środa, 22 lipca 2015

Ciasto bezowa chmurka

Przepis na ciasto nadesłała mi Aleksandra (bardzo dziękuję!), oryginalnie ciasto przypominało Panią Walewską - dwa blaty ciasta kruchego pieczone razem z bezą, pomiędzy nimi warstwa galaretki i kremu śmietankowego. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. Nakłuć widelcem i piec ok. MALINOWA CHMURKA - IDEALNY PRZEPIS NA CIASTO - przełamana smakiem owoców pyszna beza :) Delikatne, idealne ciasto, które uwodzi smakiem!


Stopień trudności Średnio trudny Składniki: CIASTO. Pieczemy dwa ciasta) KREM.

Składa się z wspaniale współgrających ze sobą warstw-kruchego spodu, galaretki z malinami, masy śmietanowo-serowej oraz kruchej bezy z płatkami migdałowymi. Forum - chmurka bezowa (41) blaty bezowe. Ale nie byle jakie ciasto, będzie to przepis na kruche ciasto z bezową chmurką. Malinowa chmurka zawsze wprawia gości w zachwyt.


Wykonanie tego ciasta nie jest trudne dlatego myślę, że przepis Wam się spodoba i możecie go spokojnie wykonać do popołudniowej kawki :) Myślę, że największym problemem będzie dla Was to jak zrobić kruche ciasto. Wielu osobom one po prostu nie. Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie.


Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez około godziny.

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na bezowa chmurka. Truskawkowa chmurka to idealny wypiek nie tylko na niedziele, lecz również na święta, urodziny czy inne uroczystości rodzinne. Można przechowywać do dni, w lodówce. This feature is not available right now. Jest to obowiązkowe ciasto ze śliwkami jakie robię każdego roku.


Pierwsze kroki w pieczeniu stwiałam między innymi z tym ciastem. Najlepszym dowodem na potwierdzenie jego walorów smakowych jest skonsumowanie przez Patryka (lat 4) porządnego kawałka. Bezowa chmurka: białka. Ponadto: ok 5g śliwek.


Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozprowadzamy równomierni ciasto. Ze śliwek wyjmujemy pestki, układamy je na cieście (skórką do dołu). Budyń na soku owocowym, kruche ciasto i delikatna pianka bezowa. Daga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Z piekarnika.


Przygotowanie kruchego ciasta: Mąkę pszenną łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, masłem, ekstraktem z wanilii oraz żółtkami. Całość dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowane ciasto owijamy.


Ciasto agrestowe pod bezową chmurką 294.

Nie jest to ciasto MALINOWA CHMURKA, która pochodzi z bloga XXX ;). Bo na minimum blogach jest ten sam przepis, w gazetach, i minimum portalach skupiających przepisy nie tylko blogerów, o grupach kulinarnych na fb, notatnikach koleżanek, połowy rodziny nie wspomnę. Upiec tak samo drugi placek z ciasta.


Boczek rolowany pieczony w folii Borówkowy curd Botwinka Botwinka do słoiczków Brownie Brownie z wiśniami i pieprzem cayenne Brukselka Bulion drobiowy Bulion warzywny Bułeczki drożdżowe z budyniem i owocami Bułeczki maślane z kruszonką Bułeczki puszyste maślane Bułeczki z jabłkami Bułeczki z soczewicą Bułki na jogurcie Bułki. Czekoladowa chmura czyli ciasto, które chyba najczęściej pojawia się u mnie na stole podczas różnych rodzinnych uroczystości, długich weekendów, spotkań ze znajomymi, itp. Głównym składnikiem tego pysznego ciasta jest czekolada. Używam czekolady deserowej (pośrednia pomiędzy gorzką i mleczną) aby ciasto nie było za gorzkie i. Masło i 1g cukru utrzeć, dodać żółtka, na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z 2g cukru.


Masę z białek wyłożyć na placki i posypać płatkami migdałów. Pewnego razu wpadła do mnie siostra i mówi, że jadła na imieninach u koleżanki malinową chmurkę i opowiada jakie to wspaniałe ciasto hehe. Wyjęłam więc z szuflady przepis i pokazałam jej, no i. Wszystkim jak zwykle smakowało (głodny wszystko zje) chociaż ja następnym razem dodam więcej cukru do białek, żeby beza wyszła bardziej sztywna. Difficulty level Average Ingredients: CIASTO. Polecam to ciasto - jest lekkie i puszyste, rozpływające się w ustach.


Przenikające się w nim warstwy kruchego ciasta, owocowej galaretki, śmietankowo-waniliowego kremu oraz migdałowej bezy zadowolą każdego amatora słodkości. Pomimo trwającego już sezonu na bardziej jesienne owoce postanowiłam wykorzystać rosnące jeszcze w naszym ogrodzie ostatnie późne maliny. Chmurka w takim wykonaniu to zaledwie kilka chwil pracy, a potem radość z dzielenia się blachą wyśmienitego ciasta :-).


Wypróbuj i podziel się zdjęciem w komentarzach :-). Rolada bezowa jest bardziej krucha od tej biszkoptowej i musisz być delikatna podczas zwijania. Krem malinowy z dodatkiem świeżych owoców fajnie współgra ze słodziutką bezą.


Do kremu dodałam całe maliny, który nie tylko ładnie wyglądają, ale także sprawiają, że ich nieco kwaśny smak ożywia roladę przez co nie jest mdła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty