaronu, pamiętając, że podczas gotowania jego objętość zwiększa się dwukrotnie.


GOTUJEMY: Wkładamy płaty lasagne do gotującej się osolonej wody (litr wody na każde 100g makaronu, łyżeczka soli na litry wody).

Płaty lasagne gotujemy przez 2–min w szerokim garnku. Czas gotowania makaronu Świeży makaron, zwłaszcza makaron jajeczny (fettuccine, tagliatelle czy lazania) gotuje się szybko - około 3-minut. Zaskoczy smakiem i wyglądem. Lista przepisów na lazania bez gotowania makaronu z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Przygotuj sos i posmaruj nim dno naczynia, aby potrawę łatwo było nałożyć na talerze. Zanim do zapiekanki dodasz mięso, podsmaż je przez kilka minut na oliwie.

Następnie wymieszaj z cukinią i tak przygotowane nakładaj na przemian z warstwami makaronu w naczyniu żaroodpornym. Można z udziałem tego makaronu robić różne potrawy, które nie powinny się lazania, bo to jest tak samo jak powiedzenie masło maślane. Zamiast mięsa – pyszny, wegańskie sos boloński na bazie soczewicy. A zamiast sera beszamel.


Efekt jest może nie najpiękniejszy, ale za to pyszny, więc wrzucam na bloga. Gdy kilka lat temu na rynek wszedł makaron do lasagne, nie wymagający gotowania, wydawało się, że to koniec udręki. Wydawało się, że już nie będziemy musieli zmagać się z lepkim makaronem. Jednak makaron bez ugotowania nie sprawdza się w lasagne z dużą ilością sos - np. Któż to wie skąd on tam przywędrował, można by domniemywać nawet, że ma on kanadyjskie korzenie i nie zdziwiłoby mnie to wcale.


Powiem szczerze, że nic w nim nigdy nie zmieniałam, nie ulepszałam z obawy przed utratą którejś nuty. Sposobów na to, by powstała pyszna zapiekanka z makaronem, jest przynajmniej tyle, ile rodzajów makaronu. Do zapiekanek bardzo dobrze pasują rurki, takie jak popularne penne lub nieco dłuższe ziti, ale również świderki, małe muszelki, kolanka czy kokardki. Ta z poniższego przepisu jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i smaczna. Przekonaj się o tym i przyrządź ją przy najbliżej okazji.


Bardzo ważne jest, aby zapiekankę włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika, co sprawi, że makaron odpowiednio zmięknie. Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym?

Weź gotowe płaty makaronu, mięso mielone i sos pomidorowy. Jeżeli nie masz czasu przygotowywać swojego sosu, wybierz passatę w słoiku. Nie zapomnij o beszamelu. Zobacz przepisy i porady kulinarne na Polki.


Podobno jedzenie samo się gotuje, jest pyszne i nie trzeba go pilnować, co dla mnie, jako mamy trójki dzieci brzmi aż za dobrze:) Dlatego nabyłam swój własny slow-cooker i żeby zmotywować się do regularnego w nim gotowania, postanowiłam założyć tego bloga, który będzie opisywał moje pierwsze kroki i perypetie z wolnowarem. Ja używam Lubelli i lasagne zawsze wychodzi wyśmienita:) I nie piekę min tylko 2 w czasie pieczenia sprawdzam metalowym patyczkiem do szaszłyków twardość makaronu, jeśli szpikulec delikatnie przebija płaty makaronu, wyciągam potrawę, zazwyczaj po min. Zapraszam Was dziś na przepis, który dziś pokazywałam na Insta Stories.


Nigdy nie było jednak okazji, by zrobić zdjęcie i zamieścić na blogu. Zawsze głodna rodzinka rzucała się na nią, od razu po wyjęciu z piekarnika. W odcinku zobaczycie jak zrobić lasagne bolognese z dużą ilością mięsa. Na szybko, prosto i oczywiście zajebiście smakowo.


Bez zabawy z sosem beszamel. Tak po studencku, z małą ilością. Zalać całość bulionem i pomidorami, dodać koncentrat, doprawić. Gotować na małym ogniu, do miękkości składników. W międzyczasie połamać płaty makaronu na kawałki, ugotować w osobnym garnku.


Pod koniec gotowania zupy, dodać posiekaną bazylię. Do miseczek nakładać porcje makaronu, nalać zupę, obficie posypać startym serem. Płaty makaronu wrzucamy partiami do wrzątku (po trzy sztuki naraz) i gotujemy, aż makaron lekko zmięknie (makaron nie powinien być do końca ugotowany). Trzy płaty makaronu układamy na sosie wylanym na dno naczynia.


Na wierzchu układamy kolejne partie makaronu i farszu. Inicjatywa opiera się na organizacji warsztatów kulinarnych dla wychowanków domów dziecka według programu prowadzonego od trzech lat przez Fundację Samodzielność od Kuchni. Dzięki nim mają oni szansę zdobywania umiejętności gotowania i, co równie ważne, nauki samodzielności. Jeżeli wymagają gotowania, do dużego garnka nalej wody i doprowadź do wrzenia.


Wkładaj po płatki makaronu, aby uniknąć sklejenia i gotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Przed przystąpieniem do gotowania makaronu policzcie dokładnie ile płatów makaronu będzie wam potrzebnych. Ilość płatów makaronu będzie zależała od naczynia w jakim będziecie piekli swoja zapiekankę oraz od ilości warstw jaka chcecie ułożyć. Jeśli wyliczyliście, że potrzebujecie więcej makaronu, niż ilość podana w. Wydawało mi się, że w naszym kraju określenie „lazania” powinno się już upowszechnić.


W końcu przyrządza się ją od przynajmniej kilkunastu lat. Lasagne bolognese czy lazania z sosem bolońskim? Okazuje się jednak, że takiego słowa nie ma w słowniku języka polskiego.


Do gorącego makaronu dodaję łyżkę oliwy, mieszam. Jeśli sos jest za gęsty dodaję szklankę wody z gotowania makaronu. Do dużej miski wlej wrzątek, a następnie włóż do niego na chwilę płaty makaronu (minuty wystarczą). Całość osyp delikatnie parmezanem i przykryj makaronem.


Delikatne warstwy makaronu pozwalają dokładnie wydobyć smaki tradycji, do których należy ragù alla Bolognese.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty