Od kilku miesięcy piekę chleb i posiadam swój własny zakwas żytni. Widzę, że przygotowanie tego do żurku to wymieszanie tylko mąki z wodą. Tak samo powstawał mój zakwas chlebowy.
Czy mogę go w takim razie użyć? Na innych stronach widziałam też że do zakwasu z żurku dodaje się czosnek, ziele angielskie i liscie laurowe. Witam wszystkich Smakerowiczów.
Ostatnio wkładałam ogórki do słoików. Rzadko doceniamy jego prozdrowotne właściwości. Jaki olej nadaje się do smażenia? Wybranie odpowiedniego oleju może stanowić nie lada wyzwanie.
W końcu nie każdy z nich nadaje się do. U nas żurek obowiązkowo bez chrzanu, na dobrym domowym zakwasie. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia na ok.
Podczas rozciągania ciasto może pozostawać w tej samej misce (nie trzeba go wyciągać na blat). Domowe porady Masło czy margaryna co wybrać do pieczenia.
Dodatki Chlebki do żurku. Czemu do żurku dodaje się kieliszek wódki? Moja mama zadała mi dziś takie pytanie. Zbiła mnie trochę z tropu ponieważ żur podawany jest na zakwasie, alkohol z chemicznego punktu widzenia jest również kwasem.
Do każdego wkładamy uformowane miseczki chlebowe i zostawiamy do wyrośnięcia na minut. Moje się piekły minut. Z wieczornego udoju nalewalo sie mleko do garów i zostawialo w sieni a rano tym z wierzchu niczym masłem smarowało sie ogromne pajdy chleba dopiero-co przyniesionego z piekarni pod kościołem. Boże, to bylo już lat temu! O Kocham bazylię i dodają ją do czego tylko mogę.
Taka moja licentia kuchentica. Zakwas na żurek z chleba razowego uda się tylko wtedy, gdy samo pieczywo było przygotowywane na prawdziwym zakwasie. Jak domowo to domowo :) Zakwas na żurek zrobiony, to teraz trzeba się zabrać za chlebki. W przeciwnym wypadku całość spleśnieje.
Dlaczego niektóre osoby dodają do zakwasu skórkę chleba? Przyspiesza ona proces fermentacji z uwagi na dzikie drożdże, które znajdują się w pieczywie. Rozgrzej piekarnik do stopni C. Przygotuj foremki w których upieczesz chlebki.
Najlepsze będą niewielkie okrągłe, żaroodporne naczynia.
Jeżeli takich nie masz może to być dowolna blaszka lub okrągła tortownica, trzeba tylko wtedy pilnować aby ciasto nie przerosło, bo rozleje się na boki). Czy do gotowania żurku, bądź barszczu białego dodaje się śmietanę bądź inny produkt mleczny ? Okazuje się, że te nazwy nie są synonimami. Jeśli już, to podaje na osobnym talerzu. Do żurku ich się nie dodaje.
Jeśli nie z ziemniakami, to żur można serwować z chlebem albo bułkami. Proszę o radę, nie umiem doprawić zupy śmietaną, by się nie zwarzyła. Jak to jest żur, czyli zupa kwaśna, to już w ogóle porażka - same grudki :O Macie jakieś sposoby? Krok 1: Wlewam wodę, dodaję kiełbasę i wędzony boczek, a do tego czosnek w plasterkach, pieprz i liście laurowe.
Krok 2: Po tym czasie wyciągam mięso i odkładam, by lekko przestygło. A potem kroję – kiełbasę w plasterki, a boczek w kostkę. Krok 3: Do wywaru dodaję zakwas, mieszam, a potem śmietanę.
Gdy się smaży dodajemy do niej: pokrojoną bardzo drobno cebulę, pokrojoną na plasterki ugotowaną białą kiełbasę z wywaru oraz boczek i grzyby pokrojone w kostkę. Całość smażymy aż kiełbasy i boczek się zarumienią. Podsmażone, wrzucamy z powrotem do odcedzonego bulionu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.