Jak przechowywać faworki? Ja wiem, jak są dobre, to nie poleżą, ale wyszło mi dużo, a jesteśmy tylko z mężem. Odpowiedzi (1) Dorota, Moje Wypieki.
Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.
Ciasto na faworki : Z mąki, masła, żółtek, śmietany, spirytusu i szczypty soli wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu elastyczną i nie klejącą się do rąk kulę z ciasta okładamy wałkiem, w celu pozbycia pęcherzyków powietrza. Następnie odkładamy ciasto na godzinę do lodówki.
Takie faworki, które się nie ciągną, a pękają w ustach, ładnie pachną, smakowicie wyglądają i nie są zbyt ciężkie dla naszego żołądka? To najlepsze faworki, jakie miałam okazję zrobić. Widać wprawa jest najważniejsza, bo faworki wyszły dokładnie takie, jakie lubię. Kruche, cieniutkie, bardzo delikatne (wręcz rozpadające się w dłoniach), lekkie i pełne bąbelków.
Tajemnica idealnych faworków to nie jedna zasada, ale kilka. Najpierw ciasto trzeba dobrze wyrobić. Kiedy ostatnio robiłam faworki puszyste cały czas miałam w głowie smak robionych przez Babcię Misię. Jej przepis jest najlepszy. Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki?
I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków.
Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Dwa sposoby przygotowania. Zacznijmy od jasnego określenia co to znaczy „dobre faworki”. Najlepsze faworki są kruche i lekkie.
Sprawdź nasz wypróbowany. Pączki są jakieś powszechniejsze, bardziej codzienne. Dobre faworki to coś, na co czeka się cały rok. Ale faworki to wielkie święto. Dlatego nie jedzmy byle czego, jedzmy te najlepsze, w które włożyliśmy serce.
Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki. Chruściki, faworki, chrusty zwał jak zwał :) przepis mam ze starego zeszytu mamy. Do przepisu daje słodką, a nie jak jest to w większości. Dodane przez agulamw: Tylko o kuchni.
Co prawda chrust ma prosty przepis, ale wysmażenie wszystkich faworków długo trwa. Dlatego jeśli zabierasz się za chrust miej na uwadze, że spędzić w kuchni dobre godziny. Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy żółtka, spirytus lub ocet i śmietanę. Poniżej przedstawiam przepis na dobre kruche chruściki, szczegółowo opisując jak je zrobić.
Czas przygotowania uwzględniający pieczenie i wyrabianie ciasta to około 45min. Bardzo dokładny przepis na kruche faworki domowe znane też jako chrust, chruściki lub jaworki. Te polskie tradycyjne i chrupkie ciastka można smażyć w głębokim oleju lub upiec w piekarniku. Przepis na oponki serowe. Oponki z serem białym są bardzo smaczne, lekkie i pulchne.
Podczas smażenia ładnie rosną. Gotowe faworki obsypać cukrem pudrem. Nieusmażony faworek, powinien mieć na sobie jak najmniej mąki, gdyż ta lubi się przypalać podczas smażenia.
Tusiu, przepisów na faworki jest faktycznie sporo, ale ja udoskonaliłam ten babciny i jestem usatysfakcjonowana w pełni, więc jeśli tylko masz ochotę wypróbować to polecam :-)) Grzesiu, dziękuję Ci za dobre słowo. Są to polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, przypominające kształtem nieco kokardkę. Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem.
Oto wybrane przepisy na chruściki w kilku wersjach. Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem. Kruche, lekkie delikatne ciasto dosłownie rozpływające się w ustach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.