środa, 15 lipca 2015

Ryba po grecku z sama cebula

Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Ta w warzywach to ryba po polsku-grecku ;-) Ale ten przepis podany wyżej jest oki :) Odp.


Już niedługo najbardziej wyczekiwane świata w roku. W moim domu nie wyobrażamy sobie ich bez ryby po grecku. Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego.

Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Wyniki wyszukiwania dla ryba po grecku z samą cebulą pokaż przepisy tylko ze zdjęciami.


Tym razem jednak, postanowiłem. Polecane przepisy: farsz ryba po grecku z sama cebula Zobacz więcej. Szybkie, proste i każdy go zrobi min średnie przystępne.


Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Cebulę i pora pokroić w półplasterki i zeszklić na patelni na oleju, dodać ugotowane warzywa wraz z wywarem oraz koncentrat, wymieszać i zagotować.

Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregano. Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie w naczyniu szklanym lub ceramicznym. Moja ryba po grecku powstała z przepisu, który mam od mamy. Taki domowy, wręcz dawny.


Zapraszam po mój najlepszy przepis na rybę po grecku. Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad. W mojej rybie po grecku praktycznie nie ma tłuszczu. Do cebuli dodaj pozostałe warzywa, smaż kilka minut, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, bulion (przepis znajdziesz tutaj) lub wodę.


Po tym czasie odlej część płynu, wymieszaj go z koncentratem i dodaj do warzyw. Duś na małym ogniu przez około minut. U mnie w domu jest to potrawa, którą przygotowuje się tylko na święta.


Bardzo lubię rybę po grecku. Nie wiem dlaczego tak się to utarło. Ale może to i lepiej, bo dzięki temu danie to wszystkim wtedy tak bardzo smakuje :) Nigdy jeszcze ryby po grecku sama nie robiłam.


Warzywna pierzynka otulająca rybę smażona jest na sporej ilości tłuszczu, a sama ryba ma panierkę z mąki lub bułki tartej. Wystraczy jednak bardzo prosty zabieg, by ryba po grecku straciła nieco kalorii, a nadal była pyszna. Jak sama nazwa wskazuje – potrawa ta pochodzi z Grecji.

Następnie rybę pokroiłam na małe kawałki, posoliłam z obu stron i opanierowałam w mące (nadmiar mąki strząsałam z ryby). Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju, na którym smażyłam rybę (gdyby mąka z ryby opadła i się przepaliła olej należy wymienić na świeży). To ryba przełożona duszonymi warzywami, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno, a najlepsza następnego dnia. Wybierz swoją ulubioną rybę (warty zarekomendowania jest mintaj), dokładnie ją oczyść i odpowiednio zamarynuj.


Rybę usmażyłam na oleju. Pieczona ryba po grecku nie byłaby tak smaczna, gdyby nie znajdujące się w niej dodatki w postaci m. Nie można zapomnieć również o zielu angielskim i liściach laurowych. Ważnym składnikiem tego dania. Na świątecznym… Na świątecznym stole nie mogło zabraknąć ryb. Moja mama zawsze w ten sposób przyrządza dorsza, a więc i ja zrobiłam właśnie tę rybę.


Sama ryba po grecku jest gotowa, teraz trzeba dokończyć sos z warzyw. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju cebulę i por pokrojone w piórka, przełożyć do garnka z warzywami. Odlać trochę wywaru do szklanki, połączyć z koncentratem pomidorowymi, wymieszać, dodać do garnka z warzywami. Postanowiłam przygotować swoją rybę po grecku, a że najlepszą robi moja mama, więc zadzwoniłam do mamy po kilka wskazówek. I tak oto przygotowałam swoją rybę z farszem warzywnym, która wyszła pyszna i delikatna.


Teraz i ja wiem jak zrobić rybę po grecku :) Smacznego! Jest za to daniem, które bardzo lubią Polacy i często gości na naszych stołach w wigilię. Jaki jest prosty przepis tradycyjny na rybę. Nie ma u mnie Świąt Bożego Narodzenia bez ryby po grecku.


Potrawa ta z Grecją ma niewiele wspólnego, ale nie ma to większego znaczenia. Jest to pozycja obowiązkowa na naszym świątecznym stole. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To także pomysł na podawanie mniej szlachetnych gatunków ryb.


Cały sekret smaku tego dania wcale nie tkwi w gatunku ryby. To sos z warzyw czyni tę potrawę wyjątkową :) Co prawda przepis na rybę po grecku wymaga nieco więcej czasu i cierpliwości, bo danie jest dość pracochłonne. Ale za to jak taka ryba po grecku wygląda!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty