piątek, 10 lipca 2015

Kotlet mielony przepis

Oceń przepis aby doradzić innym! Robimy tak jak pulpeciki, tylko zamiast mąki do obtoczenia dodajemy bułkę tartą. Nie gotujemy w wodzie, tylko smażymy na patelni. Nie muszą być ciężkostrawne, wystarczy smażyć na dobrym oleju, nie dawać zbyt dużego ognia, nie palić tłuszczu i użyć patelni.


Przepis na kotlet mielony - bez zbędnych ulepszeń Ma być tak, jak kiedyś, ma być jak u babci.

Nie ma lepszego towarzystwa do dobrze usmażonego mielonego, jak buraczki na ciepło i ziemniaki tłuczone z masłem. To obiadowy klasyk, jak Polska długa i szeroka. Kotlety mielone z cebulą. Dzisiaj absolutna klasyka.


Tak sobie myślę, że to właśnie k otlety mielone z cebulą są najbardziej znanym daniem obiadowym w Polsce. Mięso przełóż do dużej miski i rozprowadź widelcem tak, żeby nie było zbrylone. Dodaj do mięsa odsączon bułkę, wbij całe, surowe jajko.


Czym byłaby polska kuchnia bez tradycyjnego mielonego?

Domowe kotlety mielone, u mnie podawane zawsze z tłuczonymi ziemniakami (ewentualnie po prostu ugotowanymi) i z sałatka z buraczka lub burakami zasmażanymi. Jeśli szukasz przepisu na kotlety mielone, takie polskie, klasyczne, to to jest właśnie ten przepis :) Jak u was podaje. Polecane przepisy: min. Ziemniaki gotowane w mleku kokosowym.


Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Włóż mięso do miski i dodaj posiekaną cebulę. Dołóż dokładnie odciśniętą z mleka lub wody bułkę.


W Małopolsce zwany sznyclem, dobrze zrobiony i doprawiony kotlet mielony może być prawdziwym rarytasem. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku i doskonale doprawione – takie powinny być idealne kotlety mielone.


Pomimo zmieniających się trendów kulinarnych - mody na sushi, dania kuchni chińskiej, włoskiej lub tajskiej – kotlety mielone nieustannie cieszą się sympatią smakoszy i regularnie pojawiają się w naszym rodzimym, obiadowym menu. Jagoda, to nie jest najzwyklejszy kotlet mielony. Ma dużo dodatków, a przede wszystkim nie panierujesz go.


Nadziewane kotlety mielone z ciągnącym się żółtym serem, czasem do środka niektórzy wkładają plaster szynki, dla mnie opcja z samym serem wydaje się najsmaczniejsza.

Lubię je gorące, prosto z patelni, kiedy ser faktycznie jest ciągnący, wręcz rozpływający się. Oznacza to, że w 1g kotletów mielonych będzie ok. Przepis na niby zwykłe kotlety, a jednak ta odrobina gałki muszkatołowej i majeranek podnoszą smak. Do tego odpoeiednie proporcje, odrobina.


Tradycyjny przepis na kotlety mielone;. Tak jak rosół czy kotlet schabowy, tak i kotlet mielony zajmuje jedno z ważniejszych miejsc w polskiej kuchni i świadomości Polaków, co można podać na domowy, rodzinny obiad. Jak sprawić by kotlet mielony był pulchny i soczysty w środku, a na zewnątrz miał chrupiącą skorupkę? Jak przygotować to tradycyjne polskie. Drobno posiekaj natkę i cebulę.


Rozgrzej na patelni olej, włóż cebulę, lekko posól i smaż do przeszklenia. Do mięsa dodaj jajka, natkę, tartą bułkę, usmażoną cebulę, wodę, sól i pieprz. Dokładnie wyrób rękoma i uformuj niewielkie kotlety. Panieruj w bułce i smaż przez minutę na dużym ogniu a. No to dzisiaj kotlety mielone z ryby a dokładnie z leszcza.


Dostałam leszcza i płotki. Nie wpadłam na pomysł, żeby przygotować kotlety mielone z ryby ale jedna z moich czytelniczek poradziła, żeby zrobić pulpety, bo leszcz ma dużo ości. Obecnie kotlet pożarski coraz rzadziej można zamówić.


A szkoda, bo jest naprawdę pyszny :-) Postanowiłam odtworzyć smak typowego kotleta pożarskiego, przysmaku rodem z PRL-u, który jako dziecko czasem jadałam. Dla niektórych są nawet smaczniejsze, gdyż nie są takie tłuste jak tradycyjne mielone. Mielone z piekarnika można podawać z ulubionymi dodatkami lub użyć do domowych. Pieczone kotlety mielone - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


W większości przepisów najczęściej przygotowany jest wyłącznie na piersi z kurczaka, co - moim zdaniem - odbija się na smaku i konsystencji. W domu, szczególnie wśród najmłodszych, nieustającą popularnością wśród dań obiadowych cieszą się kotlety. To sycący obiad dla wracających ze szkoły głodnych dzieci :-) Ostatnio chyba częściej korzystam z mięsa z indyka niż wieprzowego (tutaj znajdziecie tradycyjny przepis na wieprzowe kotlety mielone). Podana poniżej receptura jest podstawowym przepisem, do wykonania kotletów używam zawsze mięsa wieprzowego (np. łopatki bez kości), które mielę za pomocą maszynki do mięsa na drobnych oczkach. Dietetyczny kotlet mielony kalorie kcal.


Dla tych, którym kotlety mielone kojarzą się z tłustym i niezdrowym daniem stworzyłam naprawdę smaczną wersję dietetycznych kotletów mielonych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty