Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Powiem tak - to nie są pierwsze faworki jakie w życiu robiłam, ale w moim odczuciu najlepsze to one nie są.
Najlepsze ciasta, ciasteczka, desery i pieczywo.
Najsłodszy blog w sieci. Słodkości znane na całym świecie. Tradycyjne polskie przepisy na słodkości - znane i lubiane. Autorskie przepisy ze zdjęciami.
Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).
Chrusty faworki jak kto woli,delikatne i chrupiące do kawy :) min średnie tanie. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Karnawał to czas słodkości.
Dzisiaj zapraszamy na chrusty. Polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypywane cukrem pudrem. Róże są efektowniejsze od faworków.
Róże przygotowuje się z trzech do pięciu krążków, które skleja się razem i smaży jak faworki, na głębokim oleju. Po usmażeniu każdą różę posypuje się cukrem pudrem i dekoruje dżemem lub wiśnią z konfitury. Szybka i łatwa do przygotowania przekąska na Tłusty Czwartek. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko. Pączki hiszpańskie są delikatne jak chmurka, lekkie i puszyste.
Nie trzeba go wyrabiać, zbijać, a jedynie wymieszać i połączyć z pianą z białek. Słodyczy pączkom nadaje lukier, którym są posmarowane. Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki, czyli we wtorek przed Środą Popielcową. Chrusty nie mogą być zbyt mocno przysmażone, gdyż będą niesmaczne.
Wyjmujemy je, osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem. W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu). Chrusty, czy dla innych faworki to jedne z pierwszych ciastek, które przygotowałam z moją siostrą, z czym się wiąże pewna anegdota. Po usmażeniu przekładamy na chwilę na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, a następnie po częściowym wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. A z tej porcji otrzymacie spory talerz smakowitości #128578; Jeśli poszukujecie przepisu na tradycyjne faworki to zapraszam tutaj.
U nas znajdziecie najlepsze przepisy kulinarne, przepisy na ciasta czy też słodkie przepisy. To najlepszy blog kulinarny. Do wyrośnięte rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta.
Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Po usmażeniu chrust musicie odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
Wałkujemy i wykrawamy faworki. A ciastko właśnie przypomina wstążeczkę. Z moich obserwacji wynika, że zdecydowanie częściej nazwa faworek używana jest w środkowej oraz północnej Polsce, gdzie w słownictwie jest więcej obcych naleciałości.
Zapoznaj się z naszymi przepisami. Chrust pojawia się natomiast w południowej części kraju. Zmieszaj razem mąkę, żółtka, masło, kwaśną śmietanę, ocet i sól i wyrób na jednolitą masę.
To też może zależeć od mąki. Ogólnie powiem tak, że faworki takie są po prostu (po usmażeniu twarde, a raczej kruche), to jest taki rodzaj wypieku i już :) Zasada jest taka, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy wszystko ładnie i szybko się połączy. Nie ma to jak stara Kuchnia polska :) min łatwe tanie. Próbowałam innego przepisu, ale ten jest zdecydowanie najlepszy.
Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.