Przepis na makowiec bez mąki. Pyszny, wilgotny, delikatny makowiec z dodatkiem zmielonych orzechów. Sama warstwa pysznego maku, bez ciasta. Makowiec jest bezglutenowy. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany.
Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Pani Doroto makowce przepyszne!
Dzisiaj mam dla was makowiec bez jajek i masła, pyszny, domowy, drożdżowy. Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole.
Ten przepis podałam w ostatnim numerze magazynu „Uroda życia”, w którym pojawiły się moje nowe propozycje na świąteczne potrawy. Rzutem na taśmę obiecany przepis na makowiec inaczej - a inaczej bo bez mąki. Wiem, że jest już późno jeśli chodzi o wigilijne wypieki ale to ciasto można spokojnie upiec np w 2. DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD. Delikatny, rozpływający się w ustach, o intensywnym smaku. Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni.
Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z jabłkami (bez mąki). Idealny dla osób uczulonych na gluten oraz dla wszystkich wielbicieli makowca ;). Mak nie zawiera glutenu, a zatem wystarczy wyeliminować z przepisu na ciasto dodatek mąki pszennej, aby otrzymać makowiec w wersji bezglutenowej. Oto nasza propozycja: łatwy makowiec bez glutenu, na spodzie z owsianej kruszonki.
Pyszny i zdrowy przepis, który warto wypróbować już w tym roku. Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe. Przygotowanie dania makowiec bez mąki Żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę (rozpuszczoną - przestudzoną), mak (zmielony), grysik, proszek do pieczenia i starte na dużych oczkach jabłka. Białka ubić na sztywno połączyć z masą, dodać orzechy i bakalie lekko mieszając.
Nowo odkryty makowiec okazało się strzałem w przysłowiową dziesiątkę. Jest dość zwarty i wilgotny, ale wbrew pozorom wcale nie ciężki dzięki dodatkowi proszku do pieczenia oraz dobrze ubitym białkom. Robimy je z go maku, podgotowanego i zmielonego za pomocą zwykłego blendera.
Dodatkami smakowymi są likiery migdałowy i pomarańczowy, wiórki kokosowe oraz mielone migdały i czekolada. FIT MAKOWIEC (bez mąki i bez glutenu), przepis z kategorii Słodkie wypieki. Piekłam na święta makowiec z jabłkami bez spodu. Zapomniałam dać mąkę pszenną i makowiec się kruszył. W tym przepisie nie ma wcale mąki w masie makowej.
Czy nie będzie się kruszył? Dałam też kaszę manną błyskawiczną bo nie było innej w sprzedaży. Chcę zmniejszyć maksymalnie ilość cukru ile mogę. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Zanim wezmę się do pracy chciałabym o coś zapytać. Mak zalewamy wrzącą wodą (lub mlekiem) i odstawiamy do wystygnięcia, następnie bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru płynu i dwukrotnie mielimy. Dla ułatwienia proponuję kupić od razu zmielony mak – uwaga! Kruche i maślane ciasto z wilgotną masą makową z dodatkiem orzechów i żurawiny.
Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler.
Mak zalej wrzątkiem, tak żeby woda dokładnie go przykryła. Zostaw aż ostygnie (możesz to zrobić wieczorem, ale u mnie zajęło to ok. godziny). Następnie dobrze osącz na sitku.
Rodzynki zalej wrzątkiem i zostaw na minut, odsącz na sitku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.