Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Najczęściej przybierają postać zawijanej strucli z ciasta drożdżowego i maku. Przepis na makowiec jest bardzo prosty, dlatego warto wypróbować inne jego odmiany, jak np. Stary przepis mojej Babci.
Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny. Desery Tort porzeczkowy z różami z masy plastycznej. Tort na urodziny czy imieniny, tort na imprezy. Tort o smaku porzeczek z ciastem czekoladowym. Góra z polewą czekoladową i ozdobami cukrowymi.
Tę tradycyjną roladę makową zawsze szykuję na cieście drożdżowym. Jeśli chodzi o masę makową, to polecam przygotować dużą porcję masy i część z niej zamrozić na przyszłość. Wówczas pieczenie makowca jest jeszcze szybsze. Delikatnie mieszamy z masą makową i bułką tartą.
Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy. Z odłożonego ciasta łyżką układamy na masie makowej cieniutkie paseczki. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do temperatury 1°C piekarnika i pieczemy ok. Po upieczeniu makowiec dekorujemy białym lukrem. Lista przepisów na makowiec z gotowej masy z puszki z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Ciasto podzielić na części, następnie każdą z nich rozwałkować. Posmarować gotową masą makową wymieszaną z bakaliami i pianą z białek i zwinąć. Makowce zawinąć w posmarowany olejem papier do pieczenia. Wyrównujemy wierzch, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.
Przed podaniem możemy go posypać cukrem pudrem i ewentualnie udekorować. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Makowiec z gotowej masy musi całkowicie wystygnąć. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię.
Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Z masy będę korzystać z ciasta na pewno nie.
Uwaga: możesz użyć gotowej masy makowej z puszki (bez konserwantów i chemicznych dodatków), ale wtedy należy radykalnie zredukować ilość cukru (lub zupełnie z niego zrezygnować) i zrezygnować z esencji migdałowej (powinna już być w gotowej masie). Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z gotowej masy.
Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Więcej niż przepisów. Nie wszyscy jednak mają.
Masa serowa: Białka oddzielić do żółtek. Miękkie masło należy utrzeć z cukrem i nadal miksując - dodawać po żółtku, a następnie porcjami łączyć z twarogiem. Dodać budyń, aromaty i na końcu ostrożnie wmieszać uprzednio ubitą pianę z białek.
Masę serową równomiernie przełożyć na część z makiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.