środa, 8 lipca 2015

Ciasto drożdżowe makowiec

Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.

Ja zazwyczaj pozostawiam go na sam koniec świątecznych wypieków, ponieważ lubię świeże drożdżowe ciasto :-). Wystarczy owinąć go folią spożywczą i zamrozić. W celu odmrożenia wykładamy makowiec na blat w temperaturze pokojowej na około godziny przed podaniem. Makowiec z bakaliami to król świątecznego stołu.


Coraz rzadziej przygotowujemy go jednak samodzielnie - może czas to zmienić? Radzimy, jak przygotować idealne ciasto drożdżowe na makowiec. Z tym przepisem to proste.

Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Przygotuj ciasto: zrób zaczyn z mleka, łyżek mąki, oraz drożdży roztartych z łyżeczką cukru, pozostaw do wyrośnięcia. Białka (2) oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, pozostały cukier i dobrze wyrób. Przedstawiam przepis na makowiec.


Taki tradycyjny, pieczony w keksówce, ociekający lukrem, posypany kandyzowaną skórką pomarańczową. Kolejna obowiązkowa pozycja na świątecznym stole, ciasto pieczone właściwie tylko raz do roku, na Boże Narodzenie. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole. Ten makowiec tradycyjny można też przygotować z gotowej masy makowej z puszki.


Lubię ciasta drożdżowe, ale nie mam cierpliwości do ich robienia. Dlatego odkąd odkryłam to ciasto drożdżowe, które nie wymaga rośnięcia, sięgam tylko po ten przepis:). Dziś w wersji z makiem i oczywiście jak zawsze z dużą ilością kruszonki. Do ciasta dodałam dodatkowo żółtka, które pozostały od innego ciasta.


Tradycyjny makowiec drożdżowy Są ciasta, które kojarzą się ze świętami. Dla mnie takim ciastem jest tradycyjny makowiec drożdżowy. W moim domu rodzinnym tradycyjny makowiec drożdżowy zawsze pojawiał się na stole w towarzystwie sernika, keksa oraz pierników.

Dziś zaprezentuję Wam przygotowanie IDEALNEGO ciasta drożdżowego. Kilka składników i można wyczarować bazę do wielu ciekawych i kreatywnych wypieków tj. Szarlotka wyszła super , zrobiłam z dwóch porcji w wiekszej blaszce. Kategoria ciasta i placki drożdżowe. Zaskocz rodzinę na święta!


Bezglutenowy makowiec na Wigilię: sprawdzony przepis. To samo robimy z drugą porcją. C Po wystygnięciu smaruję makowiec zwykłą plewą zroboioną z cukru pudru i gorącej wody. Sennik: ciasto drożdżowe.


Według niego ciasto drożdżowe to zapowiedź odwiedzin dawno niewidzianych bliskich. Pyszny, zawijany makowiec, który tradycyjne gości na moim stole w Święta Bożego Narodzenia. Nareszcie znalazłam przepis na ciasto drożdżowe z makiem, które nie wymaga używania maszynki do mielenia. Jak może niektórzy z Was pamiętają nie posiadam takowego urządzenia (aktualizacja: już posiadam i robię domową masę makową). W związku z tym dotychczas korzystałam z masy makowej kupowanej w sklepie.


Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy. Placek drożdżowy z kruszonką. MAKOWIEC DROŻDŻOWY IDEALNY NA ŚWIĘTA. Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką.


CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KAJMAKIEM – tę drożdżówkę robiłam pierwszy raz, bo to mój nowy pomysł na ciasto. Wypiek dla tych, którzy tak jak ja kochają prawdziwe, maślane, wilgotne, drożdżowe ciasto. Można poprzestać na zwinięciu ciasta w tradycyjną roladę. Zawinąć w luźny rulon papieru do pieczenia i będzie.


Ostatnio babcia pytała się nas co chcemy od niej na urodziny, a że od dawna nie jadamy tradycyjnych wypieków poprosiłyśmy ją o takie ciasto z rabarbarem i truskawkami (takie jakie robiła gdy byłyśmy małe i całe letnie dnie spędzałyśmy u niej na podwórku z ciastem drożdżowym w łapkach :P). Wykonanie jest proste a efekt jest niesamowity, przypominający ciasto zebra. Smakiem makowiec nie odbiera od tego przygotowanego w tradycyjny sposób. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Delikatnie aromatyzowane rumem, z aromatyczną skórką pomarańczową.


Wszystko wymieszać i zagnieść szybko ciasto ( jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste- śmietany) Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i zostawić w lodówce na pół godziny. Uwielbiam drożdżowe z makiem :) Taki makowiec to obowiązek na święta !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty