czwartek, 30 lipca 2015

Jak robi sie zurek

Ale po rozcienczeniu musi nadal byc kwasny, bo przeciez wlewa sie go do zupy na bazie rosolu wolowego, lub na bazie rosolu z wedzonki, a ten nie jest kwasny. Po wlaniu zakwasu zupa bedzie mniej kwasna, bo zakwas sie jeszcze bardziej rozcienczy, ale maka w zakwasie spowoduje, ze rosol zacznie gestniec. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej.


Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Tradycyjnie zakwas żuru robi się na mące żytniej, z kolei zakwas barszczu na mące pszenicznej. Smakosze żurku pewnie powiedzą, że jest on nieco ostrzejszy, cięższy i bardziej kwaśny od barszczu. Smak zupy różni się też w zależności od rodzaju wywaru na którym jest gotowana. Może być on warzywny lub mięsny.


W moim domu żurku nidgy sie tez nie zabiela, a jada się z ziemniakami lub kaszą gryczaną (szczególnie uwielbiam) – a wiem cos na ten temat bo w naszym domu (babcia od dziesiątek lat) żurek jada się zarówno na śnaiadanie, obiad czy kolacje – cały rok #128578; tylko ten wigilijny z mocnym grzybowym posmakiem i wielkanocny z kiełbasą. Zawsze gotuję ją na wędzonym boczku z włoszczyzną, dodaje zakwas i zabielam śmietaną. U mnie w domu zawsze robiło się domowy żur (zakwas) i z tego co wiem, to jeśli zaczynasz: pierwszy zakwas wylewamy, suszymy naczynie - dopiero drugi jest dobry.


Nigdy nie myjemy naczynia po zakwasie, suszymy i robimy następny żurek, a gdy jest dostatecznie kwaśny a nie planujemy zupy, wkładamy go do lodówki. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę.


Czy konieczny jest zakwas na żurek? Przepis Magdy Gessler oraz receptura Ewy Wachowicz należą do. Dwie zupy, bardzo do siebie podobne: żurek i barszcz biały, często bywają mylone. Różnica między nimi jest niewielka: żurek robi się z pełnoziarnistej mąki żytniej, barszcz biały zaś z pszennej. Pamiętaj o tym, wybierając odpowiednie składniki.


Od lat robie zurek z proszku Winiary, bo bardzo lubie, ale, pomyslalam, ze czas sie naucyc prawdziwego. Dostalam od kumpeli zakwas na zur i lezy w lodowce juz jakies, uwaga. Ale ladnie pachnie:)Zakonserwowal sie naturalnie?


Sposób przygotowania: Domowy zakwas na żurek ETAP 1: Mąkę wsyp do dużego słoika i lekko spulchnij łyżką, zalej go przegotowaną ciepłą wodą i bardzo dobrze wymieszaj. Dodaj przyprawy oraz kromkę chleba na zakwasie. A robi się na wywarze z jarzyn i smaku z gotowania wędzonek (może być kość wędzona). Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu.


Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Ci tak w doopie mam to cale dnp ;), poza tym nie mam potrzeby na redukcji dostarczac 250g bialka!


Forme z robi lem moim zdaniem ok. Moje porady: jak zrobić zakwas na żurek (bardzo Ci polecam ten przepis), a jeśli wolisz kupić, bo już nagle zrobiło się późno to zerknij np. Z jakiej maki robi sie zakwas( grubosc i rodzaj) na żur?


Dodane przez justynagl w: Tylko o kuchni. A teraz wezme sie do robienia zakwasu. Mam zaległości z zakwasem na żurek. Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur.


Zakwas jest w moim domu nowością, może nie sam w sobie ale jego przygotowywanie. Cebulę podpiec na patelni bez tłuszczu. Kiełbasę zalać gorącym wywarem, dodać cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu.


Jak robi sie zurek

OK, dziękuję za szybką odpowiedź! Wyjąć kiełbasę, zupę przecedzić. Słyszałam różne wersje, dlatego to pytanie #128578; Zakwas nastawiony.


Za kilka dni robię żurek i już się nie mogę doczekać. Jak ktoś od lat robi chleby na zakwasie, to taki prawdziwy żurek też w końcu powinien, prawda? Chyba juz jest odpowiednia pora, aby przygotowac skladniki na swojski zakwas do zurku.


Nie ma nic trudnego w jego przygotowaniu. Robi sie pierwszy raz, drugi, trzeci, potem juz samemu sie cos kombinuje i dochodzimy do wlasnego przepisu. Ewa Gotuje Jak Robi Sie Zakwas Na Zurek - informacje, zdjęcia, materiały video. Najprawdopodobniej kupiles cos w stylu zakwasu na zurek w butelce. No wiec podam Ci taki latwy przepis.


No i oczywiscie postaw na palnik i wlacz kuchenke zeby zaczelo sie gotowac. Pokrol cebule na paski i tez dodaj. Jak zrobić żur staropolski? Bez niego nikt nie wyobraża sobie tradycyjnego wielkanocnego śniadania. Uwielbiamy tą gęstą i aromatyczną zupę o lekko kwaśnym smaku.


W różnych regionach Polski gotuje się ją trochę inaczej. Dowiedz się więcej o słynnym żurku i wypróbuj nasze. Domowe i wypróbowane metody blogerów pozwolą Ci przygotować idealny zakwas do zupy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty