piątek, 24 lipca 2015

Jak zrobic mase makowa do makowca

Sekret udanego makowca tkwi w masie makowej. Jak samodzielnie przygotować masę makową, bazę makowca, makowej strucli lub makownika? Zamiast kupować kota w worku (nigdy nie wiadomo, ile jest maku w gotowcu), chociaż raz w roku lepiej je upiec samemu. Jakie ciasto do makowca?


Masa makowa według podanego przepisu nie zawiera cukru, słodzona jest miodem.

Jest też dość bogata w dodatki: orzechy, rodzynki i bakalie. Możemy dopasować ich ilość do danego wypieku i dosłodzić masę cukrem. KEKS MAKOWY, kiedys kupowalam taka mase gotowa z puszki ale raz niemialam zato mialam mak surowy i chial niechcial mosialam zrobic ta mase i tak sie zaczelo moje makowanie z tym przepisem,naprawde polecam ta mase moze wyglada trudno do wykonania ale to tylko pierwszy. Możemy zrobić ją samemu z mielonego maku lub kupić gotową.


Jak zrobić dobry mak do makowca? Najważniejszy jest dobrej jakości, jak najświeższy suchy, niebieski mak. Bywa też zbyt mocno zmielona i papkowata. Przepis na masę idealną.

Pyszna masa makowa do makowców - strucli, makowca na kruchym cieście, a także do gotowego ciasta francuskiego czy filo. Wilgotna, przyjemnie słodka, bez sztucznych dodatków - za to z alkoholem. Można jej jeszcze użyć do drożdżówek oraz wielu ciast i deserów.


A do tego wszystkiego jest prosta do przygotowania. Jej przygotowanie wydaje się być dość pracochłonne, ale warto poświęcić odrobinę czasu. Masę makową kupujecie czy robicie sami? Radzę zrobić ją w domu, to bardzo proste, a taka masa jest smaczna i bez sztucznych dodatków. Przy okazji możecie zrobić masę makową pełną bakalii.


Ja właśnie taką masę, w której jest dużo suszonych owoców i orzechów, lubię najbardziej. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.


Do tego utwardzane tłuszcze roślinne lub nieekologiczny olej palmowy… Domowa masa makowa to mak ugotowany na mleku, chociaż alergicy spokojnie mogą zastąpić je wodą. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Masa jest gęsta, pełna ulubionych bakalii, pozbawiona wody, która powoduje w cieście zakalca.


Jeśli nie macie możliwości zmielić samodzielnie maku, to mak mielony w torebce ułatwi Wam życie zdecydowanie.

Lista przepisów na jak zrobic mase makowa z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Od razu na surowe ciasto drożdżowe należy nałożyć masę makową.


Trzeba wziąć pod uwagę, że ciasto może się trochę zapaść pod ciężarem masy, a masa wysuszyć (to nie jest przepis na makowca, ale na masę makową do rolady), dlatego upieczenie w formie strucli wydaje mi się lepszym pomysłem. Przygotowanie makowca, strucli, pierożków z makiem czy świątecznej kutii to obowiązkowy punkt przedświątecznych dni. Poniżej przepisy na masę makową, którą można przyrządzić planując upieczenie zarówno makowca zwijanego, jak i na dobrym cieście, bez względu na to czy będzie ono kruche, francuskie czy też przygotowane z herbatników. Poza tym taką masę można z powodzeniem użyć do świątecznych rogalików czy babeczek.


W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową. Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze. Jeśli chcesz zrobić domową masę makową, to podążaj za moim przepisem.


Aniu, probowalam zrobic Twego makowca, ale mialam problem z ciastem. Uzylam drozdze i ciasto mi nie uroslo. Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową? Idealna masa makowa Odkąd pierwszy raz, od początku do końca, przygotowałam świąteczny makowiec, nawet nie spojrzałam na te,.


Gotowa masa makowa ze sklepu nigdy nie dorówna smakiem tej wykonanej w domu. Wolę jednak mak przygotować od podstaw, tzn. Całe ziarno ugotować i samodzielnie zmielić. Raz, że łatwiej osączyć z wody, dwa, że smak nieporównywalnie lepszy.


Dodatkowy wysiłek się opłaci #128077;#128578; Pychota! Drożdżowy makowiec zawijany będzie nie tylko wspaniale wyglądał po nałożeniu na talerzyki, ale także poczujesz wspaniały świąteczny aromat, kiedy użyjesz do niego Cukru wanilinowego WINIARY. Do nadzienia makowca zawijanego dodaj także rodzynki i migdały lub orzechy.


Wiem, ze juz sezon swiateczny sie skonczyl, ale. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Skarbnica smaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty