piątek, 24 lipca 2015

Łatwy makowiec zawijany z gotowej masy

Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Najczęściej przybierają postać zawijanej strucli z ciasta drożdżowego i maku. Przepis na makowiec jest bardzo prosty, dlatego warto wypróbować inne jego odmiany, jak np. Stary przepis mojej Babci.


Łatwy makowiec zawijany z gotowej masy

Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny. Desery Tort porzeczkowy z różami z masy plastycznej. Tort na urodziny czy imieniny, tort na imprezy. Tort o smaku porzeczek z ciastem czekoladowym. Góra z polewą czekoladową i ozdobami cukrowymi.


Tę tradycyjną roladę makową zawsze szykuję na cieście drożdżowym. Jeśli chodzi o masę makową, to polecam przygotować dużą porcję masy i część z niej zamrozić na przyszłość. Wówczas pieczenie makowca jest jeszcze szybsze. Delikatnie mieszamy z masą makową i bułką tartą.


Łatwy makowiec zawijany z gotowej masy

Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy. Z odłożonego ciasta łyżką układamy na masie makowej cieniutkie paseczki. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do temperatury 1°C piekarnika i pieczemy ok. Po upieczeniu makowiec dekorujemy białym lukrem. Lista przepisów na makowiec z gotowej masy z puszki z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Ciasto podzielić na części, następnie każdą z nich rozwałkować. Posmarować gotową masą makową wymieszaną z bakaliami i pianą z białek i zwinąć. Makowce zawinąć w posmarowany olejem papier do pieczenia. Wyrównujemy wierzch, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.


Przed podaniem możemy go posypać cukrem pudrem i ewentualnie udekorować. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Makowiec z gotowej masy musi całkowicie wystygnąć. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię.


Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Z masy będę korzystać z ciasta na pewno nie.


Uwaga: możesz użyć gotowej masy makowej z puszki (bez konserwantów i chemicznych dodatków), ale wtedy należy radykalnie zredukować ilość cukru (lub zupełnie z niego zrezygnować) i zrezygnować z esencji migdałowej (powinna już być w gotowej masie). Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z gotowej masy.


Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Więcej niż przepisów. Nie wszyscy jednak mają.


Masa serowa: Białka oddzielić do żółtek. Miękkie masło należy utrzeć z cukrem i nadal miksując - dodawać po żółtku, a następnie porcjami łączyć z twarogiem. Dodać budyń, aromaty i na końcu ostrożnie wmieszać uprzednio ubitą pianę z białek.


Masę serową równomiernie przełożyć na część z makiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty